Spolupráce

Dopřejte si kvalitní spánek v ložnici podle feng-šuej

Pokud máte problémy se spánkem a klasické babské rady vám nepomáhají, je na čase zaměřit se na samotnou ložnici. Poradíme vám, jak zařídit ložnici podle feng-šuej a konečně zažít nerušený odpočinek.

Tradiční čínská filozofie s tisíciletou tradicí

Feng-šuej je tradiční čínská filozofie vycházející z taoismu. Její hlavní snahou je život v harmonii s okolním prostředím, ať už je to celý váš dům nebo pouze konkrétní místnost. S využitím principů feng-šuej lze prostor přeměnit tak, aby v něm energie čchi nerušeně proudila a přispěla k dosahování vašich cílů. Konkrétně v ložnici vám feng-šuej může pomoci dosáhnout kvalitnějšího spánku a harmonické relaxace. 

Umožněte energii čchi nerušeně proudit 

Usměrnění toku energie čchi je nejen v ložnici naprostým základem. Proud energie si můžete představit jako řeku, která protéká od vchodu do všech místností vašeho bytu. Jestliže vstoupí do ložnice, která je vybavená minimem nábytku, proteče jí příliš rychle. Naopak v zastavěné ložnici se bude energie zdržovat déle, než je potřeba. Dosáhnout vyváženého stavu je tedy klíčem k harmonickému proudění energie čchi – prvním krokem k jeho dosažení je zbavení se všech nepotřebných věcí, a to obzvláště rozbitých či poškozených. 

Přírodní materiály a zemité tóny 

Postel bývá dominantním prvkem celé ložnice, proto není divu, že právě její výběr hraje nejdůležitější roli, pokud nám jde o kvalitu spánku. Podle feng-šuej zásad se vždy vyplatí preferovat postele z přírodních materiálů s pevným a robustním rámem a pevným čelem. Taková postel pro vás bude kýženým místem odpočinku a nerušeného spánku. Jestliže zvolíte čalouněnou postel, nezapomeňte zohlednit její barvu – výrazné červené nebo oranžové odstíny totiž mohou způsobovat nespavost. Raději se proto držte při zemi, a to doslova – harmonicky působí jemné, zemité tóny. 

Raději bez úložného prostoru

Ačkoliv je úložný prostor postele často vyžadován, podle feng-šuej je lepší se mu vyhnout. Postel bez úložného prostoru zajistí cirkulaci energie kolem celého vašeho těla a navíc na vás nebude působit nežádoucí energie z odložených a často nepoužívaných věcí, které máte tendenci pod postel schovávat. 

Dopřejte si prostor pro převalování 

Během noci se každý člověk přetočí až 60×, proto pokud vám to prostor ložnice jen trochu dovoluje, na velikosti postele nešetřete. Ideální postel by měla být o 25 cm delší než vy a široká minimálně 100 cm v případě jednolůžka a 160 cm v případě manželské postele. Nezanedbávejte ani dostatečnou výšku postele (50–60 cm), která vám umožní pohodlné vstávání. 

Pozor na pozici mrtvoly 

Kromě zpracování postele záleží také na jejím umístění v prostoru. Za žádných okolností byste neměli ležet nohama přímo naproti dveřím, tato pozice se označuje jako pozice mrtvoly a bývá spojována s kratší délkou života. Postel se snažte umístit v severojižní ose, která je z hlediska energie nejklidnějším směrem. Čelo postele umístěte ke zdi, ale ponechte si dostatek prostoru po jejích stranách, a to minimálně na noční stolek. Prostor nad hlavou si nechejte prázdný – vyvarujte se poliček s knihami nebo obrazů, které vaše podvědomí vnímá jako potenciální nebezpečí. 

Jak vybrat správnou postel do ložnice?

Věděli jste, že pro postel do ložnice už nemusíte chodit do kamenné prodejny a jednoduše si ji vyberete i on-line? Na Heurece najdete nabídky všech obchodů na jednom místě a můžete je mezi sebou porovnat. Nezapomeňte zohlednit jejich rozměry, cenu, ale také hodnocení a recenze ověřených uživatelů, které vám zprostředkují reálnou zkušenost s konkrétním produktem. Další hodnocení vámi vybrané postele (od slovenských zákazníků) najdete pravděpodobně i na Heureka.sk.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button