Jídlo a stravování

6 mýtů o mléku, kterým byste měli přestat věřit!

V dětství bylo mléko vždycky základem zdravé stravy. Určitě si pamatujeme, že nám maminky dělávaly kakao a na svačinu byl vždy nějaký pribináček nebo podobná mléčná svačinka. V dospělosti se mléko, stejně jako mnoho jiných potravin, stalo obětí pseudovědeckého šíření strachu. I když je pravda, že mléčné výrobky nemusí být vhodné pro každého a že nadbytek mléčné stravy může způsobovat potíže, ve skutečnosti je na mléko pohlíženo často až moc přísně.

V tomto článku se na mléčné potraviny díváme výhradně z výživového hlediska. Pokud se rozhodnete mléčné výrobky nekonzumovat z etických nebo ekologických důvodů, je to naprosto v pořádku. Nezapomeňte však, že výživa je založena na vědě, nikoli na názoru – zde jsou tedy fakta, která byste měli o mléčných výrobcích vědět.

Mýtus č. 1: Lidé nejsou stvořeni k pití kravského mléka

PRAVDA: Jedinou potravinou, která existuje výhradně pro lidskou spotřebu, je mateřské mléko. Kravské mléko je nepochybně určeno pro telata. A je pravda, že existují lidé, kteří mléčné výrobky nesnášejí. Nicméně – většina lidí je schopna mléčné potraviny tolerovat (a to již tisíce let), což je skvělé, protože mléko je velmi výživným zdrojem potravy.

Obsahuje zejména velké množství bílkovin, vápníku, fosfátů, vitaminů skupiny B a jódu, což jsou všechno důležité živiny pro lidské zdraví. Je to stejné jako byste řekli, že med je také určen jen pro včely, a nikoliv pro lidi. Lidstvo se jednoduše naučilo využívat různorodé potraviny a naše tělo je (ve většině) případů zvládá bez potíží zpracovávat.

Mýtus č. 2: Mléko obsahuje růstové hormony, které jsou škodlivé pro lidské zdraví

PRAVDA: V EU se do mléka ani mléčných výrobků žádné hormony nepřidávají. Stejně jako všechny živočišné potraviny i mléko přirozeně obsahuje hormony, jako je progesteron a IGF1. Tyto přirozeně se vyskytující hormony v mléce jsou rozkládány enzymy v našich střevech, a proto se nevstřebávají ve své aktivní formě. V některých zemích se ke zvýšení produkce mléka používá syntetický hovězí růstový hormon (stejně jako přirozeně se vyskytující hormony), ten je však v EU při výrobě mléka přísně zakázán.

Mýtus č. 3: Mléčné potraviny škodí střevům

PRAVDA: Zdraví střev se stalo nesmírně populárním a má to svůj důvod, existuje mnoho důkazů, které podporují výhody zdravých střev pro zdraví a pohodu. Bohužel se setkáváme s mylným přesvědčením mnoha lidí, že pro dosažení optimálního zdraví střev musí ze svého jídelníčku vyřadit mléčné výrobky.

Pokud se podíváme na vědecké poznatky, neexistují žádné důkazy ani výzkumy, které by ukazovaly, že mléčné výrobky mají negativní vliv na střeva. Ve skutečnosti je výzkum spíše opačný, tedy že přiměřená konzumace fermentovaných mléčných výrobků, jako jsou jogurty, kefíry a některé sýry, může být ve skutečnosti pro střevní mikrobiom prospěšná.

Mýtus č. 4: Do nízkotučného mléka se přidává cukr

PRAVDA: Do nízkotučného mléka se u nás cukr nepřidává. Když se podíváte na panel s výživovými údaji na láhvi mléka, nízkotučné mléko může obsahovat o něco více cukru než plnotučné (na 100 ml), ale jedná se o přirozeně se vyskytující mléčný cukr (laktózu).

Důvodem, proč má nízkotučné mléko o něco více cukru než plnotučné, je to, že když se z mléka odstraní tuk, to, co v něm zůstane, je o něco koncentrovanější (včetně bílkovin, vápníku a laktózy). Takže i když snížení obsahu tuku vede k mírně vyššímu obsahu cukru, není to proto, že by byl cukr přidán.

Mýtus č. 5: Konzumace mléčných výrobků způsobuje akné

PRAVDA: Tento mýtus koluje po světě už léta. Teorie, která se za ním skrývá, říká, že mléko a mléčné potraviny překrvují pokožku, způsobují hromadění tuku, což může vést ke vzniku pupínků a akné. Věc se má tak, že neexistuje žádný vědecký důkaz o souvislosti mezi akné a mléčnými potravinami.

Typ pleti, genetika, hormony a vystavení škodlivinám jsou pravděpodobnějšími faktory určujícími akné než mléčné výrobky. Zdravá vyvážená strava zahrnující dostatek čerstvého ovoce, zeleniny a mléčných výrobků je nejlepším způsobem, jak zajistit, aby vaše pleť dostávala všechny potřebné živiny.

Mýtus č. 6: Pokud chcete zhubnout, měli byste se vzdát mléčných výrobků

PRAVDA: Stejně jako většina potravin, ani konzumace mléčných výrobků nevede automaticky k přibírání na váze – přílišná konzumace mléčných výrobků by samozřejmě mohla vést, ale nedoporučujeme jíst příliš mnoho čehokoli (kromě zeleniny – tam si snad příliš uškodit nemůžete). I když nadměrná konzumace zeleniny také může mít svá úskalí, byť zde už se bavíme o skutečných extrémech.

Mléčné výrobky mohou být součástí zdravého a vyváženého jídelníčku, ale klíčem je umírněnost. Některé výzkumy dokonce naznačují, že mléčné výrobky mohou vést ke snížení hmotnosti. Mléčné výrobky totiž obvykle zasytí, což znamená, že zabrání poklesu hladiny cukru v krvi a omezí přejídání, což může přispět k udržitelnému hubnutí.

Pití mléka je samozřejmě vždy individuální volba. Pokud máte problémy s laktózou mléčných bílkovin, možná byste měli její konzumaci omezit nebo mléko úplně vynechat. Pokud však s pitím mléka nemáte žádné problémy – ať už dietní nebo jiné – záleží opravdu jen na vašich osobních preferencích. Ze zdravotního hlediska jsou mléčné výrobky fantastickým zdrojem živin.

ZDROJ: https://thebitingtruth.com/6-dairy-myths/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Pixabay: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/pruhledne-mlecne-sklo-236010/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button