CvičeníJídlo a stravování

Co udělat pro lepší postavu ještě dnes? Těchto pár tipů zvládne každý a skutečně fungují

Krásná a pevná postava je snem většiny s z nás. Jen málokdo se jí ale skutečně může pochlubit. Cesta k vysněnému tělu totiž vůbec není snadná. Mnohokrát to vyžaduje přemáhání a nebývá lehké také nepropadnout lákadlům, které dnešní doba nabízí. Ať už ale potřebujete nějaká ta kila shodit, nebo naopak nabrat, vždy je nutné dobře znát své tělo a správně pracovat s balancem příjmu a výdaje energie. Ne všechno ale musí být tak složité. K tomu, abyste byli své vysněné a zdravé postavě zase o něco blíž, můžete už dnes udělat pár kroků, které skoro nic nestojí a zvládne je skutečně každý. Které to jsou?

Dostatek bílkovin je základ

Ne nadarmo se říká, že vyvážená strava je naprostý základ. Pestrý jídelníček bohatý na všechny důležité živiny je alfou a omegou zdravého i krásného těla. Zásadní roli v něm pak hrají zejména bílkoviny. Ty bývají v mnoha jídelníčcích neprávem opomíjeny, přitom jejich dostatečný příjem hraje hlavní roli v udržení/budování svalové hmoty, ale také zabránění přejídání. Každý den byste proto měli zkonzumovat 1,4–2 g bílkovin/kg tělesné hmotnosti v závislosti na tom, jak moc cvičíte a sportujete.

Zapomeňte na restaurace a nárazové jezení

Je potvrzeným faktem, že domácí příprava jídla může váš pokrok výrazně podpořit a urychlit. Je to naprosto jasné – jen doma si můžete pohlídat, aby mělo jídlo správné složení, neobsahovalo moc tuku, soli a dalších aditiv, které vaší postavě neprospívají. Díky domácím jídlům budete mít dokonalý přehled o všem, co jednotlivé pokrmy obsahují. Také se vyhnete tomu, že v případě hladu popadne to, co je nejblíž (často fastfood nebo nějaká sladkost), ale budete mít jistotu, že budete jíst kvalitně a správně.

Alkoholu dejte sbohem

Je to těžké, protože v naší společnosti je alkohol považován za nezbytnou součást snad každé oslavy a nikdo moc neřeší jeho negativní zdravotní dopady. Přitom jen 1 g alkoholu obsahuje 29 kJ (7 kcal) a pravidelné popíjení vám do vašeho denního příjmu přidá nemalé kalorie. Navíc platí, že alkohol snižuje anabolické procesy po tréninku a zhoršuje také regeneraci. Když tedy alkohol utnete, hned budete mít nakročeno k většímu zdraví i krásnější postavě.

Na jídlo si vyhraďte čas

Víme to všichni, ale málokdo si na jídlo udělá skutečně čas a klid. Přitom je prokázáno, že pokud jíte rychle, spořádáte daleko více, než co skutečně potřebujete. Hltání vám může navíc způsobit i nepříjemné zažívací potíže. Pokud to jen trochu jde, udělejte si na jídlo pauzu, odložte mobil a běžte pryč od počítače – mozku trvá až 20 minut, než u jídla zaregistruje pocit sytosti. Takže nespěchejte a svou půlhodinku na oběd využijte skutečně do poslední minuty.

Podpořte hydrataci

Chcete-li se dostat do formy, je klíčové nezapomínat ani na pitný režim. Dostatečná hydratace dovede účinně podpořit správný proces hubnutí, ale i sportovní výkon. Platí, že denně byste měli vypít 30–45 ml tekutin/kg tělesné hmotnosti. Pomůže vám k tomu zejména to, když budete mít po ruce dostatečně velkou láhev, která bude přesně odměřovat, kolik jste toho zvládli vypít, a pomůže vám udržovat si o míře hydratace neustálé povědomí.

Ovoce a zelenina nesmí chybět

Ovoce a zelenina samozřejmě musí být součástí vašeho jídelníčku. Jen opravdu málokdo jí ale konzumuje dostatek a ve správném poměru. Doporučuje se konzumace až 600 g ovoce a zeleniny v poměru 1:2 denně – to je docela hodně že? Vaše jedno jablko denně a pár rajčátek k večeři to rozhodně nenaplní. Zeleniny ani ovoce se není potřeba bát ani ve večerních hodinách. Ani sladký banán, který obsahuje spoustu sacharidů, vám v deset hodin večer rozhodně nový tukový polštář nezpůsobí.

Najděte si sport, který vás bude skutečně bavit

Od vyváženého jídelníčku a pitného režimu se dostáváme také k pohybu. Při výběru toho pravého sportu nepřemýšlejte nad tím, co vám spálí nejvíce kalorií, nebo co je zrovna v módě, ale vybírejte skutečně to, co vás bude bavit. Jen tak u takové aktivity vydržíte a do svého pravidelného programu zvládnete sport zařazovat.

Přirozený pohyb je k nezaplacení

Kromě účelového sportu je však stejně nezbytný také přirozený pohyb během dne. Tam patří třeba krátká procházka, využití schodů místo výtahu nebo vaření a domácí úklid – všechny tyto aktivity dovedou zajistit pořádný výdej energie a ani si toho nevšimnete. Určitě proto myslet na to, abyste se po hodinách strávených v práci/škole šli aspoň na pár minut protáhnout ven.

ZDROJ: https://www.insider.com/guides/health/diet-nutrition/weight-loss-tips, Aktin.cz
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: JÉSHOOTS: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-holka-sport-fitness-42400/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button