Péče o tělo

Příznaky, které naznačují, že je v těle spousta estrogenu

Estrogenová dominance v těle je stav, kdy může žena mít nedostatečné, běžné nebo i nadměrné množství estrogenu, ale hladina progesteronu je nízká, aby se vyvažovaly účinky v těle. Dokonce i žena s nízkými hladinami estrogenu může mít příznaky estrogenová dominance. Tento problém se musí řešit.

Co je vlastně estrogen?

Estrogen je primárně ženský pohlavní hormon, který hraje zásadní roli v růstu a vývoji ženských sekundárních sexuálních charakteristik jako jsou ženská ňadra, endometrium, reprodukční systém a regulace menstruačního cyklu. Mnozí si myslí, že estrogen, tím že je ženský hormon, mají v těle jen ženy. To není pravda, estrogen se produkuje v těle žen i mužů. Rozdíl je v tom, že nejde u mužů o dominantní hormon. Tím je testosteron.

Přestože estrogen ovlivňuje ženy, nerovnováha tohoto hormonu se může objevit také u mužů a může vyvolat zdravotní problémy. Vysoká hladina estrogenu u mužů obvykle odpovídá nízké hladině testosteronu. Tato hormonální (estrogenová) nerovnováha může mít mnoho zdravotních problémů.

  • Přispívá ke vzniku rakoviny prostaty
  • Může mít vliv na onemocnění srdce
  • Přispívá ke gynekomastii (zvětšení prsou)

V těle se testosteron mění na estrogen a nízké hladiny testosteronu mohou způsobovat řadu nepříjemných příznaků jako například ztráta svalové hmoty, únava, nízké libido nebo také například erektilní dysfunkce.

Co je to estrogenová dominance?

Jde o stav, kdy ženy cítí nerovnováhu mezi dvěma hormony, estrogenem a progesteronem. Progesteron je přirozeně se vyskytující steroidní hormon, který je produkovaný ve vaječnících, placentě (během těhotenství) a nadledvinách. Hormon pomáhá připravit tělo na koncepci a těhotenství. Pomáhá stimulovat sexuální touhu a reguluje menstruační cyklus.

Progesteronová nerovnováha má také důsledky. Vysoká hladina progesteronu se považuje za částečně odpovědné za symptomy premenstruačního syndromu (PMS). Nízké hladiny přírodního steroidního hormonu mohou vést k selhání ovulace nebo menstruačním nesrovnalostem. Co všechno může v lidském těle zapříčinit estrogenová dominance?

Zvýšení tělesné hmotnosti

Jedním z hlavních příznaků estrogenové dominance je přírůstek hmotnosti. Estrogenová homeostáza je nezbytná pro udržení zdravé hmotnosti. Může se objevit nadýmání nebo také následné problémy se snižováním váhy.

Oteklá či citlivá prsa

Ženská ňadra jsou citlivá na hormonální změny, což ukazuje otok a citlivost během menstruace. Bolest a otok okolo bradavek, zejména pak mimo menstruační cyklus, se může objevovat právě kvůli vysokým hladinám estrogenů.

Nepravidelná perioda

Vysoké hladiny estrogenů mohou mít vliv na hormony, které jsou zodpovědné za udržování pravidelné periody. V tomto důsledků se menstruace může objevit dříve nebo později než obvykle.

Změny nálad

Při běžných okolnostech zvyšuje estrogen cerebrální krevní oběh a podporuje neuronovou aktivitu, což pomáhá v přemýšlení a myšlení. Zvýšená hladina estrogenu se spojuje s úzkostí, depresí nebo dokonce s panickými záchvaty.

Snížená chuť na pohlavní styk

Nebylo provedeno mnoho výzkumů v tomto ohledu. Vzhledem k fyzickým a psychickým komplikacím, které právě estrogenová dominance může v těle způsobovat, však není divu, že chuť na sex se rapidně snižuje.

Bolesti hlavy

Hormony ovlivňují také to, jak člověk vnímá a zpracovává bolest. Typickou lidskou biochemickou reakcí na bolest je uvolňování endorfinů, které pomáhají blokovat signály bolesti v mozku. Nicméně hormonální výkyvy v tomto směru mohou způsobovat bolesti hlavy.

Vypadávání vlasů

Když jsou vlasové folikuly vystaveny nadměrnému vlivu estrogenu, mohou se zastavit a přestat reagovat. Příliš mnoho progesteronu může mít na svědomí vypadávání vlasů.

Studené ruce a nohy

Estrogen stimuluje oběhový systém těla a zpomaluje tok krve. Mezi vysokou hladinou estrogenu a studenými nohami a rukama tak může existovat spojitost.

Problémy se spánkem

Estrogen je excitatorní hormon. Může mít podobné účinky jako kofein, tedy příliš mnoho estrogenu vám může dodat energii a udržovat vás vzhůru. Ti, kteří trpí estrogenovou dominancí, mohou mít problémy se spánkem.

Zapomínání

Estrogen je jeden z hlavních hormonů, který může ovlivnit paměť před menopauzou, během ní nebo také po ní. Tento hormon pomáhá při regulaci neurochemie. Je předvídatelné, že estrogenová nerovnováha může mít vliv na krátkodobou paměť.

Rebalancování hormonů

K přirozenému rebalancování hormonů, včetně estrogenu (testosteronu, adrenalinu a inzulínu), doporučujeme dodržovat následující kroky.

  • Nahraďte jednoduché sacharidy zdravými tuky
  • Používejte adaptogenní byliny
  • Provádějte dýchací cvičení
  • Vyzkoušejte různé esenciální oleje nebo aromaterapii
  • Konzumujte zdravé množství vitamínu D, omega-6 mastných kyselin a probiotik
  • Pravidelně spěte a to minimálně 7 – 8 hodin

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button