Jídlo a stravování

Neprůstřelná káva – aneb proč si dát máslo do kávy

Přestože k vám nejnovější trend přidávání másla do kávy nemusí hnedka promluvit, vynálezce ‚neprůstřelné kávy‘ Dave Asprey tvrdí, že je nespočet důvodů, proč byste měli začít pít jeho výtvor. Ačkoli káva samotná obsahuje množství vědecky podpořených benefitů, říká se, že přidáním másla dodáte vaší kávě krémovou konzistenci a některé důležité živiny.

Pravdou je, že i přes nedávnou popularitu, praktika přidávání másla a jiných tuků do kávy pro zdravotní přínosy není nic nového. Tento nápoj si lidé užívali po staletí v Himalájích, Etiopii, Nepálu, Vietnamu, a Singapuru. V Tibetu si tamní poutníci dokonce užívali čajové nápoje s jačím máslem.

Chcete vědět něco více o přínosech a nástrahách kávy s máslem? Tak čtěte dál.

Proč si dát máslo do kávy?

Je to lepší alternativa cukru a smetany

Přidáním másla do kávy získáte skoro krémovou konzistenci, jako byste si dělali latte. To znamená, že můžete přeskočit smetanu a dvě lžičky cukru, které normálně používáte pro ten samý efekt. Pokud si navíc děláte tyto krémové nápoje doma, namísto toho abyste si vzali kelímek po cestě v předraženém kavárenském řetězci, ušetříte sami sebe před více jak 17 gramy cukru (ne daleko od doporučovaného maxima 25 gramů denně pro ženy)! Příliš mnoho cukru může vést k některým vážným zdravotním obtížím, například k obezitě, zubnímu kazu, ztukovatění jater (Steatóza jater), diabetes atd.

Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro normální růst a hrají důležitou roli v prevenci a léčbě koronárního onemocnění cév, artritidy, zanícení, a vysokého krevního tlaku. Tyto tuky jsou nepostradatelné pro naše zdraví, přesto je naše tělo nedokáže vyprodukovat. To znamená, že je tedy musíme dostat z našeho stravování. Aby toho nebylo málo, pro optimální zdraví je důležité, aby náš příjem omega 3 mastných kyselin byl vyvážený s příjmem jiných esenciálních mastných kyselin – omega 6.

Konzumací másla od skotu krmeného trávou (na rozdíl od obilí) může poskytnout tělu potřebný nárůst omega 3 mastných kyselin a může fungovat vůči obnovení zdravé rovnováhy. Další zdroje omega 3 mastných kyselin jsou například ryby, lněné semínko, vlašské ořechy, a chia semínka.

Vitamín K

Známý jako ‚zapomenutý vitamín‘, protože je často přehlížený. Tento vitamín pomáhá v případě krevních sraženin a udržuje ve stáří silné kosti. Vitamín K nalezneme v listové zelenině, jednom druhu fermentované sóji, borůvkách, a v mléčných produktech od trávou krmených zvířat.

Udržuje člověka déle sytého

Pití samotné černé kávy vás přirozeně nezasytí. Nicméně když přidáte máslo do vaší kávy, zvýšíte její kalorickou a tukovou hodnotu, čímž zastavíte pozdější trn hladu. Tuky jsou důležitým komponentem zdravé snídaně, protože poskytují nejvíce koncentrovaný zdroj energie a prodlužují vyprazdňování žaludku po jídle. Mnoho fanoušků neprůstřelné kávy přísahá, že je tento nápoj dostane až k obědu bez potřeby se najíst.

Může snížit citlivost na kofein a kyselé účinky kávy

Mnoho lidí po kávě trpí pocitem neklidu, zejména po prvním hrnku na lačný žaludek. Jiným může být špatně od žaludku jednoduše kvůli přílišné kyselosti, které jejich tělo nedokáže zvládnout jako první věc hnedka po ránu. Přidáním másla do vaší kávy může tyto efekty snížit, protože tukové složky vyplní žaludek a ochrání ho od třasu a nevolnosti. Nicméně, pokud jste citlivý na kávu, bude pravděpodobně nejlepší, když přesedláte na čaj. Čaj také obsahuje kofein, ale ovlivňuje tělo jiným způsobem, protože čaj obsahuje ještě jiné složky, které bojují se stimulujícím efektem kofeinu.

Zvýšení hladiny energie

Všichni víme, že káva dodává prudký nárůst energie, bohužel tento nárůst je jenom krátkodobý a poté nastane i stejně rychlý spád. Když však přidáte do kávy máslo, získáte více stabilní energie, protože tuk obsahuje více energií nabitých makroživin.

Dejte však pozor…

Tato neprůstřelná káva má mnoho zastánců, jako však se vším, tento nápoj nemusí být pro každého. Rozmyslete se dobře, zda je tento ranní rituál zrovna stavěný pro vás.

Vysoký obsah kalorií a nasycených tuků

Káva s doporučením množstvím dvou lžic másla na jednu přípravu, obsahuje 200 kalorií, žádné sacharidy a 22 gramů tuku – 14 gramů z toho nasycených. To je nad limit doporučovaných 13 gramů, a to je jen jeden nápoj. Za den se tuků nastřádá ještě více. Kvůli vysoké hladině nasycených kyselin se objevilo mnoho zpráv o masivním nárůstu hladiny cholesterolu právě při pití neprůstřelné kávy. Vysoký cholesterol může zdvojnásobit riziko srdečního onemocnění, takže to není něco, co by se mělo brát na lehkou váhu.

Málo živin

Tento nápoj má hodně kalorií a tuků, je tedy doporučován jako náhrada za snídani. Zcela však postrádá vlákninu a sacharidy a má neuvěřitelně nízké množství bílkovin. Tyto živiny jsou však nezbytně nutné pro zdravé stravování. Konzumací tohoto nápoje namísto snídaně se nejen připravujete o tyto nezbytné makroživiny, ale také o ovoce, zeleninu a minerály. Tím nakonec snížíte celkovou nutriční hodnotu vašeho jídelníčku o třetinu.

Zdroj: článek z webu naturallivingideas.com, ze kterého jsme při psaní čerpali, už bohužel není dostupný.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button