Jídlo a stravováníPéče o tělo

Hubnutí bez námahy není podvod. Vaše tělo to dokáže – klíčem je spánek

Kdo by nechtěl hubnout bez námahy? Na toto lákadlo už se během řady let, kdy se štíhlá postava považuje za přitažlivou, nachytalo mnoho lidí. Uvěřili, že hubnout se dá skutečně bez práce, a to třeba s pomocí „zázračných“ pilulek nebo podobných preparátů.

Jenže všichni se nakonec spálili a zjistili, že hubnutí skutečně vyžaduje nějaké úsilí a zadarmo to nikdy nebude. Přesto pro vás dnes máme jeden tip, který vám sice postavu snů nezaručí, ale hubnutí skutečně pomáhá, i když vás vlastně nic nestojí – je to zdravý spánek. Kde kdo si myslí, že při spánku se nic kloudného neděje. Je na čase toto stanovisko přehodnotit. Když se totiž dodržují některé hlavní zásady nočního harmonogramu, kila navíc budou dolů padat (téměř) sama.

Namísto tenisek navlékněte pyžamo

Je jasné, že při zdravém hubnutí jde hlavně o celkovou změnu životního stylu. Je nutné začít se správně stravovat a také do svého každodenního plánu zahrnout dost času na pohyb. Bez těchto pravidel to nikdy nebude dobře fungovat. Jenže stejně nepostradatelný je i odpočinek a hlavně spánek. Ve fázi hlubokého spánku totiž tělo produkuje svůj největší spalovač tuku, což je růstový hormon. Ten umí spotřebovávat poměrně velké množství energie, a to přímo z tukových zásob.

Pokud tedy dodržujete zdravý životní styl a večer se nepřejídáte, přes noc můžete snadno shodit i několik gramů tuku. Takže i ležením a odpočíváním se dá zhubnout, a to je přeci skvělá zpráva!

Jak na to, aby to fungovalo?

Jak tedy přesně postupovat, aby výsledky skutečně přišly a váš spánek mohl přinášet kýžený užitek? První zásadou je včasný odchod do postele. Studie totiž prokazují, že lidé, kteří chodí spát až po jedenácté hodině, spořádají další den až o 220 kalorií více. Ukázalo se, že jedinci, kteří ponocují, mají větší chutě na tučné dobroty i alkoholické nápoje. Naopak zodpovědní „spáči“ usínající před desátou většinou zvládají lépe dodržovat pravidla zdravé stravy a nepropadají záchvatovému přejídání– a tím logicky rychleji hubnou.

Další důležitou věcí je i to, že lidé mají největší tendenci spořádat tučná a nevhodná jídla právě v noci. Čím déle zůstáváme vzhůru, tím více potřebujeme nějakou tu „vzpruhu“. A tím více také ztrácíme ostražitost a snadněji propadáme pocitům, že kousek čokolády neuškodí – a najednou je celá tabulka pryč. Noční mlsání může v příležitostné míře působit neškodně, podle vědeckých studií ale v jeho důsledku můžeme nabrat až neuvěřitelné čtyři kilogramy za měsíc.

Spánek jako klíčový regulátor řady procesů

Pouhé čtyři dny ošizeného spánku stačí k tomu, aby se rozhodila schopnost těla zpracovávat inzulin – hormon, který potřebujeme k přetváření sacharidů na energii. Pokud je tento proces narušen, dochází k nežádoucímu ukládání cukru ve formě tukových zásob na vaše bříško, boky nebo stehna.

S unaveným tělem také nepochodíte při snaze být aktivní a sportovat. Unavené tělo totiž pro energii raději sahá do svalů než do tukových zásob. A tak se může stát, že namísto tukových polštářů budete ztrácet těžce nabytou svalovou hmotu.

Zdravý spánek je pro naši váhu stejně zásadní jako skladba jídelníčku nebo trápení v tělocvičně. Množství naspaných hodin prokazatelně ovlivňuje to, co druhý den dáme do úst. Spánek má také klíčový vliv na chod metabolismu a ovlivňuje to, co se děje s jídlem, které jsme už spořádali. Pokud tedy neustále bojujete s váhou a už si nevíte rady, je v prvé řadě dobré zaměřit se na to, jakým způsobem spíte a zda je váš spánek skutečně takový, jaký by měl být. Namísto koukání na televizi zkuste jít dřív spát a ráno si přivstaňte a zajděte ještě do fitka. Takto máte šanci na úspěch neporovnatelně větší.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button