Jídlo a stravování

I v restauraci si můžete udržet zdravé stravování. Vyhněte se ale těmto jídlům

K dovolené neodmyslitelně patří také jídlo v restauraci. Zatímco doma snadno uhlídáte, co jíte a kolik to má plus minus kalorií, v restauraci může být daleko těžší stravovat se zdravě a vyváženě. A pokud plánujete na restauračním jídle vydržet třeba týden či dva, už by to pro vaši štíhlou linii mohl být problém. Vyplatí se dát si pozor na jídla, která se na první pohled tváří dietně a zdravě, ale ve skutečnosti byste se jim měli obloukem vyhnout.

U některých jídel je na první pohled patrné, že to nebude nejlepší volba. Typicky se jedná o klasickou českou kuchyni. Vepřo-knedlo-zelo, svíčková nebo jiné omáčky s knedlíkem prostě nejsou dietní a ani zdravé. To samé pak platí pro oblíbené fasfoodové pokrmy, jako jsou burgery nebo hranolky. Jenže řada jídel takto jednoznačná vůbec není. Tváří se na první pohled zdravě, ale skrývají mnoho kilokalorií. Před těmi se mějte na pozor a rozhodně nepropadněte jejich kouzlu.

Těstoviny s omáčkou Alfredo

Působí to na první pohled jako lehké a snadno stravitelné jídlo, kterým se nedá nic pokazit. Opak je ale pravdou. Může obsahovat více než dvojnásobné množství nasycených tuků, které byste za den měli sníst a k tomu pořádnou nálož kalorií. Omáčka Alfredo se totiž typicky skládá z másla, smetany a parmazánu, což dohromady tvoří skutečnou kalorickou bombu. Když k tomu navíc jako přílohu zvolíte bílé těstoviny, máte zaděláno na problém.

Je třeba pamatovat, že jakýkoliv pokrm, jehož součástí je smetana nebo smetanová omáčka, bude vždy poměrně dost kaloricky náročný. Smetana obsahuje jednak laktózu, která nemusí vždy všem dělat dobře, ale bohužel je také plná nasycených tuků, které zvýší kalorickou hodnotu celého pokrmu. Pokud si už tedy chcete dát těstoviny, volte raději takové bez smetanového základu a doplněné ideálně lehkým kuřecím masem.

Kuře generála Tso

Toto čínské jídlo pojmenované po slavném generálovi z čínské provincie Hunan vypadá na první pohled poměrně nevinně. Jedná se vlastně o smažené kuře s brokolicí zalité sladkou a kořeněnou omáčkou. Bohužel jakmile máte jídlo smažené, lze se spolehnout na to, že jídlo bude těžké a plné kalorií. Lepší alternativou může být třeba kuře po sečuánsku.

Salát Caesar

Je to oblíbené jídlo dietářek, kterým si ale ve skutečnosti kazí zdravý jídelníček. Na vině je především těžký majonézový dresink, který ze zdravého jídla udělá kalorickou nálož. Dobrý řešením nicméně může být požádat obsluhu o dresink bokem a nalít si jej jen trochu a dle vašeho vlastního uvážení.

Kuřecí tikka masala

Chutné kousky smaženého marinovaného kuřete podávané s kari omáčkou jsou základem tradičního indického pokrmu. Je nepopiratelné, že vám takový pokrm může dodat důležité vitamíny a minerály, ale také spoustu kalorií, které pochází zejména ze smetany a jogurtu, díky nimž téměř vyčerpáte denní limit nasycených tuků a sodíku. Lepší indickou volbou může být kuře tandoori, které je sice také marinováno v jogurtu a koření, ale alespoň se připravuje v troubě, díky čemuž je zdravější a méně kalorické.

Pad thai

Základem tohoto thajského pokrmu jsou rýžové nudle, které se na pánvi wok smaží s vajíčky, tofu, arašídy a dalšími ingrediencemi. Na první pohled se může jevit jako velmi zdravý, ale ve skutečnosti je plný tuku a soli. Ty najdeme v oleji, másle, nudlích, vejcích i arašídech.

Hovězí chimichanga

Tradiční mexické jídlo je vlastně pšeničná tortilla naplněná směsí mletého hovězího, smažených fazolek, rajčat a paprik, cibule a česneku. Bohužel při přípravě se do něj dostane hodně tuku a také nadbytek soli. Toto jídlo si proto dopřejte jen výjimečně a ideálně po nějakém pořádném sportovním výkonu.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-worst-restaurant-meals

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button