Přírodní léčba

Co jsou to adaptogenní byliny a jaké mají účinky?

Adaptogenní byliny obsahují přírodní substance, které pracují s tělem jedince a pomáhají mu se adaptovat, zejména vůči stresu. Je to unikátní třída léčivých bylin, známé pro svou pomoc vyrovnat, obnovit, a ochránit tělo. Nemají zcela určité působení, ale namísto toho pomáhají jedinci vyrovnat se s vlivy stresorů a normalizují fyziologické funkce. Nejen, že zvyšují odolnost vůči neblahým vlivům dlouhodobého stresu, které mohou vyústit v mnoho rozdílných chorob, chronických onemocnění, mentálních nemocí, obezitu atd. Většina jsou tonika posilující imunitní systém a zvyšující obecný blahobyt člověka, společně s nesčetně jinými funkcemi.

Adaptogenní byliny

Ženšen

Ženšen je nejznámější adaptogen. Ženšen Asijský (nebo Panax ginseng) je považován za jeden z nejsilnějších druhů z jedenácti různých variací. Skládá se ze světlého kořene ve tvaru připomínající vidličku, relativně dlouhého stonku a zelených listů oválného tvaru. Mezi množství účinků tohoto ženšenu patří:

  • Podporuje zdraví srdce – ženšen může pomoci snížit cholesterol a poskytuje vlastnosti proti vysokému tlaku, které chrání proti selhání srdce. Může také ochránit před symptomy srdečního onemocnění.
  • Snižuje riziko malé mozkové příhody – Antioxidační a protizánětlivé účinky ženšenu byly prokázané, že pomáhají v prevenci proti neurologické smrti způsobené mrtvicí. Ženšen také snižuje poškození způsobené mrtvicí, pokud by nastalo.
  • Léčí erektilní disfunkci – ženšen může pomoci vyléčit erektilní disfunkci, posiluje také sexuální aktivitu a výkon, a zároveň zlepšuje produkci spermií.
  • Zvyšuje ostražitost a zlepšuje uvažování
  • Snižuje případy nachlazení – ženšen stimuluje imunitní systém, budete tedy trpět méně na nachlazení a pokud přeci jen onemocníte, rychleji se s nemocí vypořádáte.

Ašvaganda

Ašvaganda je jednou z nejsilnějších bylin Ájurvédského léčitelství. Často se jí přezdívá Indický ženšen. Byla užívána ve východní medicíně po tisíce let a je známá svou schopností uvolnit úzkost a pomoci regulovat imunitní systém. Výzkum také objevil poměrně pozoruhodné výsledky, když přijde na snižování hladiny stresového hormonu kortizolu, a vyrovnávání thyroidních hormonů.

Mezi některé přínosy patří:

  • Zlepšení nálady
  • Podpora zdraví mozku
  • Zvýšená sexuální touha
  • Opora při menopauze
  • Posílení paměti

Studie žen s menopauzou zjistila, že ženy, které brali ašvagandu prožívali výrazné snížení a zlepšení běžných symptomů – podrážděnost, úzkost, a návaly horka. Tato bylina je tak účinná díky svému velkému množství antioxidantů, které ničí škodlivé volné radikály v těle, které vedou k předčasnému stárnutí, a zároveň efektivně podporují zdraví mozku.

Bazalka posvátná

Bazalka posvátná patří do čeledi mátovitých bylin, která poskytuje zklidňující účinky, které byly užívané po staletí pro lepší zdraví. Tato rostlina je původem z tropické Asie, nyní však roste v mnohých tropických klimatech po celé zeměkouli. Vysoce považovaná v Ájurvédské medicíně, tato bylina může být zejména efektivní na léčbu vyčerpání. Přestože však obsahuje nesčetně antistresových složek, nestimuluje tak, jako ženšen. Nejen, že bazalka posvátná ulevuje od úzkosti a bojuje proti vyčerpání, ale má i nesčetně jiných přínosů, mezi které patří:

  • Léčba akné – bazalka posvátná je běžně užívaná na péči o pleť, přesněji řečeno na léčbu akné. Výzkum zjistil, že 3 % esenciální olej z bazalky posvátné je nejvíce efektivní v boji proti bakteriím způsobujících akné. Hlavní složka tohoto oleje je eugenol, který je také aktivní ingrediencí v hřebíčkovém oleji, o kterém se věří, že léčí velké spektrum kožních nemocí.
  • Řízení hladiny cukru v krvi – Schopnost bazalky posvátné řídit krevní cukr, a sloužit jako přírodní lék pro diabetiky, je již nějakou dobu známostí. Mnoho studií dokázalo, že může vskutku pomoci se snížením nebo udržováním hladiny krevního cukru.
  • Snížení hladiny kortizolu – Hypoglykemické účinky bazalky posvátné mohou být alespoň z části díky její schopnosti redukovat hladinu kortizolu. Říká se, že tento stresový hormon je jádrem problému šokujícího množství diabetických případů, navíc přispívá k nabírání na váze a obezitě, snižuje funkci imunitního sytému, negativně ovlivňuje hustotu kostí, a škodí jak paměti, tak schopnosti se učit.

Rozchodnice růžová (Rhodiola)

Rozchodnice, jinak také známá jako ‚zlatý kořen‘, je jasná hvězda, když dojde na rozpouštění nadbytečného kortizolu v krvi. Když se kortizol rozptýlí, nastane zklidňující efekt, přesto se člověk zároveň cítí i více ostražitý zároveň. Tento silný adaptogen je užíván atlety, vojáky, a dokonce ruskými kosmonauty. Fytochemikálie zvaná salisdroside je primární příčina, proč je rozchodnice tak účinná na úlevu od úzkosti, stejně jako v boji proti předčasnému stárnutí. Bylo prokázáno, že dokáže obnovit normální spánkový a jídelní režim po stresujících událostech. Navíc pomáhá chránit játra a srdce, zlepšuje paměť, a chrání proti vystavení toxinům.

Zdroj: článek z webu naturallivingideas.com, ze kterého jsme při psaní čerpali, už bohužel není dostupný.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button