NávodPéče o těloZdravé tipy

Jaká je nejlepší poloha pro kvalitní spánek?

Kvalitní spánek je klíčovou součástí celkového zdraví a pohody. Bez dostatečného odpočinku se většina lidí cítí unavená a hůře zvládá každodenní stres. Chronické problémy se spánkem mohou mít také dlouhodobý dopad na naše zdraví a zvyšují riziko onemocnění, včetně srdečních chorob a cukrovky 2. typu.

Na to, jak dobře spíme, má vliv mnoho faktorů, včetně úzkosti, zdravotního stavu, léků, chronické bolesti a poruch spánku. Významný vliv však může mít i poloha při spánku. Například spánek na zádech může zhoršit příznaky spánkové apnoe nebo potenciálně způsobit ztuhlost zad, pokud není páteř dobře podepřena. Zdravá poloha při spánku podporuje správné nastavení páteře a podporuje regenerační spánek. Ačkoli neexistuje jediný nejlepší způsob spánku, různé polohy mohou pomoci při různých problémech.

Jaká je nejlepší poloha na spaní?

Čtyři spánkové polohy jsou: na zádech, na břiše, na levém boku a na pravém boku.

Podle odborníků je jednou z nejlepších spánkových poloh spánek na boku. Tato poloha je ideální, protože pomáhá udržovat správné postavení páteře, snižuje chrápání a příznaky spánkové apnoe a je prospěšná pro trávení a zdraví srdce.

Ale i když je spánek na boku možná oblíbený a vhodný pro pomoc při různých zdravotních problémech, ideální poloha pro spánek se liší v závislosti na vašich preferencích. Optimální spánková poloha pro jednoho člověka může být velmi podobná nebo odlišná od optimální spánkové polohy jiného člověka.

Mezi faktory, které mohou ovlivnit polohu při spánku, patří např:

  • Těhotenství: Těhotenství může dočasně změnit způsob spánku, takže některé polohy jsou pohodlnější než jiné.
  • Chrápání a spánková apnoe: Některé polohy při spánku mohou zhoršit příznaky chrápání a spánkové apnoe.
  • Reflux: Pokud jste náchylní k refluxu kyseliny, může být nutné upravit polohu při spánku, abyste zmírnili jeho příznaky.
  • Bolesti šíje a zad: Pokud trpíte chronickými bolestmi krku nebo zad, může být klíčem k pohodlí a klidnému spánku správná poloha páteře.

Spaní na boku

Výzkum ukázal, že spánek na boku je jednou z nejčastějších spánkových poloh. Tato poloha má také mnoho výhod, včetně pomoci při příznacích spánkové apnoe. Ale i když spánek na boku může pomoci při spánkové apnoe tím, že zabraňuje kolapsu dýchacích cest, nejedná se o léčbu. V závislosti na závažnosti vašeho stavu vám může pomoci speciální dýchací přístroj. V každém případě platí, že spánkovou apnoe je nutné řešit s lékařem, jelikož se jedná o vážný stav.

Spaní na boku však není prospěšné jen při spánkové apnoe. Spaní na boku může také pomoci předcházet ranní bolesti a ztuhlosti. Výzkum vztahu mezi polohou při spánku a příznaky páteře u dospělých naznačil, že spánek na boku může pomoci chránit před bolestmi zad.

Výhody a nevýhody

  • Může pomoci zmírnit příznaky spánkové apnoe otevřením dýchacích cest
  • Může chránit před problémy s páteří a bolestmi zad
  • Může pomoci snížit chrápání
  • Může způsobovat tlak nebo bolest v ramenou nebo kyčlích
  • Tlak na obličej při spaní na boku může vést ke vzniku vrásek

Spaní na zádech

Spaní na zádech, které je po spaní na boku druhé nejoblíbenější, pomáhá podporovat správné nastavení páteře a může být nejpohodlnějším způsobem spánku pro osoby s bolestmi zad. Výzkumy také ukazují, že spánek na zádech může zabránit bolestem krku a ramen, ale možná budete potřebovat pomoc podpůrného krčního polštáře, který vám zvedne hlavu. Spaní na zádech také pomáhá podporovat přirozené vyrovnání páteře, což může pomoci předcházet bolestem zad.

Nevýhodou je, že spánek na zádech může zhoršit příznaky spánkové apnoe. Tato poloha umožňuje gravitaci táhnout jazyk a měkké tkáně v krku dozadu, což může zablokovat dýchací cesty. Spaní na zádech může také zvýšit výskyt pálení žáhy v noci.

Výhody a nevýhody

  • Podporuje přirozené nastavení páteře (pokud jsou vaše matrace a polštář dostatečně podpůrné).
  • Může pomoci při bolestech zad
  • Žádné kompresní vrásky
  • Větší pravděpodobnost chrápání
  • Může zhoršit příznaky spánkové apnoe
  • Prodloužené příznaky refluxu

Spaní na břiše

Spaní na břiše má jen málo zdravotních výhod. Doporučuje se pouze v případě, že je to jediná poloha, ve které můžete spát. Spaní na břiše má několik nevýhod. Protože tato poloha při spaní vyžaduje, abyste v noci otáčeli krkem, abyste mohli dýchat, může se vaše páteř vychýlit z roviny, což vede ke vzniku nebo zhoršení chronických bolestí zad. Spaní na břiše může zvýšit zatížení páteřní tkáně, což ztěžuje regeneraci a může vést k problémům s páteří.

Spaní na břiše však není bez výhod. Spaní na břiše může pomoci minimalizovat příznaky, pokud trpíte spánkovou apnoe. Výzkumy ukazují, že tato poloha může snížit počet epizod omezeného dýchání a zástavy dechu a zlepšit hladinu kyslíku v krvi.

Výhody a nevýhody

  • Může zmírnit příznaky spánkové apnoe
  • Může pomoci při chrápání
  • Větší pravděpodobnost vzniku kompresních vrásek v obličeji
  • Může způsobit nebo zhoršit bolesti zad a krku

Nejlepší poloha při spánku, pokud jste těhotná

Nejlepší poloha pro spánek během těhotenství je obvykle na boku. Odborníci v minulosti tvrdili, že spánek na boku (konkrétně na levém boku) může pomoci snížit riziko narození mrtvého dítěte. Další důkazy poukazují na výhody spánku na levém boku pro zlepšení krevního oběhu k srdci. Novější aktualizace vědeckých poznatků však tvrdí, že ženy by měly spát v poloze, která je pro ně během raného a středního těhotenství nejpohodlnější.

Spaní na břiše je v dřívějších fázích těhotenství v pořádku, ale jak bříško roste, může být téměř nemožné v této poloze pohodlně spát. Spaní na zádech navíc nemusí být ideální, protože může představovat zdravotní rizika v pozdější fázi těhotenství. Některé výzkumy naznačují, že spaní na zádech ve třetím trimestru může vést k nižší porodní hmotnosti dítěte, proto je v pozdějších fázích těhotenství vhodnější spát na boku.

Spánkové návyky jsou velmi osobní a totéž platí i pro vaši ideální polohu při spánku. Spaní na boku má mnoho výhod a méně nevýhod než spaní na břiše nebo na zádech. V konečném důsledku je pro vás nejlepší poloha, která vám pomáhá usnout, zůstat spát a kvalitně si odpočinout.

To, co vyhovuje vám, nemusí vyhovovat někomu jinému, a vaše poloha pro spánek se může v průběhu života měnit. S partnerem můžete spát jinak než sami a možná budete muset upravit polohu během těhotenství nebo pokud se u vás objeví zdravotní potíže, jako je spánková apnoe, nebo chronické bolesti.

Pokud vás trápí kvalita vašeho spánku, zvažte konzultaci se svým lékařem. Ten vás může odkázat na spánkového specialistu, který vám pomůže diagnostikovat a léčit poruchy spánku.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/best-sleeping-position
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Ivan Oboleninov : https://www.pexels.com/cs-cz/foto/935777/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button