Jídlo a stravování

Cukr, kam se podíváš: Tyto potraviny jsou ho plné a vy to ani netušíte

Všichni víme, že limonády, sladkosti a dezerty jsou plné cukru. Když si dáte koblihu nebo otevřete colu, očekáváte, že budou sladké. Skutečný problém však představuje cukr, který nevypadá ani nechutná jako dezert. Je ukrytý v potravinách, které považujeme za „zdravé“ nebo neškodné, a hromadí se v našem těle, aniž bychom si to uvědomovali.

Které potraviny jsou skrytými zdroji cukru? Seznamte se s hrozbami, které na vás čekají (možná) i ve vaší spíži.

Ranní cukrové bomby

Už u snídaně můžete zaznamenat problémy se skrytým cukrem. Jogurt se zdá být chytrým začátkem dne, ale jeden malý kelímek s ovocnou příchutí může obsahovat tolik cukru jako čokoládová tyčinka. Granola taktéž na první pohled vypadá zdravě, ale obvykle se zapéká s medem, sirupem nebo hnědým cukrem, což znamená, že ve skutečnosti jíte dezert v přestrojení. Instantní ovesné vločky v sáčku? Stejný příběh. Ani smoothie z kaváren není tak nevinné, jak se zdá. Mnohé se vyrábějí z ovocných šťáv nebo slazených směsí a některé obsahují více cukru než zmrzlina.

Takže ještě než váš den opravdu začne, možná už máte za sebou polovinu svého denního příjmu cukru.

Omáčky, které klamou tělem

I potraviny, které chutnají slaně, mohou být zrádné. Kečup je v podstatě slazená rajčatová pasta a barbecue omáčka je ještě sladší. Balené salátové dresinky, zejména ty s nízkým obsahem tuku, často používají cukr jako náhradu za chuť, kterou obvykle dodává tuk. Omáčky na těstoviny ze sklenic mohou vypadat jako čistá rajčata, ale většina z nich obsahuje spoustu přidaného cukru, aby se snížila kyselost často nezralých rajčat. Žádná z těchto potravin nechutná jako dezert, ale často obsahují minimálně stejné množství cukru.

Každodenní potraviny, které ani nepodezříváte

Chléb je další každodenní potravina, která skrývá cukr. I celozrnné nebo vícezrnné druhy ho často obsahují, aby zlepšily chuť a strukturu. Další pastí jsou snackové a energetické tyčinky. Na obalu vypadají zdravě, ale když je otočíte, najdete ve složení cukr, různé sirupy nebo jiná sladila. „Nízkotučné“ produkty jsou obzvláště zrádné – výrobci z nich odstraní tuk a nahradí ho cukrem, aby nezmizela chuť.

Nápoje, které cukr vystřelí nahoru

Většina lidí ví, že limonády obsahují velké množství cukru, ale „zdravější“ nápoje nejsou o moc lepší. Balené čaje, ochucené vody, sportovní nápoje a energetické nápoje obsahují vysoké dávky cukru. Například slazený ledový čaj může obsahovat až třicet gramů cukru v jedné láhvi. A džus? I ten 100% ovocný? Může to znít přirozeně, ale dodává cukr v koncentrované formě, bez vlákniny, kterou byste získali z konzumace celého ovoce. Na vaše tělo pak působí podobně jako limonáda.

Balené potraviny, u kterých byste to nečekali

Konzervované polévky, mražené večeře, pečené fazole, dokonce i některé konzervované zeleniny – ano, mnoho z nich také obsahuje cukr. Přidává se kvůli chuti nebo prodloužení trvanlivosti. Samotná lžička sem tam se nezdá jako moc. Ale když to sečtete za celý den, udělá to pořádný rozdíl.

Chytřejší náhrady, které opravdu fungují

Dobrou zprávou je, že se nemusíte vzdát chuti ani se cítit ochuzeni, abyste snížili příjem cukru. Začněte tím, že budete věnovat pozornost etiketám. Pokud uvidíte slova končící na „-óza“, jako je glukóza nebo fruktóza, nebo přísady jako sirup, nektar nebo koncentrát, jedná se o cukr. Prohlédnutí nutričních hodnot může být také poučné – dobrým cílem je pět gramů přidaného cukru nebo méně na porci.

Dalším zásadním krokem je volba potravin v přírodní podobě. Přírodní bílý jogurt, ovesné vločky a přírodní ořechové máslo vám poskytnou čistý základ. Můžete přidat vlastní ovoce, koření nebo kapku medu, pokud chcete. Najednou máte kontrolu nad sladkostí, místo aby za vás rozhodoval výrobce.

Přehodnoťte také své koření. Salsa je chutnou náhradou kečupu. Hořčice, ocet, citronová šťáva nebo olivový olej mohou oživit saláty bez nutnosti přidávat cukr. Domácí rajčatová omáčka je mnohem jednodušší, než si většina lidí myslí, a chutná čerstvěji než ta ze sklenice.

Nápoje jsou možná nejtěžší zvyk, který je třeba změnit, ale odměna je obrovská. Perlivá voda s kapkou limetky je osvěžující, neslazený čaj nebo káva jsou sázkou na jistotu a pokud vám čistá voda připadá nudná, můžete ji ozdobit plátky okurky nebo bobulovitým ovocem.

Den bez cukru

Představte si den plný malých, ale chytrých změn.

  • Snídaně by mohla být miska ovesné kaše s borůvkami a vlašskými ořechy namísto ochucené kaše z pytlíku.
  • Oběd by mohl být salát s olivovým olejem a octem namísto dresinku z láhve.
  • Odpolední svačina by mohly být jablečné plátky s přírodním arašídovým máslem namísto müsli tyčinky.
  • Večeře by mohla být grilované kuře s domácí rajčatovou omáčkou na zelenině místo těstovin zalitých omáčkou z láhve.
  • K pití během dne je osvěžující perlivá voda s citrusy, která nezvyšuje hladinu cukru.

Jsou to jednoduché změny. Žádná z nich není trestem. Ale dohromady odstraní z vašeho jídelníčku desítky gramů skrytého cukru.

Cukr je všude, nejen v dezertech. Skrývá se v chlebu, omáčkách, dresincích, nápojích a balených jídlech, takže je snadné ho konzumovat v nadměrném množství, aniž by si to člověk uvědomil. Cílem není cukr ze svého života úplně vyloučit, ale zabránit tomu, aby se do něj vkrádal nepozorovaně. Stačí si přečíst etikety, provést pár jednoduchých změn a trochu více vařit doma, a můžete cukr udržet pod kontrolou a zároveň si nadále vychutnávat chutné jídlo.

ZDROJ: https://www.webmd.com/diet/ss/hidden-sugar-slideshow
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Suzy Hazelwood: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/cukr-sladky-kostky-sklenice-2523650/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button