Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Podpořte své trávení a celé vaše tělo bude fungovat lépe

V ideálním případě o její činnosti ani nevíme, ale ve skutečnosti se v ní odehrávají tisíce procesů, které nám pomáhají fungovat normálně a cítit se dobře. Častokrát se o ni začneme zajímat až ve chvíli, kdy o sobě dá nepříjemně vědět. Řeč je o trávicí soustavě, která je pro náš život zcela nepostradatelná, ale řada věcí může její fungování zbrzdit nebo zpomalit.

Pravdou je, že trávicí soustavě nejvíce prospívá trocha klidu a rutiny. Drastické změny, diety, ani nic podobného rozhodně neocení. Jak se k ní chovat, aby prosperovala a odvděčila se nám za dobrou péči?

Trávicí soustava pracuje podle toho, jak o ni pečujeme

Celý proces začíná v dutině ústní, kudy potravu přijímáme. Je proto potřeba potravu pořádně rozžvýkat. Má to zásadní vliv na to, kolik živin se následně podaří z jídla získat. Následně potrava putuje přes hltan a jícen do žaludku. Zde se začínají trávit bílkoviny a některé jednodušší tuky s kratším řetězcem. Poté vede cesta potravy do tenkého střeva. Zde se vstřebává většina živin, vitaminů a minerálních látek. V tlustém střevě se nachází spousta bakterií, virů a dalších mikroorganismů, které se postarají o natrávení všech zbytků.

Jak funkci trávení podpořit?

Pohyb je základ

Pohyb je nejlepším způsobem, jak můžete tráveninu ve střevech rozhýbat a podpořit tak celkovou peristaltiku střev. Je to nejjistější způsob, jak se vyhnout zácpě a dalším nepříjemným problémům, které nás mohou postihnout.

Nezapomínat na vlákninu

Vláknina možná není obecně tou nejpopulárnější makroživinou, ale co se týče trávení, pak není důležitějšího pomocníka. Rozlišujeme rozpustnou vlákninu, která je obsažena například v ovoci a zelenině. V trávicím traktu na sebe váže vodu a pomáhá s trávením. Dále známe také nerozpustnou vlákninu, která je obsažena například v celozrnných produktech. Zvyšuje objem tráveniny, čímž urychluje průchod trávicím traktem. Je klíčové za den zkonzumovat alespoň 30 g vlákniny. Není to složité, pokud se budete soustředit právě na výše zmíněné typy potravin.

Pravidelná strava a žádné přejídání

Jednou za čas je normální, když si člověk dopřeje větší jídlo nebo si dá něco nezdravého. Pro trávení je to však vždycky zátěž a pokud se bude opakovat pravidelně, rozhodně našemu tělu neprospějeme. Je dobré jíst pravidelně asi 3 až 6 jídel během dne. Je lepší si porce rozdělit do menších, aby tělo bylo rovnoměrně zatíženo.

Dostatečná hydratace

Téměř všechny součásti našeho těla jsou z velké části tvořeny vodou. Tělo tedy rozhodně nebude fungovat správně, pokud nebudete dostatek tekutin přijímat. Pro zažívání je dokonce voda naprosto klíčová. Každý den je nutné přijmout asi 30-45 ml tekutin na 1 kg hmotnosti. Obecně ale platí, že 2,5 litrů tekutin by mělo stačit.

Kousat, kousat a kousat

Rozhodně s jídlem nespěchejte. Pokud totiž budete jíst ve spěchu, pravděpodobně nezvládnete jídlo dostatečně rozkousat, a to trávení nijak nepomůže. Není třeba u kousání počítat, ale zaměřte se na to, že mechanicky zpracovaná potrava by měla mít kašovitou konzistenci a neměla by obsahovat větší kusy potravy.

Pomoci mohou i trávicí enzymy

Jedná se o látky, které umožňují tělu štěpit živiny přítomné v potravinách. Díky tomu se snadněji vstřebávají a lépe se dají využít pro energetické či stavební účely. Tyto trávicí enzymy se v těle přirozeně tvoří ve slinivce břišní, ale dají se sehnat i v podobě různých suplementů. Jedním z těchto enzymů je laktáza, která dokáže štěpit mléčný cukr a rozkládá ho na glukózu a galaktózu. Jestliže vás například trápí problémy s trávením laktózy, je možné vyzkoušet konzumaci mléčných výrobků s přidanou laktázou. 

ZDROJ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325822#drink-mint-tea

ZDROJ obrázku: Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button