Jídlo a stravováníPéče o těloZdravé tipy

6 jídel, které pomáhají na podrážděný žaludek

Bolest žaludku je velmi nepříjemná, často vám komplikuje život. Ať už jde o plynatost, nadýmání nebo průjem. Bez ohledu na to, jestli jste náchylní k těmto onemocněním nebo ne, není nic příjemného, když vás bolí žaludek. Nemůžete spát, pořádně se bavit, soustředit se na práci či na cokoliv jiného. A také nemůžete jíst. Nemáte na jídlo v takové chvíli ani pomyšlení. Přesto existují potraviny, které pomáhají zmírnit tyto problémy a zmírní bolesti žaludku.

Některé potraviny mohou pomoci

Doktorka Lisa Ganjhu DO, gastroentroložka a docentka klinické medicíny na NYU Medical Center Langone říká, že každý trávicí trakt je různý, proto také některé potraviny mohou pomoci víc, než ostatní. Co zabírá na jednoho, nezabere u druhého a naopak. Musíte si tak najít přesně takovou potravinu, která bude pro vás ta nejlepší. Celkově se však nedoporučují v takovýchto případech potraviny, které mají v sobě mnoho vlákniny a potraviny, které v sobě mají mnoho cukrů, koření a velké množství soli. Proto raději sáhněte po jedné z šesti potravin, které pomáhají na bolesti žaludku.

Papaja

Toto tropické ovoce obsahuje papain, který podporuje trávení. Jestliže tohle není ovoce, které máte rádi a které vám chutná, pak doporučujeme pilulky, které v sobě obsahují papain. Ty můžete najít v obchodě se zdravou výživou.

Máta

Máta působí proti křečím v trávicím traktu, což znamená, že pomáhá uklidnit vaše břicho a zlepšuje trávení. To je také důvod, proč některé restaurace podávají mátu na konci jídla. Gastroenteroložka doporučuje pít mátový čaj, máte-li bolesti žaludku. Můžete si také vzít pilulky z máty peprné, pokud zrovna nemáte rádi čaj.

Lékořice, fenykl a kmín

V některých indických restauracích se můžete setkat s tím, že vám podávají semeno fenyklu na konci večeře. Ptáte se proč? Fenykl, podobně jako lékořice a kmín obsahují oleje, které pomáhají prokazatelně uvolnit gastrointestinální trakt a pomáhají tak vašemu trávení. To má zajistit i fenykl v indické restauraci.

Zázvor

Nikoho nepřekvapí zázvor v tomto článku, jelikož ten je opravdu skvělý pro celé vaše tělo. Zázvorová limonáda je skvělá v boji s žaludečními bolestmi. Zázvor pomáhá při pohyblivosti gastrointestinálního traktu. To znamená, že udržuje vše plynulé, pomáhá traktu a pomáhá zmírnit nevolnost. Skvělé jsou různé zázvorové čaje nebo také právě zázvorová domácí limonáda.

Jednoduché sacharidy

Bílá rýže, sušenky, ovesné otruby, těstoviny, ty nepotřebují ke strávení hodně práce, jsou velmi snadno stravitelné. Tyto potraviny jsou pro tělo neškodné jak vůní, tak i chutí. Zlepšují trávení i ve chvíli, kdy si dáte něco, co je hůř stravitelné.

Banány

U banánů je znáno, že pomáhají na nevolnost a jsou také dobré pro dietní stravování. Je velmi populární pro děti, jelikož velmi dobře snášejí banány, jsou chutné a také dobře stravitelné. Dobré je také jablko, ovšem to má vysoký obsah vlákniny a cukru. Banány obsahují elektrolyty, což pomáhá proti dehydrataci a jsou tedy dobré zejména po zvracení a průjmu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button