Jídlo a stravováníZdravé tipy

Zdravá podzimní strava pro krásný a zářivý vzhled pokožky

Zřejmě tušíte, že zdravá strava hraje významnou roli ve vaší pleti. Pokožka (epidermis) je považována za největší orgán v lidském těle. Sestavili jsme pro vás seznam nejlepších potravin, které budou pro vaší pokožku doslova zázrak!

Mandlové mléko

Je plné vitamínu B2, též známého jako riboflavin. Tento vitamín je zvláště důležitý pro tkáně v kůži, nehtech i vlasech. Pokožka se pěkně okysličí a kromě toho obsahuje mandlové mléko i esenciální mastné kyseliny řídící množství mazu vylučovaného póry.

Mrkev

Nachází se tu velké množství vitamínu A a beta karotenu. Beta karoten je forma provitamínu A, která může být v těle převedena na vitamín A jako produkt metabolismu. Četné studie prokazují účinnost beta karotenu proti poškození ultrafialového záření.

Káva

Jistě jsou tu jistá lékařská omezení, která je nutná respektovat, ale kdo je zdravý, měl by kávu příležitostně pít i z toho důvodu, že snižuje riziko vzniku rakovinného melanomu. Tato studie trvala více, než 10 let a vedoucí autoři věří, že káva mimo kofeinu má i jiné sloučeniny potlačující vznik rakoviny kůže.

Vejce

Je bohaté na cholin a lutein. Cholin je členem rodiny vitamínu B a lutein je antioxidant. Pleť k výrobě energie, kolagenu a elastinu potřebuje vitamíny B. Karotenoidy pomáhají zachovat pružnost pokožky a zabraňují poškození před volnými radikály do kožních buněk.

Bio hovězí maso

Kvalita masa se pozná i na krmení zvířat, v tomto případě živenou trávou (snižuje se riziko infekcí). Takové maso pak obsahuje velké množství omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Ve 100 gramech masa je 30 gramů bílkovin, což je velmi dobrým zdrojem proteinů. Proteiny jsou jak známo, stavebním kamenem kolagenu a elastinu. Tyto klíčové komponenty udržují vaší pokožku méně vrásčitou.

Kapusta

Šťáva z kapusty obsahuje mnoho antioxidantů. Množství odpovídá více, než u většiny ostatní listové zeleniny. Antioxidanty zpomalují proces stárnutí a o výhodách vitamínu A už jsme také diskutovali.

Ovesné vločky

Slouží jako přirozený zvlhčující prostředek, který podporuje odstranění odumřelých kožních buněk. Napomáhají při hojení ran, nemluvě o zlepšení kolagenu a aktivací imunitních buněk v kůži.

Pro hydrataci pokožky je rozhodující voda. Dejte jí rozhodně přednost před jinými nápoji. Cukry ve šťávách, sycených a sportovních nápojích se připojují k proteinům v kolagenových vláknech. Tento proces produkuje sloučeniny, které prohýbají pokožku a následně vznikají vrásky.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button