NávodNemoci a komplikace

Tinnitus: Nepříjemný společník, který se může objevit kdykoliv

Tinnitus je velmi nepříjemná záležitost, která dokáže mnoho lidí dovést až na hranici příčetnosti. Jde o neodbytné zvonění nebo obdobný zvuk ve vašich uších, který nikdo jiný neslyší. I když se to nemusí zdát, jde o poměrně běžný problém, jenž ale může velmi závažně ovlivňovat každodenní život lidí. Tinnitus ale ve skutečnosti není nemoc. Je to spíše příznak několika zdravotních obtíží. Proto také existuje naděje, že se tento problém dá řešit.

Co je tinnitus?

Pokud trpíte tinnitem, vaše hlava je plná zvuků – zvonění, pískání, cvakání a hučení – které nikdo jiný neslyší. Tinnitus mohou být zvuky, které jsou tak tiché, že je nemusíte vnímat, nebo tak hlasité, že blokují jiné zvuky přicházející z vnějších zdrojů.

Je tinnitus běžný?

Tinnitus je běžný problém, který ovlivňuje vážným způsobem váš každodenní život. Lidé, kteří trpí tinnitem, mohou mít problémy se spánkem nebo soustředěním. Život s tinnitem může v lidech vyvolávat pocit zlosti, frustrace a deprese.

Jaké jsou první příznaky tinnitu?

Poprvé si můžete všimnout tinnitu například po úrazu hlavy nebo po ušní infekci. Může se ale objevit zcela nečekaně bez nějaké zjevné vnější příčiny.

Zmizí někdy?

Poskytovatelé zdravotní péče mohou být schopni tinnitus vyléčit léčbou základního (původního) onemocnění. Když to není možné, mohou vám doporučit řadu metod, jak zmírnit nepříjemné následky této obtíže.  

Příznaky a příčiny

Dodnes se přesně neví, co tinnitus způsobuje. Je možné, že za tinnitus může být zodpovědná abnormální aktivita v části mozku, která zpracovává zvuk, ale není jasné, jak a proč k takové aktivitě dochází, ani jak jí efektivně zabránit.

Tinnitus je příznakem více než 75 % všech poruch, které postihují naše uši. Většina lidí, kteří mají ztrátu sluchu, má také tinnitus. Existují některé rizikové faktory, které mohou pravděpodobnost vzniku tinnitu zvyšovat.

  • Stárnutí. Věkem podmíněná ztráta sluchu postihuje každého třetího dospělého člověka staršího 65 let.
  • Vystavení hlasitým zvukům nebo výbuchům. K tomu může dojít v průběhu času nebo v důsledku jedné události. Vystavení velmi hlasité hudbě nebo práce ve velmi hlučném prostředí může způsobit ztrátu sluchu a tinnitus.
  • Ototoxické léky. Existuje celá řada léků, které mohou poškodit vaše uši. Pokud vás tinnitus znepokojuje, zeptejte se svého lékaře na vedlejší účinky léků a alternativy.
  • Cizí předměty uvízlé v uchu. Někdy se mohou v uších zachytit, byť i jen miniaturní částečky materiálu, který může vyvolat tyto obtíže. Dejte si na to pozor zejména v souvislosti s čištěním uší štětičkami.
  • Nadměrné množství ušního mazu (cerumenu). Ušní maz může ucpávat uši a ovlivňovat sluch.
  • Alergie. Ucpání z alergií může ovlivnit vaši Eustachovu trubici. Tato trubice spojuje střední ucho a zadní část nosu. Ucpání Eustachovy trubice může bránit zvuku, aby se dostal do ucha a byl správně vyhodnocen.

Může být tinnitus příznakem závažného zdravotního stavu?

Vzácně může být tinnitus v jednom uchu známkou toho, že máte nádor středního ucha. Tinnitus spolu s problémy s chůzí, mluvením nebo rovnováhou může být známkou neurologického onemocnění. Pokud si těchto příznaků všimnete, obraťte se na svého lékaře a tuto situaci nepodceňte.

Léčba

Jak se dá tinnitus léčit? Tinnitus není nemoc. Je příznakem jiných zdravotních stavů. Zde jsou uvedeny některé kroky, které může lékař podniknout, aby se o vašem tinitu dozvěděl více:

  • Fyzikální vyšetření. Zkontroluje vaše uši, zda nemáte nějaké zjevné problémy. Může zkontrolovat příznaky pulzujícího tinnitu.
  • Anamnéza. Může se vás zeptat, zda ostatní členové rodiny mají ztrátu sluchu, zda trávíte hodně času v blízkosti hlasitých zvuků nebo zda je jste zažili nějakou událost v souvislosti s velmi hlasitým zvukem.
  • Vyšetření sluchu (audiometrie). Tímto testem se zjišťuje vaše schopnost slyšet řadu tónů a výsledky se zobrazí v audiogramu.
  • Magnetická rezonance. Toto vyšetření vytváří detailní snímky vašeho těla bez použití rentgenového záření.

Co když nemám žádné zdravotní potíže?

Pokud váš lékař vyloučil jiné zdravotní potíže než ztrátu sluchu, jeho dalším krokem je doporučení způsobů, jak zvládnout dopad tinnitu na váš život. Zde je několik příkladů:

  • Naslouchadla. Mnoho lidí, kteří trpí tinnitem, pociťuje také omezení sluchu. Sluchadla mohou pomoci ulevit od tinnitu tím, že okolní zvuky jsou hlasitější a tinnitus méně patrný.
  • Zvukové generátory. Tato zařízení produkují zvuky, které tinnitus maskují. Generátor zvuku může například vydávat uklidňující zvuky, jako je sprcha nebo tichý déšť. Některým lidem může prospět používání naslouchadel, která obsahují generátory zvuku.
  • Relaxační techniky. Tinnitus může být frustrující a stresující. Stres a frustrace mohou způsobit, že se tinnitus projeví ještě výrazněji. Naučit se techniky pro zvýšení relaxace a zmírnění stresu může lidem pomoci lépe se vyrovnat s frustrací z tinnitu.
  • Možnosti poradenství. Některým lidem prospívají terapie zaměřené na duševní zdraví, jako je kognitivně-behaviorální terapie. Tyto metody pomáhají lidem naučit se věnovat tinnitu méně pozornosti.

Jak mohu tinitu předcházet?

Ochrana sluchu je jedním z nejlepších způsobů, jak se tinitu vyhnout. Začněte chránit své uši tím, že se zamyslíte nad všemi svými pravidelnými činnostmi. Možná si neuvědomujete, jakými všemi způsoby vystavujete své uši hlasitým zvukům a hluku. Pokud například pracujete na stavbě nebo v blízkosti hlasitých strojů, jer potřeba chránit svůj sluch pomocí špuntů do uší.

Chraňte svůj sluch třeba také při cvičení. V mnoha tělocvičnách hraje hlasitá hudba, která má lidi motivovat a rozhýbat při cvičení. Pokud je to možné, používejte špunty do uší, abyste si chránili sluch.

Nebezpečí hrozí také na koncertech a v kinech. To je další případ, kdy má smysl používat špunty do uší. A V neposlední řadě se vyhněte příliš častému používání sluchátek, které má také negativní vliv na váš sluch.

Je to problém, ale dá se řešit

Tinnitus může zahrnovat pískání, hučení, skřípání a další zvukové jevy. Obvykle jsou tyto zvuky slyšitelné pouze pro daného pacienta. Je celá řada příčin a v některých případech však může tinnitus poukazovat i na závažnější onemocnění cévního systému, roztroušenou sklerózu apod. V poslední době se však stále častěji objevuje i tinnitus způsobený nadměrnou mírou stresu. Pokud vás tento problém trápí, je vždy nezbytné navštívit lékaře a situace včas řešit. Terapie, které problém řeší nebo zmírňují, existují, byť je to mnohdy běh na dlouhou trať.

ZDROJ: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14164-tinnitus
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Shaun F: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/telo-sluch-anatomie-kuze-6319017/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button