Zdravé tipy

Jak řešit únavu očí? Pomůže třeba metoda 20-20-20

Únava očí je běžná, ale většinou ji lze řešit jednoduchými, neinvazivními metodami, jako je úprava jasu obrazovky, používání očních kapek nebo přestávky od práce na počítači.

Vaše oči se mohou cítit unavené nebo podrážděné po intenzivním soustředění na činnost, jako je sledování obrazovky počítače, čtení knihy nebo dlouhodobé řízení auta. Tomuto jevu se říká únava očí. Únava očí způsobená používáním digitálních zařízení, jako jsou počítače, chytré telefony a tablety, je také známější jako syndrom počítačového vidění nebo digitální únavy očí.

Únava očí je běžný stav, i když dlouhodobá únava očí nebo podráždění očí může být známkou něčeho vážnějšího a měla by být projednána s lékařem. Přečtěte si několik jednoduchých tipů, které můžete udělat, abyste předcházeli únavě očí. Některé z nich můžete začít dělat už dnes.

1. Často se dívejte jinam neboli pravidlo 20-20-20

K únavě očí může dojít, když se věnujete jedné činnosti po dlouhou dobu bez přestávky. Každých 20 minut byste měli přesunout pozornost na něco jiného než na danou činnost. To, na co se zaměříte, by mělo být vzdáleno 20 metrů a měli byste se na to dívat alespoň 20 sekund. Toto pravidlo je známé jako pravidlo 20-20-20 a nabízí poměrně úspěšnou prevenci únavy očí.

Měli byste nejen každých 20 minut odvrátit zrak, ale také se ujistit, že se od intenzivní činnosti odvrátíte na několik hodin během dne. Pokud musíte několik hodin pracovat u obrazovky nebo řídit auto na dlouhou vzdálenost, nezapomeňte tuto činnost vyvážit jinými, které vyžadují jiné využití očí. Pokud jste například celé dopoledne strávili prací na počítači, projděte se během polední pauzy venku na přirozeném světle a nekoukejte u toho do mobilu, ale spíše sledujte přírodu a její krásu.

2. Umístění obrazovky

Pokud pravidelně používáte digitální zařízení, ujistěte se, že se na něj díváte ze správné vzdálenosti a ve správné poloze. Obrazovka by měla být několik stop od vašich očí nebo přibližně na délku paže. Na obrazovku byste se měli dívat v úrovni očí nebo mírně pod nimi.

Další užitečnou radou pro digitální zařízení je zvětšení textu na obrazovce tak, aby co nejlépe vyhovovalo vašemu pohodlí. Velikost textu můžete pravděpodobně upravit v nastavení svého zařízení.

3. Najděte správné světlo

Osvětlení může způsobovat únavu očí. V závislosti na činnosti může být buď příliš tlumené, nebo příliš jasné. Pokud se na něco intenzivně soustředíte, například na čtení, mělo by světlo vycházet zezadu. Ztlumení světla může pomoci snížit únavu očí při sledování televize.

Ujistěte se, že jsou dostatečně osvětleny také obrazovky, které sledujete. Podle potřeby upravte jas. K únavě očí může přispívat oslnění, proto zkuste zastínit okna nebo použít filtry pro snížení oslnění na digitálním zařízení.

4. Správně provádějte více úloh najednou

Při práci na počítači je běžné, že potřebujete používat tiskoviny nebo jiné materiály. Můžete například potřebovat přepsat formulář nebo poznámky. Pokud musíte při práci s počítačem nahlížet do dokumentů a podobně, měli byste je umístit tak, abyste nemuseli příliš často pohybovat očima, krkem a hlavou. Stojan na dokumenty vám pomůže umístit materiály mezi klávesnici a monitor, což vede k menšímu namáhání očí.

5. Zvažte kapky do očí

Intenzivní soustředění, zejména při sledování obrazovky, může mít za následek dramatické snížení počtu mrknutí za minutu. Když mrkáte méně, mohou být vaše oči suché a podrážděné. To můžete vyřešit použitím očních kapek, jako jsou umělé slzy. Můžete se také pokusit častěji mrkat při používání obrazovky, což může zabránit výskytu tohoto příznaku.

6. Zkontrolujte vzduch

Možná zjistíte, že trávíte čas na místě, které má špatnou kvalitu vzduchu. Suché nebo znečištěné prostředí a místa s ventilátory a topnými a chladicími jednotkami mohou vaše oči dráždit nebo vysušovat, což vede k únavě očí. Možná může pomoci:

  • zvlhčovat vzduch pomocí zvlhčovače vzduchu
  • ztlumit vytápění a chlazení
  • přestěhovat se na místo, kde nejsou stejné problémy s ovzduším

7. Používejte vhodné brýle

Spolupracujte s očním lékařem, abyste zjistili, zda nepotřebujete speciální brýle pro snížení únavy očí. Možná budete potřebovat i specializované čočky, přístroje nebo oční terapii pro činnost, která způsobuje namáhání.

Jak se řeší únava očí

V mnoha případech stačí provést změny, které jsme uvedli výše. Pokud pociťujete únavu očí, která je závažná nebo trvá dlouhou dobu, poraďte se o svém stavu s lékařem. Možná budete potřebovat korekční čočky nebo se může jednat o příznak vážnějšího onemocnění.

Udržování zdraví očí je klíčem k omezení vážnějších problémů se zrakem v budoucnu. Měli byste každoročně navštívit lékaře a nechat si zkontrolovat zrak, zejména pokud trpíte častým nebo dlouhotrvajícím únavou očí. Pokud zjistíte, že máte příznaky únavy očí, vyzkoušejte některou z výše uvedených metod, jak únavu očí snížit nebo jí zcela předejít.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/eye-health/eye-strain#treatment
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: João Jesus: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/879178/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button