Jídlo a stravováníZdravé tipy

Sůl: Je potřeba se jít bát? A existují zdravější varianty nebo jde o reklamní tah?

Vaše tělo potřebuje sůl ke správnému fungování. Její nadměrná nebo nedostatečná konzumace však může vést ke zdravotním problémům. Abyste se tomu vyhnuli, kontrolujte etikety na potravinách, abyste se ujistili, že jí nekonzumujete příliš mnoho, a jezte vyváženou stravu.

Zdravotnické organizace již dlouho upozorňují na nebezpečí soli. Tvrdí, že nadměrný příjem soli způsobuje vysoký krevní tlak a srdeční choroby. Desítky let trvající výzkumy však zaznamenaly rozporuplné výsledky. Některé důkazy navíc ukazují, že škodlivá může být i konzumace příliš malého množství soli.

Co je to sůl?

Sůl je nejvýznamnějším zdrojem sodíku ve stravě. Je známá také jako chlorid sodný (NaCl) a obsahuje 40 % sodíku a 60 % chloridu. Některé druhy soli jsou obohaceny jódem, železem, kyselinou listovou nebo jejich kombinací. Sodík je nezbytný pro mnoho základních tělesných funkcí, včetně rovnováhy tekutin, zdraví nervů, vstřebávání živin a funkce svalů.

Sodík obsahuje nespočet potravin – dokonce i potraviny, které mohou chutnat sladce, jako je chléb, obiloviny, uzeniny, omáčky, koření, cereálie, chipsy, krekry a polévky.

Historicky se sůl používala ke konzervaci potravin. Vysoká koncentrace soli pomáhá zabránit růstu bakterií, které mohou způsobit kažení potravin.

Dnes je k dispozici je mnoho druhů soli. Mezi oblíbené druhy patří obyčejná kuchyňská sůl, himálajská růžová sůl a mořská sůl. Ty se mohou lišit chutí, strukturou a barvou.

Nežádoucí účinky přílišného množství soli

I když vaše tělo potřebuje ke správnému fungování určité množství soli, její nadměrné množství může být zdraví škodlivé.

Může poškodit zdraví srdce

Nadměrný příjem sodíku je celosvětovým problémem. Je například rizikovým faktorem hypertenze. Ta zvyšuje riziko srdečního selhání, což je stav, kdy srdce nedokáže správně přečerpávat krev do celého těla.

Přesto jiné studie zaznamenaly i opačná zjištění a dospěly k závěru, že neexistuje dostatek důkazů, které by potvrzovaly souvislost mezi vysokým příjmem sodíku a srdečními chorobami. Existují také pochybnosti o tom, nakolik je prospěšné omezovat sodík, přičemž některé studie naznačují, že mírný příjem sodíku kolem 1-2 čajových lžiček denně není spojen se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění.

Možná souvislost s rakovinou žaludku

Rakovina žaludku je jedním z nejčastějších typů rakoviny a čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu na světě. Několik studií spojuje stravu s vysokým obsahem soli, která obvykle zahrnuje potraviny, jako je solené maso a nakládaná zelenina, se zvýšeným rizikem rakoviny žaludku.

Spekuluje se, že vysoký příjem soli může zvyšovat růst bakterie Helicobacter pylori (H. pylori) v žaludku. Tento typ bakterie může vést k zánětům, žaludečním vředům a případně i ke vzniku rakoviny žaludku. Přesto mějte na paměti, že tyto studie neprokazují, že vysoký příjem soli způsobuje rakovinu žaludku, pouze to, že tyto dvě skutečnosti mohou být propojeny.

Nežádoucí účinky příliš malého množství soli

Příliš mnoho soli může být škodlivé, ale stejně tak i příliš málo. Některé důkazy naznačují, že dieta s nízkým obsahem soli může způsobit nízký krevní tlak, dehydrataci, nízkou hladinu sodíku a zvýšenou hladinu tuků v krvi. Obdobně jako u vysokého příjmu soli, i opačný extrém může být problém. Proto je třeba neustále připomínat, že žádné výkyvy z normálu nejsou dobré a je vhodné ke stravě přistupovat vyváženě a komplexně.

Které potraviny mají vysoký obsah soli?

Většina soli v moderní stravě pochází z restauračních jídel a balených, zpracovaných potravin.

  • Zpracované maso: salám, slanina, pastrami, šunka, klobásy.
  • Slané občerstvení: hranolky, hranolky, krekry, solené ořechy.
  • Sýry a sýrové výrobky
  • Dezerty na bázi obilovin: muffiny, koláče, sušenky
  • Polévky: konzervované, v prášku

Nezapomeňte vždy kontrolovat etikety a výživové údaje na balených potravinách. Poskytují užitečné informace o výrobku, včetně obsahu sodíku v jedné porci.

Kolik soli potřebujete?

Zdravotnické úřady již několik desetiletí důrazně doporučují omezit množství sodíku. Obecně se říká, že dospělí by měli přijímat méně než 2 300 mg sodíku denně, optimálně se zaměřte na 1 500 mg, což odpovídá 3/4 čajové lžičky soli. Pokud máte nějaké zdravotní potíže a bylo vám doporučeno snížit příjem soli, je důležité, abyste se řídili doporučením svého zdravotníka.

Je některý druh soli zdravější?

Pokud se snažíte konzumovat sůl co nejzdravějším způsobem, pak možná pečlivě zvažujete, jaký typ soli si vyberete. Existují různé druhy soli a některé z nich mohou poskytovat jedinečné výhody. Přesto je rozdíl mezi většinou solí méně podstatný, než byste si mysleli.

Mezi nejoblíbenější druhy patří tzv. himalájská sůl. Ta je obvykle růžová a pochází z himálajských hor. Himálajská sůl se může pochlubit všemi 84 základními stopovými prvky, které vaše tělo potřebuje ke správnému fungování. Nejen to, ale je známo, že podporuje stabilní hladinu cukru v krvi, snižuje svalové křeče a usnadňuje optimální pH ve vašich buňkách. Není divu, že je tak oblíbená!

Pokud neznáte himálajskou sůl, téměř jistě jste někdy použili mořskou sůl. Tato sůl získaná z oceánu je mnohem méně rafinovaná než běžná stolní sůl a obsahuje určité množství přírodního jódu. Díky způsobu zpracování si obvykle zachovává stopové množství minerálů, jako je hořčík, vápník a draslík, které se těžkým zpracováním ze stolní soli odstraňují.

Nicméně pokud jde o obsah sodíku (což je klíčový faktor určující pro posouzení, jak je sůl zdravá), je mezi kuchyňskou a mořskou solí opravdu malý rozdíl. To znamená, že pokud se snažíte snížit spotřebu sodíku, přechod ze stolní soli na mořskou vám nepomůže. Raději se snažte používat méně soli vůbec a vyhýbejte se typicky slaným potravinám.

V zásadě lze tedy říct, že není třeba sůl démonizovat. Střídmá konzumace je v pořádku a pokud netrpíte žádnými zdravotními problémy, pravděpodobně si její příjem nemusíte zvlášť hlídat. Vyplatí se však vybírat kvalitní sůl, která neobsahuje jen sodík, ale také minerální a stopové prvky. Himalájská či mořská sůl mohou být dobrým řešením, ale rozhodně nelze říct, že by byly zdravější variantou – pouze přináší nějaké benefity navíc.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/salt-good-or-bad#bottom-line
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: monicore: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/suchy-stul-dreveny-ruzova-2624397/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button