Nemoci a komplikace

Je na místě obávat se ptačí chřipky a jak poznáte, že ji máte?

Jistě jste také zaznamenali, že se v Česku opět rozšířila nákaza ptačí chřipky. Čas od času se tohle nebezpečí opakuje, ale co o ní vlastně víte a může pro vás být nějak nebezpečná? Ptačí chřipka se na člověka přenáší jen výjimečně, přesto se hodí být opatrní, a zejména pokud jste v nějakém kontaktu s ptactvem, být obezřetní.

Epidemie ptačí chřipky vedla již k tomu, že se zakázal venkovní chov drůbeže. Někteří zarputilí vesničtí chovatelé jej sice zarputile ignorují, přitom jde ale o opatření, které může situaci výrazně pomoci. Jsou ale v ohrožení i lidé? A jak byste poznali, že jste nakažení?

Státní zdravotní ústav uvádí, že první případ přenosu byl zaznamenán v únoru 2021 a od té doby se občas vyskytují ohniska nemoci jak u domácí drůbeže, tak i u divokých ptáků. I v Česku se situace nyní mírně zhoršila s tím, že ve všem případech se jednalo o vysoce patogenní variantu subtypu H5N1, která se může přenést i na člověka.

Jak se ptačí chřipka přenáší?

Není však důvod k panice, sice je nákaza možná, ale je spíše méně pravděpodobná. Infikovat se nicméně můžete jedině při kontaktu s infikovanými ptáky případně jejich trusem. Nejohroženější skupinou jsou samozřejmě lidé, kteří přichází do kontaktu s nakaženými uhynulými zvířaty. Nakazit se navíc nemusí jen lidé, ale klidně také jiná domácí zvířata jako například psi a kočky.

Jak poznáte nakaženého ptáka?

Nemoc se může projevit u volně žijících ptáků, ale také u domácí drůbeže. Typickým projevem nakažených zvířat jsou dýchací problémy a ztráta chuti. Nemoc je většinou smrtelná a úhyn nastává do jednoho až dvou dnů.

Jak se chránit?

Zásadní je nedotýkat se uhynulých zvířat. Pokud tedy drůbež chováte, nejenže ji nyní nesmíte chovat venku, ale také byste měli být velmi obezřetní v případě, že zaznamenáte podezřelý úhyn. V případě podezření na nákazu je třeba kontaktovat Státní veterinární správu. Obvykle ale nemoc sami velmi snadno poznáte. Zvířata jsou neobvykle otupělá, mají dýchací potíže a nejedí.

Hrozí vám nebezpečí?

Samozřejmě každá nemoc je nepříjemná a nežádoucí. Je však třeba si uvědomit, že možnost nákazy je skutečně malá a o přenosu chřipky na člověka máme jen málo zpráv. Neexistuje však žádná vakcína. Určitě je tedy vhodné dávat větší pozor a pečlivě dbát na potřebou hygienu. Nejnebezpečnější je každopádně trus nakažených ptáků. Potravin v obchodech se bát nemusíte, protože právě ty vždy projdou velmi pečlivou veterinární kontrolou, a navíc se virus v mase či vejcích rychle zničí. Stačí, aby prošel běžnou tepelnou úpravou, jako je vaření, pečení a podobně, u drůbežího masa a vajec je virus spolehlivě zničen při dosažení 70 ºC.

Příznaky ptačí chřipky

Nemoc se projevuje podobně jako každá jiná viróza. Typicky se tedy objevuje teplota, bolesti hlavy a kloubů a potíže s dýcháním. Pokud nepracujete s drůbeží, jen stěží byste se mohli nějak nakazit. Jestliže však ano, je třeba mít se na pozoru. Zejména pak pokud víte, že se nemoc vyskytla v okolí zhruba do 10 kilometru od vás. V takovém případě je třeba kontaktovat lékaře a žádat vyšetření. Inkubační doba nemoci bývá maximálně týden. Nemoc se dá léčit antivirotiky, ale jde o poměrně závažné onemocnění. Je také faktem, že může skončit až smrtí. Prevencí je samozřejmě vyhýbat se nemocným zvířatům, nesahat na uhynulé kusy a dodržovat zásady hygieny.

ZDROJ: https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/ptaci-chripka-influenza-drubeze/informace-pro-verejnost/

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Brett Jordan: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zemedelstvi-farma-zvirata-kurata-840111/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button