Péče o tělo

Evoluce menstruace: Princip je pořád stejný, ale prožívání diametrálně jiné

I menstruace se ve 21. století mění – ženy se ji snaží prožívat více ekologicky, uvědoměle a s ohledem na udržitelnost. O menstruaci se také daleko více mluví, bere se ohled na ženy, které mohou kvůli své cykličnosti prožívat nekomfort. A v reklamě se místo modré tekutiny poprvé objevuje daleko realističtější červená.

Přitom menstruace sama se nijak zásadně nemění. Přesto se od dob našich maminek a babiček změnilo snad úplně všechno. Místo tlustých vložek z buničiny jsou v kurzu menstruační kalíšky, nebo dokonce volné krvácení. Sebevědomé ženy už totiž nechtějí menstruaci skrývat, ani ji šidit pomocí hormonální antikoncepce. Chtějí rozumět svému tělu a podle svého cyklu také plánovat své aktivity.

Menstruovat ekologicky

Dnes už je daleko více rozšířené povědomí o tom, že klasické tampony jsou ze směsi bavlny a viskózy, vložky z buničiny a absorpčních gelů a obojí je zároveň běleno chlorem. Ani jedna taková pomůcka se pak nedá nijak zkompostovat a rozkládají se dvě stě až čtyři sta let. Přitom faktem je, že průměrná žena ročně spotřebuje přes 200 ks vložek a/nebo tamponů.

Asi pak není žádným překvapením, že podle zprávy Evropské komise jsou menstruační pomůcky pátým nejrozšířenějším typem odpadu, který se objevuje na evropských plážích. Mnohé uvědomělé ženy tedy namísto tamponů preferují omyvatelné menstruační kalíšky či pratelné menstruační kalhotky.

Před 15 lety byl na českém trhu dostupný pouze jeden typ kalíšku a realita byla taková, že většina žen ani netušila, že něco takového existuje. Dnes už kalíšky prodávají i drogistické řetězce a nabízí se spousta kalíšků, které se liší tvarem, velikostí, tuhostí a barvou.

Pochyby střídá nadšení

Na počátku připadala většině žen představa zachytávání krve do kalíšku nechutná a velmi nepraktická. Faktem ale je, že kdo se odhodlá a zkusí to, nakonec kouzlu menstruačního kalíšku propadne. Navzdory předsudkům části společnosti se kalíšek skutečně stále těší větší oblibě. Většina žen ve skutečnosti zažívá úlevu, že nemusí kalíšek tak často měnit a na menstruaci v podstatě mohou během dne zapomenout. Nemusíte navíc řešit, zda s sebou máte dost tamponů, prostě si vezmete kalíšek a jste všude v suchu.

Bez bolesti

Některé ženy si dokonce pochvalují úplné vymizení bolestí během menstruace. Podle terapeutky jde zejména o to, že ženy přestanou používat tampony, které ve finále fungují jako zátka, tedy zpomalují odtok krve. Nahromaděná krev pak tlačí na děložní krček a děloha se ji snaží vypudit lehkými stahy, odkud pak vznikají nepříjemné bolesti v podbřišku.

Zdravá menstruace nebolí

Dnes se také stále více mluví o tom, že zdravá menstruace by ženu omezovat neměla a v podstatě by neměla ani bolet. Dříve se prostě vše řešilo ibalginem a po příčinách nikdo nepátral. Bolest je signál, že je něco špatně, určitě není radno ji ignorovat a jen se ji snažit utlumit, ale je v nejlepším zájmu každé ženy odhalit příčinu, jinak se z toho stanou chronické potíže.

Jak poznat zdravou menstruaci?

Je třeba naučit se své tělo sledovat, abyste hned poznali, že je něco jinak. Především by žena neměla před nástupem menstruace špinit, dále by vás neměla bolet hlava, záda ani podbřišek. Krev během krvácení by pak měla být čistá, sraženiny bývají znakem hromadění staré krve.

Méně tradiční metody

Menstruovat se dnes dá skutečně různě. Některé ženy dokonce preferují tzv. volné krvácení, kdy se menstruační krev nechá volně vytékat ven, ať už přímo na zem, nebo do oblečení. Ženy, které to praktikují, také tvrdí, že se již dovedou na své tělo nacítit a většina krve jim odchází při vykonávání potřeby na toaletě. Ale proč to vůbec takto dělat? Žena tím údajně získá větší svobodu a nezávislost, dále také bezbolestnou menstruaci, a hlavně pocit, že má své tělo ve svých rukou.

Možností je dnes celá řada a také se stále více otevírají další, i méně běžné cesty, jak svou menstruaci prožívat. Ženy chtějí být nejen zdravé, ale také touží porozumět svému tělu a žít v co největším souladu s přirozenými procesy.

Pokud tedy i vy zvažujete, že by si vaše menstruace zasloužila větší pozornost a péči, možná je toto dobrý impuls, odkud začít. Není nutné rovnou přecházet na volné menstruování, ale možná by stačilo trochu více si přečíst o možných negativních dopadech používání bělených hygienických pomůcek.

ZDROJ: https://fuf.se/magasin/menstruating-in-the-21st-century/

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/cervena-ruce-zena-bila-3737815/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button