Italská gastronomie patří k těm nejvyhledávanějším a nejchutnějším na celém světě. Charakteristická je nejenom špagetami a pizzou, ale spoustou dalších receptů, které se vyznačují nezaměnitelnou chutí. Jaké oblíbené pokrmy a nápoje za svoji domovinu považují prosluněnou Itálii?
O italské kuchyni
Převážná část italských pokrmů je tvořena zdravými surovinami, jako jsou mořské plody, lokální rajčata, olivový olej nebo sýry. Chybět nesmí ani doprovod čerstvých bylinek, především bazalky, oregana a rozmarýnu. Základním pilířem, co se týká italských nápojů, je víno, Itálie je dokonce největším producentem vína na světě. Známkou kvality se může pyšnit i italská káva, kterou si Italové dopřávají ráno v podobě cappuccina a v odpoledních hodinách jako silné espresso. Užít si chuť výběrové kávy za výhodnou cenu může konzument i na území České republiky, a to využitím zrnkové kávy v akci. Nejvýraznější chuť má právě zrnková káva, která se rozemele těsně před servírováním.
Typická italská snídaně
Typická italská snídaně se může opět skládat ze zrnkové kávy v akci nebo čerstvé pomerančové šťávy. Jako pokrm je nejčastěji konzumovaný plněný croissant, ačkoliv není italského původu. Obvykle jako náplň croissantu slouží čokoláda nebo kvalitní marmeláda. K velkému šálku cappuccina a plněnému croissantu neodmyslitelně patří i čtení novin nebo časopisů, kterým si Italové zlepšují ráno.
Tradiční obědové pokrmy
Oběd se v Itálii tradičně začíná předkrmem bruschetta, což je opečené pečivo s rajčatovou směsí zakápnuté olivovým olejem. Následně se přejde ke konzumaci rozsáhlé palety druhů špaget nebo si strávníci pochutnají na tradičních pizzách a rizotu. Velmi často se italský oběd skládá nejen z předkrmu a hlavního chodu, ale z předkrmu, prvního chodu, druhého chodu a na závěr z dezertu nebo ovoce. První chod obvykle představují těstoviny nebo rizoto a druhý chod se skládá z masa nebo ryb. Špagety se v Itálii podle etikety konzumují pouze vidličkou, nikoliv i lžící, jak je tomu zvykem u nás. Chybět nesmí ani silný parmazánový poprašek a ochucení aromatickými bylinkami.
Oblíbené italské dezerty
Jedním z nejznámějších italských dezertů je tiramisu, které je kromě tradiční verze připravováno i v několika dalších, jako je například karamelové tiramisu. Základ je však vždy tvořen z mascarpone, cukru a kvalitní kávy. Častá je akce na mascarpone v Lidlu, které mohou zájemci využít, chtějí-li si upéct tiramisu i doma. V sekci dezerty samozřejmě nesmí chybět ani poctivá italská zmrzlina nebo panna cotta. Základ panna cotty je pro změnu tvořen cukrem krupice a smetanou. Cena cukru krupice je nízká, jedná se tak o jednoduchý a finančně velmi nenáročný recept.
Jak na italskou večeři
Italská večeře se obvykle konzumuje v pozdnějších hodinách, než jak jsme tomu navyklí v České republice. Značnou část odpoledne totiž obyvatelům Itálie zabere siesta, tedy až několika hodinový odpočinek. Večerní jídla jsou méně vydatná jak tradiční obědy a často se tak konzumují různé druhy salátů nebo polévek. Stejně tak se servíruje například rizoto, jako je tomu i u obědu.
Zdroj náhledového obrázku: unsplash
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.