Nemoci a komplikacePéče o tělo

Očkování hexavakcínou: Je povinné a proti čemu chrání?

K očkování dnes řada lidí zaujímá velmi rezervovaný postoj. Myslet si o tom každý můžeme své, ale faktem je, že zejména u malých miminek bývá někdy rozhodnutí zda očkovat, či neočkovat hodně náročné. Jedno z prvních očkování, se kterým se dítě v životě setká, se aplikuje již okolo dvou měsíců věku. Toto očkování se nazývá hexavakcína, a to proto, že má za cíl dítě chránit až před šesti vážnými nemocemi. Co byste o hexavakcíně měli vědět a je povinná?

Lidský organismus nemá po narození ještě zcela vyvinutou imunitu. I kvůli tomu podstupují již úplně malá miminka během prvního roku života sérii očkování. Zatímco dříve se o nutnosti očkování příliš nediskutovalo, dnes se ozývají hlasy, zda je skutečně nutné a zda nepředstavuje nepřiměřeně velké riziko. Hexavakcína však na první pohled nabízí ochranu před velmi nebezpečnými nemocemi, které jsou velmi infekční a v minulosti na ně děti běžně umíraly.

Musí jej mít každé miminko?

Očkování je povinné a hradí ho pojišťovna. Je však možné s vaším dětským lékařem dohodnout změnu očkovací látky nebo odklad očkování, pokud jsou k tomu zdravotní důvody. V případě trvalé kontraindikace můžete dostat i výjimku, jedná se ale jen o velmi ojedinělé případy.

Co se ale bude dít, pokud dítě prostě naočkovat nenecháte? V takovém případě vám hrozí pokuta ve výši deset tisíc korun. Neočkované dítě vám navíc nevezmou do školky, nebude moci jet ani do ozdravovny nebo na tábor.

Proti čemu vakcína chrání?

Označení hexavakcína znamená, že obsahuje účinné látky hned proti šesti onemocněním. Jedná se o tetanus, záškrt, černý kašel, hepatitidu typu B, přenosnou dětskou obrnu a onemocnění vyvolané bakterií haemophilus influenzae b.

Jak očkování probíhá?

Hexavakcínou se v České republice plošně očkuje od roku 2007. Od roku 2018 se aplikují již jen 3 dávky této vakcíny. Nejpozději by první dávka měla být podána v 10. měsících, obvykle ji však zdravá miminka dostávají již okolo 10. týdne života. Následně přichází druhá ve 4. měsíci a třetí mezi 11. a 13. měsícem.

Je nutné se někdy nechat přeočkovat?

Při přeočkování se už nedává všech šest účinných látek. Mezi 5. a 6. rokem dítě se obvykle aplikuje jedna kombinovaná trivakcína proti záškrtu, tetanu a černému kašli. V 10 až 11 letech pak dítě dostane tetravakcínu proti záškrtu, tetanu, černému kašli a dětské obrně. V dospělosti se přeočkování již neprovádí, ale dále je potřeba nechat se pravidelně očkovat proti tetanu, přibližně po deseti až patnácti letech, u starších šedesáti let po deseti. Dnes je na vzestupu také černý kašel, a proto někteří odborníci radí absolvovat také jedno přeočkování proti černému kašli dospělým do 65 let, zejména těhotným ženám.

Plánujete hexavakcínu odmítnout?

Pokud rodiče nechtějí nechat dítě očkovat povinnou a hrazenou vakcínou, je možné dohodnout se i na případné alternativu. Jiné vakcíny je ale často třeba objednat ze zahraničí na vlastní náklady. Je také otázkou, zda jsou skutečně o tolik lepší, bezpečnější apod., jak se mnozí rodiče domnívají.

Mohou po očkování nastat negativní reakce organismu?

Jako ojedinělé vedlejší účinky bývá uváděna bolestivost místa vpichu, otok nebo zarudnutí, či také lehce zvýšená teplota. Reakcí může být i zvýšená únava, podrážděnost či neklid. Obecně se však dá říct, že tato očkovací látka má minimum vedlejších účinků a dětský organismus ji dobře snáší. Riziko onemocnění danou nebezpečnou nemocí je proto stále větším rizikem, než očkování vakcínou.

ZDROJ: https://www.hexavakcina.cz/hexavakcina/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-ruka-sejf-zdravi-3952237/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button