OstatníPéče o tělo

Jak dlouho byste měli spát?

Celkový zdravotní stav se odvíjí od mnoha faktorů. Odborníci se shodují, že je nutno dodržovat některá doporučení, například ohledně spánku a doby spánku. Národní nadace pro spánek doporučila dobu spánku podle věku. Ta doporučuje počet hodin, které jsou vhodné ke spánku. Díky tomu budete mít dostatek energie během dne a optimální zdraví.

Nedostatek spánku je problém

Fyzická únava není jediným problémem, kterým trpíme, když nespíme dost. Nedostatek spánku může mít vliv na chuť k jídlu, na jasné myšlení, rozhodování a dokonce také na soustředění. Mnoho odborníků také prokázalo, že pokud máte problémy se spánkem, může to mít vliv na mnoho zdravotních problémů. Zdraví srdce může být ohroženo, pokud spíte méně než pět hodin. Diabetes, obezita, nárůst hmotnosti, to je výsledek, pokud spíte méně než sedm hodin. Přemýšlejte o tom, kolik hodin vaše tělo potřebuje spát. Jde o první krok ke zdraví a celkové pohodě.

Doporučené doby spánku

Charles Czeisler, profesor Hardvardské univerzity, spolu s týmem odborníků provedl výzkum a mnoho studií. Od roku 2004 do roku 2014 se tímto problémem zabývali, aby zjistili, kolik hodin spánku je účinné pro lidské zdraví. Podle různých fází vývoje přinášíme počet hodin, který byste měli spát:

  • Novorozenci od 0 – 3 měsíců: 14 – 17 hodin
  • Děti od 4 – 11 měsíců: 12 až 15 hodin
  • Děti od 1 – 2 let: 11 až 14 hodin
  • Předškolní děti od 3 – 5 let: 10 až 13 hodin
  • Školní děti od 6 – 13 let: 9 až 11 hodin
  • Dospívající děti od 14 – 17 let: 8 až 10 hodin
  • Mládež od 18 – 25 let: 7 – 9 hodin
  • Dospělí od 26 – 64 let: 7 až 9 hodin
  • Senioři nad 65 let: 7 až 8 hodin

Mějte na paměti, že každý člověk má různé funkce těla, reaguje jinak, a proto také potřebuje různě dlouhou dobu pro spánek a odpočinek. Jde o průměrné a přibližné informace. Nedostatek spánku je pro vás a vaše zdraví riziko, to popřít nelze.

Hlavní důvody problémů se spánkem

Problémy se spánkem jsou pro vaše zdraví problémem. Mohou být důsledkem dvou hlavních důvodů, stresem a technologiemi. Stres stimuluje tvorbu kortizolu, tedy stresového hormonu. Ve vysokých hladinách tento hormon způsobuje nemoci, nepohodlí.

Dále také technologické zařízení může vyzařovat světlo (televize, notebooky, tablety, mobilní telefony a další zařízení), které cílí na mozek, uvolňuje melatonin, protože tělo produkuje tento hormon ve tmě.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button