Péče o tělo

Pozor: Tato pokojová rostlina je jedovatá a může zapříčinit dokonce i smrt!

Pokojové rostliny jsou krásnou ozdobou každé domácnosti. Jde o krásnou dekoraci, která samozřejmě zlepšuje nejen vzhled domácnosti, ale také kvalitu ovzduší. Milovníci rostlin mohou říci, že je s nimi domácnost krásnější. Ovšem věděli jste, že rostliny mohou být ve skutečnosti i toxické? A to nejen pro zvířata, jako například pro kočky a psi, ale také například pro děti a někdy i dospělé jedince.

Dieffenbachie pestrá

Dieffenbachie pestrá, neboli také mramornatka, je jednou z nejpopulárnějších domácích a kancelářských rostlin. Je velmi oblíbená a to zejména proto, že potřebuje jen minimum péče. Ovšem věděli jste, že je tato rostlina po požití toxická? Zejména pro člověka a také pro domácí zvířata. Dokonce i jedno kousnutí do této rostliny může ochromit hlas, dvě sousta vás ochromí a tři kousnutí mohou být přímo fatální.

Někteří vědci tvrdí, že požití této pokojové rostliny může způsobovat dokonce i smrt. U dítěte to může být smrt do jedné minuty. U dospělých pak do patnácti minut. Ve skutečnosti jsou stonky a listy bohaté na toxické látky jako je kyselina šťavelová a asparagin.

Dostane –li se tato rostlina do kontaktu s očima, může způsobit:

  • Poškození oční rohovky
  • Bolest a pálení očí

Požití této rostliny může způsobit:

  • Nevolnost či dokonce zvracení
  • Průjem
  • Obtíže při mluvení a polykání
  • Pálení v ústech či hrdle
  • Necitlivost a dočasné ochrnutí
  • Chrapot
  • Otoky a puchýře v ústech a na jazyku

Pokud pozřete list mramornatky, je nutné udělat pár opatření. Vytřít si ústa chladným a vlhkým hadříkem a k tomu vypít sklenici mléka. Dostane-li se tato rostlina do kontaktu s okem nebo s vaší pokožkou je nutno pokožku či oko hned dobře a pečlivě vypláchnout. Jestliže máte citlivou pokožku, může se objevit také vyrážka.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button