Nemoci a komplikace

Deprese nebo jen blbá nálada? Poznejte rozdíl než bude pozdě

Mít špatnou náladu, nebo se občas cítit smutně a zklamaně je úplně normální. Takové nepříjemné pocity čas od času postihnou každého z nás – na vině může být například problém v práci, hádka v rodině, neuspokojivý milostný život nebo cokoliv jiného. Dnešní svět, jeho rychlost a požadavky způsobují značnou míru frustrace a nejistoty a je třeba umět s tím žít. Řešení totiž rozhodně není potlačování a zadržování emocí, naopak je zcela v pořádku dopřát si nějaký čas a s náročnou situací se vyrovnat po svém. Jak ale poznat, že na daný problém už možná nestačíme sami a obyčejná špatná nálada se pomalu mění v depresi?

Rozdíly jsou zcela zásadní

Někdy se velmi nadneseně hovoří o tom, že má někdo depku. Ve skutečnosti je to ale jen velmi nepřesné a zavádějící pojmenování. Skutečná deprese je totiž vážnou diagnózou, se kterou se člověk nedokáže obvykle vypořádat sám, ale potřebuje odbornou pomoc. Skutečná deprese určitě není jen pouhá lítost, nespokojenost nebo plačtivost. Takto závažný stav rozhodně nezaženeme slovy “seber se”, “nebuď smutný” nebo “to bude dobrý”. Jak ale poznáme, co je co?

Špatná nálada

Náladu si můžeme představit jako emoční nastavení nervového systému. Ovlivňuje naše každodenní činnosti a prožívání a trvá obvykle delší dobu. Stav nálady většinou reaguje na dění kolem nás a ovlivňuje jej řada vnějších okolností. Je to například délka denního světla, kvalita spánku, probíhající onemocnění, hladiny hormonů v organismu, alkohol a další látky.

Deprese

Oproti tomu deprese je skutečně vážný a patologický stav, který je nazýván nemocí. Navíc není závislá na vnějších okolnostech a ani radostné události ji nezmění. To znamená, že i když se nám v životě stane něco radostného, nedokážeme se z této situace skutečně těšit a mít radost. Deprese neovlivňuje jen naše emoce – často se s ní pojí také další problémy. Typické jsou problémy se spánkem, změny chuti k jídlu, nedostatek energie či pozornosti, pomalejší zpracovávání informací nebo i sebevražedné myšlenky. Udává se, že dnes na celém světě trpí depresí více než 264 milionů lidí. Mezi její typické projevy patří:

  • depresivní nálada, která není ovlivnitelná jinými událostmi
  • ztráta zájmu o jinak oblíbené aktivity
  • snížení energie
  • únava
  • ztráta sebedůvěry
  • pocit viny
  • sebevražedné myšlenky
  • snížená koncentrace
  • změna chuti k jídlu

Není potřebné naplnit všechny kolonky, abyste byli diagnostikováni s depresí. Podle míry příznaků se následně určuje, zda se jedná o depresi mírnou nebo vážnou a jakým způsobem se dá léčit.

Kde najdete pomoc?

Pokud na sobě pozorujeme dlouhodobou skleslost, která se nelepší a nemá na ni vliv ani nic pozitivního, co se ve vašem životě odehrává, pak je vhodné zvážit návštěvu odborníka. Ještě to samozřejmě neznamená, že skutečně depresi máte, na to je tu odborný zdravotnický profesionál, který dokáže odhalit skutečné jádro vašeho problému a určit nejlepší léčebný postup.

Není nutné hned kontaktovat psychiatra – prvním krokem klidně může být návštěva vašeho praktického lékaře, který vyhodnotí vaše symptomy a případně vás odkáže na specialistu. Pamatujte ale na to, že včasná diagnostika je velmi důležitá, protože deprese je nemoc jako každá jiná a může být proto i velmi nebezpečná. Dnes se navíc dá úspěšně léčit pomocí různých terapií, ale také léků, takže není nutné se zbytečně trápit.

Co vám pomůže?

K léčbě deprese se využívá skupiny léčiv zvaných antidepresiva. Většina společnosti k nim přistupuje poměrně negativně a s předsudky, ale jde o léky jako každé jiné a není žádná ostuda, pokud budete potřebovat jejich pomoc. Depresi způsobuje nedostatek neurotransmiterů, které slouží jako látky k přenosu nervových vzruchů mezi nervovými buňkami. Antidepresiva fungují na principu toho, že zabraňují odbourávání těchto neurotransmiterů. Díky tomu je jich dostatek a příznaky deprese mohou začít postupně ustupovat.

Není to však jediná možnost léčby. Dále se využívá také léčba biologická, která kombinuje výhody elektrické a magnetické síly. Velmi důležitá je také psychoterapie, která podporuje účinek farmakologické nebo biologické léčby a v případě lehkých depresivních stavů může být i jedinou léčebnou metodou.

Deprese se může objevit jako jediná epizoda, ale může se také pravidelně vracet. Čím častěji se deprese vrací, tím je vyšší pravděpodobnost toho, ž e se rozvine chronická forma. Je tedy nutné tento stav včas podchytit.

ZDROJ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/314418

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button