Cvičení

Jak vám může pomoci tejpování? Páska uleví od bolesti a pomůže s rehabilitací

Tejpy byly před nedávnem něčím neznámým a nevídaným, ale dnes je situace jiná a snad každý už někdy viděl někoho oblepeného podivnou páskou. Možná ale přesně nevíte, jak může tato technika pomáhat, jak se správně tejpuje a jakou pásku vlastně použít.

Snížená bolestivosti

Jedná se o primární účel, proč je vlastně tejpování tak oblíbené. Tkáně lidského těla totiž obsahují smyslové receptory, které v návaznosti na bolest daného místa vysílají signály do mozku. Pokud budete pásky správně aplikovat na kůži okolo postiženého svalu, kloubu či šlachy, dokážete zaktivovat specifický nerv, který zabraňuje tomu, aby se bolestivé receptory aktivovaly. Tím vlastně oklamete sami sebe a bolest necítíte, nebo alespoň ve výrazně nižší míře. Je však třeba vědět, že jde v podstatě o iluzi, kdy místo sice nebolí, ale neznamená to, že struktury nejsou postižené.

Prevence zranění

Někdy bývá právě únava varovnou výstrahou před zraněním. Je to samozřejmě zcela přirozená reakce našeho těla, která má sloužit k tomu, abychom skončili včas, než si ublížíme. Pokud ale budeme tejpy aplikovat na nezatěžovanější části těla, tedy hlavně na hamstringy, lýtka, ramena, zádové svalstvo či kotníky, budou tyto části těla stabilnější a odolnější vůči únavě.

Zlepšená cirkulace krve a lymfy

Tejp neboli kineziologická páska může zlepšit také průtok krve v kůži. Tedy nejspíš dokáže také zlepšovat cirkulaci lymfatických tekutin, přičemž lymfatický systém hraje velmi důležitou roli při vzniku otoku svalu či kloubu. V poraněném místě se tedy nebude hromadit tekutina, a tím pádem bude vytvářen menší tlak na okolní tkáně, čímž opět může dojít ke snížení bolestivosti.

Lepší regenerace

Toto přímo souvisí také s předchozím bodem, kdy právě zrychlená cirkulace lymfatických tekutin a krve může přispívat k efektivnějšímu přenosu kyslíku k namoženému svalu a vyplavení odpadních látek. Ideální je této funkce využít zejména tehdy, když vás čeká více navazujících sportovních výkonů po sobě a vy potřebujete být „ready“ co nejdříve po výkonu.

Zlepšení rehabilitace po úraze

Pokud už ke zranění dojde, je možné využít tejpování i při následné rehabilitaci. Fyzioterapeuti používají kineziologickou pásku, neboť dokáže ulevovat od bolesti a snižuje i otok indisponované části těla. Mnozí lidé zejména potvrzují, že tejpování zlepšuje pohybové funkce kolene a podporuje jeho celkovou obnovu a rehabilitaci.

Neomezují vás při dalším pohybu   

Velkou výhodou bezpochyby je, že vás profesionální kineziologická páska neomezuje v pohybu a bez potíží s ní můžete provádět sportovní aktivitu jako dříve. Dokonce si můžete s kineziologickou páskou také zaplavat – je totiž voděodolná, takže není problém vzít ji i do bazénu.

Kdy je lepší pásku nepoužívat?

Tejpy jsou velmi vhodným řešením při mnoha zraněních, ale také v případě, kdy vás trápí bolest, únava nebo se jen chcete lépe chránit před zraněním a docílit maximálního výkonu. Existují však samozřejmě také situace, kdy není vhodné tejpy využívat. Jde zejména o tyto situace:

  • Máte otevřenou ránu – zalepení rány by mohlo snadno vyvolat infekci a poškození kůže.
  • Jste alergičtí – jestliže máte špatné zkušenosti s citlivostí vaší pokožky na lepidla, může páska vyvolat silnou reakci. Proto nejprve otestujte reakci vaší kůže na malém nenápadném místě, než si páskou zalepíte půlku nohy.
  • Trpíte krevními sraženinami – jak už bylo zmíněno, tejpy dokážou snadno zvýšit průtok krve a lymfatické tekutiny. Kvůli tomu může snadněji dojít k vytlačení krevní sraženiny, což může mít fatální následky.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/kinesiology-tape

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button