Péče o tělo

Studená sprcha pro zdraví

Možná si pomyslíte, kdo by si probůh dal studenou sprchu? Je pravda, že jen velice málo lidí se probudí s radostnou vyhlídkou na podobné mučení.

Přesto však je studená sprcha v podstatě druh terapie – také známá jako hydroterapie. Základní předpoklad této léčebné metody zahrnující studenou vodu je, že opakované vystavení těla stresu, může posílit zdraví v mnoha ohledech.

Naneštěstí, tyto účinky jsou zřejmé jen tehdy, když si tělo zvykne na podobný režim. Mrazivý dotek vody jednou za rok vám moc ku prospěchu nebude.

Pokud si myslíte, že jste připravení vzdát se teplé vody, abyste zlepšili své fyzické a mentální zdraví, čtěte dále, abyste zjistili více o hydroterapii a co od ní můžete očekávat.

Historie terapie studenou vodou

Ve starověkých časech, koupel v teplé vodě jednoduše nebyla možnost. Dokonce i když se civilizace naučili ohřát svou vodu, mnoho z nich – jako například Řekové – pokračovali v užívání studené vody pro její zdravotní účinky. Poté od roku 1820, Německý farmář začal tvrdit, že hydroterapie je nová léčba, která používá studenou vodu na léčbu všeho od zraněných zvířat po jeho vlastní zlomené kosti.

Od té doby se hydroterapie brzy rozšířila a koncem 19. století, přes 200 rezortů aplikujících hydroterapii vzešlo v existenci jenom ve Spojených Státech. Jejich popularita však poklesla ve 20. století, když se objevily drogy jako cesta, jak vyléčit nemoci.

I přesto moderní studie a mnoho expertů na zdraví a krásu hlásá efektivitu terapie studenou vodou do dnešního dne. Zde je několik důvodů, proč byste to měli vyzkoušet i vy:

  1. Vlasy a pleť

Získejte zdravou barvu a ty dlouhé krásné lokny, po kterých jste vždycky toužili. Experti tvrdí, že opláchnutí ve studené vodě prospívá vlasům tím, že se vnější vrstva vláken zploští, díky čemuž vypadají vlasy hladší a lesklejší. Také je tímto zabráněno ztrátě vlhkosti a předchází se poškození – oboje nezbytné pro zdravé vlasy.

Studená nebo vlažná voda také pomáhá pokožce tím, že předchází ztrátě nezbytných přírodních olejů příliš rychle.

  1. Zůstaňte bdělí a plní energie

Jak si jistě dokážete představit, když vás v sedm ráno zaplaví ledově studená sprcha, poměrně rychle vás to probudí. Také se zvýší však vaše mentální a fyzická bdělost, díky šoku z proudu studené vody, který zvýší frekvenci vašeho dýchání, posílí příjem kyslíku, zvýší srdeční tep a proudění krve. Všechny tyto fyziologické akce fungují na udržení bystré mysli a těla plného energie.

  1. Přestaňte se stresovat

Když si vezmeme v potaz, že se naše životy stávají neustále více hektickými a stresujícími, měli bychom udělat všechno pro to, abychom snížili hladinu stresu, než si vybere svou daň na našem těle a mysli.

Chronický stres vede k bolestem hlavy, bolestem, vyčerpanosti, trávicím obtížím, spánkovým problémům, úzkosti, ke ztrátě motivace atp.  V takovém případě vám pomůže právě studená sprcha. Vystavení studenému impulsu bylo dokázáno, že podporuje toleranci vůči stresu, a dokonce snižuje onemocnění. Funguje to tak, že studená voda sníží hladiny kyseliny močové v těle během a po vystavení vodě, společně s posílením hladiny důležitého antioxidantu glutathionu v krvi. Obě tyto akce fungují na snížení celkové hladiny stresu, a pomůže vám vypořádat se více efektivně s budoucími stresy z okolí.

  1. Zvýšení produkce testosteronu

Jedna britská studie napovídá, že studené sprchy také zvyšují produkci testosteronu u mužů. Uvolňování testosteronu je důležité pro budování svalů a zvýšení svalové hmoty. Také pomáhá posílit libido a celkovou sílu a energii.

  1. Posílení mužské plodnosti

Nejen, že studené sprchy navyšují testosteron u mužů, ale mohou pomoci i u hladiny plodnosti. Mnoho experimentů provedených mezi lety 1950 a 1960 ukázalo, že horké koupele mohou zapříčinit dočasnou neplodnost u mužů! Jedinci, kteří se namáčeli po třicet minut v horké koupeli každý druhý den po dobu tří týdnů, měli sníženou hladinu plodnosti následujících šest měsíců!

V roce 2007 američtí vědci zjistili, že jedinci, kteří přestali s týdenní půlhodinovou koupelí, brzy dosáhli zvýšení množství spermií až o 491 %, společně se zlepšenou hybností spermií.

Přestože horká sprcha asi nebude mít tak dramatický efekt, rozhodně je z mnoha důvodů lepší, držet se té studené.

  1. Vybudujte si silnou vůli

Pokud bojujete s udržováním zdravého jídelníčku, studijního plánu, cvičící rutinou nebo s čímkoli jiným, na co je potřeba trocha silné vůle, možná potřebujete zapracovat na vybudování vaší silné vůle předtím, než se vrhnete na tyto cíle?

Psychologové nyní věří, že síla vůle je jako sval – čím více je procvičován, tím silnějším se stává z dlouhodobého hlediska.

A samozřejmě, že studené sprchy jsou jedním z nejlepších cviků na sval silné vůle. Přeci jen, pokud dokážete čelit studené sprše ihned po probuzení, tak poté už dokážete čelit čemukoli! Tato mentální síla a disciplína se brzy prolne i do jiných oblastí vašeho života a než se nadějete, budete schopní dosáhnout cílů, o kterých se vám předtím jenom zdálo!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button