DetoxikaceJídlo a stravování

10 potravin, které dovedou předcházet bolestem hlavy

Pokud trpíte migrénou, pravděpodobně víte, že některé potraviny a nápoje mohou vyvolat záchvat. Ale i když je důležité vědět, čemu se vyhnout, je stejně důležité zaměřit se také na potraviny, které do svého jídelníčku zařadíte. Může to pomoci snížit počet nebo závažnost záchvatů migrény nebo jiných typů bolestí hlavy.

Dobrým začátkem je otevřenost ke změnám ve stravování. Často se můžeme dostat do rutiny a jíst stále dokola to samé. Přidáním různých druhů čerstvého ovoce a zeleniny do jídelníčku můžeme získat výhody, pokud jde o obsah vody i vitamínů a minerálů. Strava s rozmanitými kvalitními potravinami bude mít velký vliv na zvládání migrény i na celkové zdraví a může zlepšit nerovnováhu, která přispívá k bolestem hlavy.

Pokud hledáte způsoby, jak do svého jídelníčku zařadit potraviny, které vám pomohou lépe zvládat migrénu, zde je několik tipů na potraviny a nápoje, které vám na vaší cestě pomohou.

1. Banány vám dodají energii, když ji potřebujete

Hledáte rychlou a snadnou svačinu, která by vám pomohla odvrátit záchvat migrény nebo epizodu hypoglykémie, která by mohla vést k bolesti hlavy? Sáhněte raději po banánu než po vysoce zpracovaných potravinách, jako jsou müsli tyčinky nebo sladkosti. Banány jsou skvělou potravinou pro rychlou obnovu energie a mají vysoký obsah hořčíku, který může být při bolestech hlavy užitečný.

2. Meloun dodává tekutiny

Meloun je ve skutečnosti považován za zeleninu kvůli způsobu pěstování, ačkoli někteří lidé by tvrdili, že kvůli své sladké chuti a vyššímu obsahu cukru patří jednoznačně do kategorie ovoce. Meloun má v sobě také hodně vody – až 92 %. Příjem velkého množství vody – jak pitím, tak konzumací potravin, které obsahují hodně vody – vám pomůže udržet si hydrataci. Dostatek tekutin je důležitý pro všechny aspekty zdraví, včetně migrény.

3. Semínka a ořechy dodávají hořčík a vlákninu

Nedostatek hořčíku je jednou z nejčastějších nutričních příčin přetrvávajících bolestí hlavy. Proto je nutné mít ve své straně dostatečné množství potravin bohatých na hořčík.

Lněné semínko, naklíčená dýňová semínka a chia semínka jsou dobrými zdroji hořčíku, ale podobně vysoký obsah hořčíku mají třeba také kešu oříšky.

4. Bylinné čaje přináší několik výhod při bolestech hlavy

Čaj může pomoci s celkovou hydratací, což samo o sobě může zabránit bolesti hlavy nebo ji zmírnit. Máta peprná může být účinná při zmírňování tlaku v dutinách, kdy právě ucpání dutin je běžným příznakem bolesti hlavy, které jsou způsobeny zánětem a otokem dutin. Můžete si dát mátový olej nebo čerstvou mátu peprnou do šálku horké vody a inhalovat páru a tekutinu také vypít.

5. Káva může zastavit bolest hlavy – nebo ji způsobit

Káva obsahuje kofein, který se přidává do některých typů léků proti bolesti hlavy. Dobré věci však často mohou mít i negativní efekt – káva může vést také k abstinenční bolesti hlavy, zejména pokud ji konzumujeme ve vyšším množství.

6. Čokoláda může zmírnit bolest hlavy při odvykání kofeinu

Každý chce slyšet, že čokoláda může pomoci při abstinenční bolesti hlavy způsobené kofeinem, ve skutečnosti to ale může platit spíše jen o vysokoprocentní verzi čokolády, která už tolika lidem nechutná. Většina hořkých čokolád obsahuje asi 40 až 50 miligramů kofeinu v jedné porci, což je přibližně stejné množství, jaké byste dostali v šálku zeleného čaje, a asi poloviční množství v šálku běžné vařené kávy. V závislosti na konkrétním člověku tedy může porce hořké čokolády stačit na zmírnění abstinenčních bolestí hlavy způsobených kofeinem.

7. Bobule mohou zmírnit tlak v dutinách

Konzumace jídla s vysokým obsahem antioxidantů může časem pomoci zmírnit tlak v dutinách. Vhodnou volbou jsou borůvky, jahody, ostružiny a maliny. Menší plody bývají více vystaveny pesticidům, a proto Brown doporučuje pořizovat si pokud možno organické ovoce.

8. Houby mohou zlepšit zdraví střev a předcházet migréně

Někdy se u lidí objevují bolesti hlavy, protože mají buď problémy se vstřebáváním v dolní části střeva, nebo mají také tzv. zvýšenou střevní propustnost. Pomůže, pokud do stravy přidáte potraviny s vysokým obsahem riboflavinu (známého také jako B2), jako jsou houby, quinoa, ořechy a vejce. Existují výzkumy, které naznačují, že riboflavin může pomáhat při prevenci migrény.

9. Jogurt hydratuje a může zlepšit zdraví střev

Mnoho lidí s migrénou trpí gastrointestinálními příznaky, včetně zácpy. Dehydratace může přispívat k bolestem hlavy a zácpě. Obyčejný jogurt je probiotická potravina, která může řešit oba problémy tím, že podporuje zdraví střev a je zdrojem hydratace.

10. Brokolice může pomoci předcházet menstruační migréně

Změny hladin hormonů mohou vést k bolestem hlavy, zejména u žen s menstruační migrénou. Klesající hladina estrogenu, ke které dochází těsně před začátkem menstruace, může vyvolat záchvat migrény. Ženám, které trpí tímto typem migrény, by prospělo zvýšit příjem brukvovité zeleniny, protože má právě vliv na tvorbu estrogenu. Tato zelenina obsahuje hormonálně aktivní sloučeniny zvané fytoestrogeny, které mohou mít u lidí estrogenní nebo estrogenu podobné účinky. Některé výzkumy naznačují, že fytoestrogeny zlepšují hustotu kostních minerálů a markery kardiovaskulárního rizika u žen po menopauze – tedy účinky, které by estrogen měl mít u žen před menopauzou. Existují také určité důkazy, že fytoestrogeny pomáhají předcházet záchvatům menstruační migrény u žen před menopauzou.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/migraine/what-to-eat-when-you-have-a-migraine
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Miguel Á. Padriñán: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/971078/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button