Cvičení

Zpevnění břišních svalů? S touto výzvou je to hračka!

Dnešní svět navíc mnohdy ovlivňují sociální sítě, kde se vystavují fotky jen těch „dokonalých a ukázkových“ těl. Ta jsou však mnohdy až přehnaně vyhnána photoshopem!

Cvičení a zdravá strava

Chcete-li zhubnout, pak věřte, že je důležitá správná a zdravá strava, která nezatíží váš organismus, podpoří metabolismus a dostane do těla potřebné živiny a látky. K tomu samozřejmě potřebujete pravidelný a dostatečný pohyb. Bez něj to dost dobře nejde a možná něco zhubnete, ale povislá kůže vás bude trápit pořád. Je spousta možností a variant, stačí si jen vybrat tu pravou.

Někdo chodí rád do různých veřejných zařízení, plavat, cvičit ve fitness centru či na společných lekcích. Jiný jezdí rád na kole, kolečkových bruslích, hraje fotbal a podobně. Je jedno, jaký sport děláte, když jej budete dělat pravidelně a poctivě, výsledky se brzy dostaví. Neradi cvičíte někde veřejně? I vy můžete zpevnit tělo a zejména bříško. Jednoduchá metoda plank (česky prkno) vám v tom pomůže.

Na co se plank zaměřuje?

Pomáhá zlepšovat každodenní trénink a zapojuje do něj celé tělo. Níže přinášíme výzvu (chcete-li challenge), která vám pomůže zpevnit tělo, posílit zádové svaly, svaly hýždí, nohou a paží. Navíc pomáhá účinně na problémové partie bříška, poradí si s břišním tukem, který spousta lidí řeší.

Důležité je správné postavení těla. Horní část musí být v přímém směru s lokty a prsty. Udržujte rovnou pozici, zhluboka se nadechněte a ucítíte, že se svaly na břiše posilují spolu s krkem a hlavou. Rovnoměrně rovněž rozložte váhu na obě nohy a lokty. Získáte tak daleko větší sílu a rovnováhu. Jakmile dosáhnete správné pozice, provádějte tuto výzvu denně a postupně zvyšujte. 21-denní výzva je pro vás připravena!

1 – 2 den

Začněte pozvolna, ve výše popsaném postoji a cvičte jednu sadu. Znamená to tedy, že v takové pozici vydržíte třicet sekund.

3 – 7 den

Zhruba víte, jak to chodí a nyní už dělejte dvě sady, tedy dvakrát třicet sekund v této pozici. Ovšem pozor, ne za sebou, ale jednu sadu ráno a druhou sadu večer před spaním.

8 – 10 den

Opět provádějte dvě sady, jednu ráno a druhou večer, ovšem namísto třiceti sekund vydržte šedesát! V tomto okamžiku to může být maličko těžší udržet rovnováhu, ale nevzdávejte to. Vidina pevného bříška je před vámi.

11 – 15 den

V této fázi se doporučuje zkoušet různé formy plank metody. Můžete zvedat jednu ruku nahoru a poté druhou, měnit nohy a podobně. Na YouTube je spousta inspirace ve formě videí. Důležité je vydržet šedesát sekund.

16 – 18 den

Nyní zkuste opět posunout čas. Je-li to možné, zvyšte dobu planku na sedmdesát, osmdesát či devadesát vteřin. Můžete to zkoušet postupně, kolik zvládnete.

19 – 21 den

Jste ve fázi, kdy můžete opět zkoušet různé varianty, prodlužovat čas nebo cvičit tři až čtyři sady denně. Formování těla je v tuto chvíli na vašich aktuálních možnostech a výdrži.

Co určitě nedělat:

  • Hlavu, ramena a boky držte v jedné pozici, nenechejte klesat
  • Umisťujte ruce příliš blízko sebe
  • Zadržovat dech
  • Udržování planku příliš dlouho, je lepší udržet správnou pozici kratší dobu než tu nesprávnou dlouho

Co touto výzvou získáte?

  • Omezí se bolesti zad a možné riziko zranění
  • Stanete se pohyblivější
  • Zlepší se metabolismus
  • Spálí se víc tuku
  • Nálada se zlepší, sníží se stres a napětí
  • Získáte lepší rovnováhu těla

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button