Jídlo a stravováníKrásaNávod

Pomerančová kůra. Nejen do dezertů, ale i na vaši pleť

Když se řekne pomerančová kůra, možná si vybavíte několik receptů na dezerty, kde se používá, aby dodala příjemné aroma a chuť citrusů. Jenže to není ani zdaleka všechno. Věděli jste, že pomerančová kůra je skvělá také pro vaši pleť? Většinou kůru bez užitku vyhodíme, ale je to velká škoda, protože nám pomůže vypořádat se s řadou kožních potíží, které trápí téměř každého. Černé tečky, nechtěná pigmentace, flíčky, znamínka atd. Má antibakteriální účinky, čímž snižuje riziko vzniku zánětu a dodává kůži také velkou dávku vitamínu C. Takže propříště už kůru nevyzujte, ale schovejte ji a použijte ji k výrobě několika skvělých pleťových masek. My vám poradíme, jak na to.

Jak začít

Dříve než přistoupíme k samotnému vyrábění masky, musíme si vytvořit základní surovinu. Vyrobíme ji tak, že necháme kůru z pomerančů několik dní vysušit na slunci. Poté, až ztratí veškerou vlhkost, ji rozmělněte na prášek. Ten pak použijete při přípravě pleťových masek.

Pomerančová kůra a aloe vera

Nikoho asi nepřekvapí, že součástí prvního receptu je aloe vera. Tato rostlina je mimořádně populární pro své blahodárné účinky na pleť. A v kombinaci s pomerančovou kůrou může dokázat hotové zázraky. Vezměte jednu lžičku pomerančového prášku a smíchejte je se lžící aloe vera. Vytvořte pastu, kterou poté nanášejte na vyčištěnou pleť. Nechte působit 10 minut a poté smyjte vlažnou vodou. Tato maska je skvělá na stažení póru a pročištění pleti. Dodá jí hydrataci a potřebné vitamíny. Bude svěžejší a na první pohled bude působit mlaději a svěžeji.

Pomerančová kůra a jogurt

Tato kombinace je vhodná k celkové regeneraci pleti. Pomůže vám odstranit odumřelé buňky a projasnit pleť. Vezměte jednu lžíci pomerančového prášku a smíchejte jej se dvěma lžícemi jogurtu. Řádně promíchejte a aplikujte na pleť zbavenou make-upu a nečistotu. Nechejte působit asi 20 minut a poté smyjte za pomoci vlažné vody a žínky. Na žínku se snadněji zachytí odumřelé kožní buňky, než kdybyste obličej pouze omyli vodou. Můžete použií opakovat jednou až dvakrát týdně dle vaší potřeby. Už po několika aplikacích nicméně uvidíte znatelný rozdíl.

Pomerančová kůra, soda a med

Jedlá soda je další tajná ingredience, která je velmi oblíbená v péči o pleť. Dokáže si poradit s řadou kožních potíží, a přitom pleť nezatěžuje, protože se jedná o čistě přírodní produkt. Med zase pleť zjemňuje, vypíná a dodává jí živiny a antioxidanty. Tato maska je ideální pro zralejší pleť, která vyžaduje velkou péči. Díky této masce se jí dostane dostatek živin, minerálů, vitamínů i hydratace. Jednoduše smíchejte lžíci pomerančového prášku, lžíci sody a lžíci medu a vytvořte pastu. V závislosti na druhu medu může být pasta příliš tuhá a lepivá. V takovém případě ji můžete naředit trochou kokosového oleje. Naneste na vyčištěnou pleť a nechte působit 10-15 minut. Poté smyjte vlažnou vodou. Pokud půjde med dolů těžko, můžete si pomoci hadříkem namočeným v horké vodě, ale dejte si pozor, ať se neopaříte.

Na co si dát pozor

Obezřetní musíte být tehdy, jste-li alergičtí na citrusy. V takovém případě doporučuje tyto masky nepoužívat. I když je sušený pomeranč pro většinu alergiků méně problematický, přesto nestojí za to riskovat. Mohlo by vzniknout vážné podráždění pleti. Pozor si také dejte, pokud máte pleť opravdu velmi zanícenou a máte i otevřené rány. V takovém případě masky neaplikuje a počkejte, až se boláky zacelí. V případě jakýchkoliv potíží, okamžitě přestaňte tyto masky používat. Ačkoliv jsou zcela přírodní a bezpečné, každá pleť je jiná a může reagovat různě.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button