Nemoci a komplikaceZdravé tipy

Pohlavní nemoci mezi mládeží jsou opět na vzestupu. Jak se efektivně chránit?

V posledních letech dochází k znepokojivému nárůstu sexuálně přenosných chorob u mladé generace, zejména u ženské populace. Pohlavně přenosné choroby jsou závažné zdravotní problémy, které mohou mít dlouhodobé a škodlivé účinky na zdraví jedince. S rostoucím trendem náhodného sexu a nechráněného pohlavního styku se počet pohlavně přenosných chorob mezi mladými lidmi rychle zvyšuje.

Zde jsou uvedeny nejčastější typy pohlavně přenosných chorob, jejich příznaky a způsoby, jak se chránit před nákazou. Statistiky ukazují, že míra výskytu pohlavně přenosných chorob mezi mladými lidmi ve věku 15-24 let v posledním desetiletí roste. Mezi nejčastější pohlavně přenosné choroby v této věkové skupině patří chlamydie, kapavka a syfilis. Tato onemocnění mohou způsobovat řadu příznaků a komplikací, včetně neplodnosti, pánevních bolestí a zvýšeného rizika přenosu HIV.

Co je příčinou nárůstu pohlavně přenosných chorob u mladých lidí?

Jedním z hlavních důvodů nárůstu pohlavně přenosných chorob u mladé generace je nedostatečné vzdělání a přístup ke zdrojům. Mnoho mladých lidí nedostává dostatečné informace o sexuálním zdraví a bezpečných sexuálních praktikách, což může vést k rizikovému chování a šíření pohlavních chorob. Navíc stigmatizace a stud obklopující pohlavně přenosné choroby mohou jednotlivcům bránit ve vyhledání léčby a podstoupení testů.

Typy pohlavně přenosných chorob

Existuje několik typů pohlavních chorob, kterými se člověk může nakazit, ale mezi nejčastější patří chlamydie, kapavka, syfilis, herpes, lidský papilomavirus (HPV) a HIV/AIDS. Tyto pohlavně přenosné nemoci jsou způsobeny různými typy bakterií, virů a parazitů, které se mohou přenášet pohlavním stykem.

Nejčastěji se vyskytující pohlavní nemoci

Molluscum contagiosum je virová kožní infekce, která se běžně vyskytuje u mladší generace. Jedná se o nakažlivé onemocnění, které se může přenášet pohlavním stykem i těsným kontaktem kůže na kůži. Mezi příznaky molluscum contagiosum patří malé, nebolestivé, bradavičnaté výrůstky na kůži.

Herpes

Herpes je běžná pohlavně přenosná choroba, kterou způsobuje virus herpes simplex. Může se přenášet pohlavním stykem a může způsobovat genitální vředy, svědění a pálení. Herpes je celoživotní onemocnění a neexistuje na něj žádný lék. Antivirové léky však mohou pomoci zvládnout příznaky a snížit četnost propuknutí nemoci.

Pohlavních nemocí je celá řada a nedají se snadno diagnostikovat jen svépomocí. Proto je vždy klíčové navštívit lékaře a pravidelně se nechat testovat. Zachycení nemoci co nejdříve je nejlepší cestou k vyléčení.

Běžné příznaky

Příznaky pohlavně přenosných chorob se liší v závislosti na typu onemocnění, ale mezi běžné příznaky patří např:

  • bolestivé močení
  • svědění
  • výtok
  • genitální vředy
  • vyrážky

V některých případech se pohlavně přenosné nemoci nemusí projevovat vůbec žádnými příznaky, proto je důležité nechat se pravidelně testovat.

Způsoby ochrany

Nejlepším způsobem, jak se chránit před nakažením pohlavně přenosnými chorobami, je praktikovat bezpečný sex. To zahrnuje používání kondomu při každém sexu, omezení počtu sexuálních partnerů a pravidelné testování. Kromě toho byste se také měli pečlivě vyhýbat nechráněnému sexu s někým, kdo má jakékoli příznaky pohlavně přenosných chorob.

Mladí lidé se mohou chránit před pohlavně přenosnými chorobami tím, že budou při pohlavním styku používat kondomy, pravidelně se nechávat testovat a v případě výskytu příznaků nebo podezření na nákazu pohlavně přenosnou chorobou neprodleně vyhledají léčbu. Důležité je také otevřeně a upřímně hovořit se svými partnery o pohlavně přenosných chorobách a o své sexuální anamnéze.

Pro omezení šíření pohlavně přenosných chorob a ochranu zdraví mladé generace je zásadní řešit základní příčiny tohoto problému. To může zahrnovat zlepšení přístupu ke zdrojům a vzdělávání v oblasti sexuálního zdraví, snížení stigmatizace pohlavně přenosných chorob a podporu pravidelného testování a léčby.

Závěrem lze říci, že nárůst pohlavně přenosných chorob u mladé generace je závažným problémem veřejného zdraví, který vyžaduje pozornost a opatření. Zlepšením přístupu ke zdrojům, snížením stigmatizace a podporou bezpečných sexuálních praktik můžeme pomoci chránit zdraví a pohodu mladých lidí a zabránit šíření pohlavních chorob.

ZDROJ: https://www.healthshots.com/intimate-health/sexual-health/rising-stds-in-the-young-people-and-how-to-prevent-it/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Nataliya Vaitkevich: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/pomeranc-zdravi-banan-ovoce-5187877/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button