Péče o těloZdravé tipy

Přirozené světlo je pro naše zdraví mimořádně důležité. Jak jej mít dostatek i v zimě?

S příchodem podzimu a zimy se sice všichni těšíme na Vánoce a na dlouhé večery strávené s knihou a čajem, ale právě ony dlouhé a tmavé večery nemusí být pro naše zdraví zrovna tím nejlepším. Je to právě přirozené denní světlo, které má na naše zdraví zásadní vliv a pokud jej najednou máme nedostatek, může se to projevit. Možná sami vnímáte větší únavu nebo splín a dost možná to souvisí právě se světlem. Proč je pro nás toto světlo tak důležité a jak jej do svého života dostat, i když zákony přírody prostě nezměníme?

Sluneční záření podporuje tvorbu vitamínu D

O tomto vitamínu se v poslední době hodně hovoří. Ukazuje se totiž, že běžná populace jej má nedostatek a pravděpodobně by jej téměř každý z nás měl uměle doplňovat. Tento vitamín je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, zdraví kostí, zubů i mentální výkonnost.

V létě jej můžeme snadno získávat ze slunečního záření, pokud tedy máme možnost trávit čas venku. Obvykle však stačí vystavit pokožku přímému slunečnímu záření alespoň na čtvrt hodiny a můžeme získat potřebnou denní dávku tohoto vitamínu. V zimě je to však jinak. Slunce nám již bohužel nestačí. V tomto období se tedy doplňkům stravy nevyhneme.

Sluneční světlo pro kvalitní spánek

Denní světlo má významný vliv na náš cirkadiánní rytmus. Právě pravidelné střídání noci a dne reguluje tvorbu hormonů, které jsou v našem těle zodpovědné za odpočinek. Ve dne je tvorba melatoninu potlačována, aby byl náš organismus bdělý a připravený k činnosti, ale večer, kdy přirozené světlo není, dochází k jeho zvýšené produkci, což nám dovoluje usnout. Pokud naše tělo může tento rytmus dodržovat, je kvalita spánku vyšší a odpočinek je efektivnější. Umělé světlo ale tento rytmus zajistit neumí – a může docházet k spánkovým potížím.

Světlem proti depresím

Určitě už se vám někdy stalo, že jste na podzim upadli do jakési deprese, únavy a vyčerpání. Není to nic neobvyklého. Tyto projevy jsou spojeny právě s nedostatkem přirozeného světla. K léčbě se využívá světelných zdrojů imitujících přirozené denní světlo a tato terapie bývá účinná u valné většiny pacientů. Z toho tedy vyplývá, že přirozené světlo je klíčové i pro naše psychické zdraví a vyhledávat bychom jej proto měli i ve dnech, kdy venku není zrovna hezky a slunečno.

Jak dostat do svého života více přirozeného světla?

Nyní, když vidíme, jak je světlo pro naše zdraví důležité, možná bychom jej chtěli ve svém denním režimu mít více. Jak to ale zajistit, pokud jsou dny krátké a noc přichází velmi brzy?

Pobyt venku je klíčový

I když je venku zima a nevlídno, měli bychom každý den strávit alespoň chvíli na čerstvém vzduchu, ideálně ve spojení s nějakým pohybem. I když je zataženo, světlo na nás působí a umožňuje našemu tělu dodržovat stanovený rytmus.

Kouzlo zrcadel

Zrcadla jsou skvělým způsobem, jak vnést sluneční svit do jinak tmavých a ponurých místností. Vhodně umístěné zrcadlo dokáže i malý zdroj venkovního světla odrazit dále do celé místnosti. Podobnou úlohu mohou v místnostech plnit i zlaté, stříbrné nebo mosazné dekorace, které mají také schopnost náš pokoj rozzářit. 

Volba barev

Při zařizování interiéru myslete i na vhodné barvy, které dodají vašemu bydlení světlo. Nejlépe samozřejmě světlo odráží klasická bílá, ale jsou i jiné barvy, které mohou vašemu interiéru dodat světlo a vzdušnost. Podobnou službu vám prokážou i světlé pastelové barvy nebo jemné krémové odstíny. Myslete nejen na barvu stěn, ale také na barvu podlahy, která zabírá poměrně velkou část prostoru. Je vhodnější volit parkety ve světlejších odstínech.

Pomůže i umělé světlo?

V boji s únavou, depresí, nebo spánkovými potížemi vám může pomoci i světlo umělé. Není to však světlo ledajaké. Pomoci vám mohou speciální terapeutické fotolampy, které vám pomohou mít světla dostatek, i když už je za okny dávno tma. Volit bychom však měli pouze takové světelné zdroje, které pracují s podobným spektrem vlnových délek, jaké obsahuje sluneční záření (380-750 nm). Správně tušíte, že běžná světla, která se používají v kancelářích, tuto vlnovou délku nesplňují. Je nutné myslet také na to, že i umělé světlo ovlivňuje naše vnitřní hodiny a den a noc se nestřídají jen tak pro nic za nic. Světlo by se tedy v pozdních hodinách mělo záměrně tlumit, aby se tělo připravovalo na spánek a odpočinek.

Denní světlo je pro naše zdraví nesmírně důležité. Pomáhá tvořit vitamin D v kůži, pomáhá nám při sezónních depresích a zlepšuje kvalitu spánku. Vystavovat se dennímu světlu je velmi zdravé a prospěšné, a proto bychom si na to měli vyhradit čas i během podzimu a zimy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button