NávodNemoci a komplikace

Priessnitzův zábal: Jak funguje a může vám skutečně pomoci?

Také si vzpomínáte, že když jste byli malí, maminka vám při nemoci dávala obklad, který vám měl pomoci se rychleji uzdravit? Tato metoda vychází z tzv. Priessnitzových zábalů, které využívají léčebné účinky vody v interakci s teplotou lidského těla. Je to tedy vlastně součást hydroterapie, která je ceněna pro své skvělé výsledky. Priessnitzův obklad je domácí forma léčby, která může pomoci při chřipce, angíně, horečce nebo kloubních či svalových problémech.

Poradíme vám, jak si správně zábal připravit, jak vlastně funguje a jak vám může nejlépe pomoci, pokud se nebudete cítit zrovna dvakrát nejlíp.

Jak zábal funguje?

Priessnitzovy obklady se jmenují po svém vynálezci Vinzenzu Priessnitzovi, který tento léčebný postup vymyslel, a to před více než 200 lety v Jeseníku. Zde později založil také Lázně Jeseník, které se tak staly prvním místem, jenž využívalo hydroterapii jako uzdravovací prostředek.

Zjednodušeně lze říct, že jde o studený zapařovací obklad, který se následně klade na povrch těla, a to za cílem dosažení lokálního prokrvení, které má potenciál zlepšit hojivé procesy v těle. I když to zní na první dobrou možná dost šarlatánsky, skutečně je tento postup vědecky ověřený a funkční. Tato metoda je známá nejen v Česku, ale také po celé Evropě, a dokonce i v jiných částech světa, kde má své velké příznivce. V roce 2014 byla tato metoda dokonce zapsána do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. 

Určitě je ale třeba stále myslet na to, že jde o součást alternativní medicíny, která nejlépe funguje právě v kombinaci s klasickou léčbou, ale sama o sobě nezajistí kompletní uzdravení a ani není radno se o to pokoušet. Vždy je tedy třeba v případě nemoci konzultovat situaci s praktickým lékařem a obklady využívat jako doplněk léčby.

Kdy se hodí ji použít?

Nejčastěji se tato domácí léčba využívá při angínách, laryngitidách, horečkách, bolesti na hrudi, kašli, nachlazeních či při revmatických stavech. Přikládá se přitom přímo tam, kde vás potíže trápí – tedy zejména na krk, hrudník, kolena, ramena či lokty.

Správný postup:

  • Je třeba, aby byl pacient v teple. Pokud tedy sám pacient nemá horečku nebo teplotu a není tedy dostatečně prohřátý, je třeba k tomu dopomoci například teplou koupelí či ohřívací láhví.
  • Vezměte vhodnou látku a tu vymáchejte ve studené vodě. Nesmí být však ledová – u dětí se doporučuje teplota vody okolo 22 °C, u dospělých se má by se měla přizpůsobit stavu pacienta.
  • Látku řádně vyždímejte, rozhodně by z ní neměla kapat voda.
  • Přiložte na zvolené místo.
  • Izolujte igelitem a další vrstvou – obklad by se měl přikrýt neprodyšnou plastovou fólií a zakrýt další vrstvou suché látky.
  • Sundejte po 2 až 3 hodinách, ale je možné nechat i déle.
  • Opakujte přibližně v intervalech 3 až 4 hodin.

Proč to funguje?

Asi nejčastěji se hovoří o tom, že se dané místo více prokrví, a tím se zrychlí celý proces uzdravení. Je to ale přeci jen trochu složitější. Po přiložení obkladu totiž nastává tzv. hypotermická fáze, kdy chlad cévy prochladí a zúží, což má analgetické účinky. Následuje izotermická fáze, kdy tělo teplotu postupně vyrovnává a 30 až 40 minut udržuje. A naposled nastupuje hypertermická fáze, kdy dochází vlastně k přehřátí a k rozšíření cév v daném místě, které urychlí léčbu.

Jak již ale bylo řečeno, nelze se spoléhat pouze na zábaly, byť se skutečně dá říct, že v drtivé většině případů budou mít na průběh léčby pozitivní vliv. Je to navíc velmi jednoduchý trik, který zvládnete prakticky kdykoliv a kdekoliv, tak proč jej nevyužít.

ZDROJ: https://www.priessnitzhealth.com/priessnitzs-wrap
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-lezeni-uvnitr-3873179/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button