CvičeníDetoxikace

Zkuste těchto 5 jógových cviků, které vám pomohou setřást nemoc

Ve dnech, kdy vám není dobře a drží se vám nějaká nemoc, je asi cvičení nebo nějaká fyzická aktivita tím posledním, co byste chtěli dělat. Typicky tyto dny zahrnují kapesníky, léky proti kašli a třeba teploměr. Ale jemná fyzická aktivita nutně nemusí být tabu. Možná si nemyslíte, že protahování je způsob, jak zmírnit příznaky nachlazení a chřipky, ale různé jógové pozice jsou známé svou schopností pomoci s léčbou řady potíží – od ucpaných dutin až po zažívací potíže.

Může protahování skutečně pomoci, když jste nemocní? Ano! Dokonce existují důkazy, které to potvrzují. Podle studie z roku 2018 je pravidelné cvičení jógy spojeno se snížením zánětů, což z ní činí užitečnou doplňkovou intervenci pro populaci ohroženou zánětlivými onemocněními. Dokonce i sledování osob podstupujících poprvé chemoterapii ukázalo, že po cvičení jógy došlo ke snížení nevolnosti a zvracení, a také ke snížení úzkosti a deprese. Právě to by mělo být způsobeno účinkem jógy, která normalizuje pohyb potravy gastrointestinálním traktem a zvyšuje parasympatickou aktivitu.

Ať už s jógu cvičíte pravidelně, nebo ji necvičíte vůbec, přesto vám mohou být prospěšné pozice zaměřené na jednotlivé symptomy. Vyzkoušejte těchto sedm možností, jak si ulevit od nepříjemných příznaků.

1. Pozice dítěte

I když nejste nemocní, můžete si užít příjemné uvolnění v pozici dítěte. Ukázalo se, že tato jemná pozice je dobrá nejen pro uvolnění, ale může pomoci zmírnit také nevolnost. Od té může ulevit pomalé, jemné a regenerační cvičení s důrazem na dýchání celým břichem, které pomůže uvolnit žaludeční svaly, což ve výsledku začne nevolnost zmírňovat.

Jak na to:

  • Klekněte si na podložku a před sebe si podélně položte polštář nebo podhlavník.
  • Kolena rozkročte doširoka, palce u nohou by se přitom měly dotýkat.
  • Boky posaďte dozadu a hýždě opřete o paty.
  • Předkloňte se a horní část těla přetáhněte přes polštář nebo podhlavník tak, aby na něm spočívala hlava.
  • Natáhněte paže směrem k horní části podložky.

2. Nohy opřené o stěnu

Tato jednoduchá pozice je tzv. inverzní, což znamená, že obrací tok krve do mozku. Má zlepšit krevní oběh, snížit otoky nohou a chodidel a zklidnit hladinu stresu. Zatímco intenzivnější inverze mohou ve skutečnosti zvýšit tlak na hlavu, tato jemná verze nevyžaduje, aby byla hlava pod srdcem. Proto je vhodné ji vyzkoušet, když nachlazení nebo chřipku doprovází bolest hlavy.

Jak na to:

  • Posaďte se na podlahu čelem ke zdi. Lehněte si na jeden bok rameny a hlavou k podlaze.
  • Přetočte se na záda kolmo ke zdi, zvedněte nohy a posunujte kostrč dopředu, dokud nebude velmi blízko zdi nebo se jí nebude dotýkat.
  • Nohama se pohybujte po stěně, dokud nebudou téměř narovnané.
  • Najděte si pohodlnou polohu pro paže a ruce. Mohou se široce roztáhnout nebo spočívat po stranách.
  • V této pozici setrvejte až 20 minut.

3. Modifikovaná velbloudí pozice

Žádné utrpení se nevyrovná fázi nachlazení, kdy jste celí zahlenění. Někdy máte pocit, že hlen, který vám chrastí v plicích, už nic nedostanete ven. Jógové pózy, které otevírají hrudník – jako je právě třeba velbloudí pozice – pomáhají odstranit přetrvávající hlen v této oblasti. Tato upravená verze je šetrnější k dolní části zad.

Jak na to:

  • Klekněte si na podložku s koleny na šířku boků a chodidly na šířku boků za sebou.
  • Mírně se zakloňte a opatrně položte ruce směřující dolů na spodní část zad.
  • Pokud je to příjemné, nechte hlavu pomalu klesat dozadu a otevřete krk směrem ke stropu. 
  • Dýchejte do otevřeného hrudníku.

4. Pozice kobry

Podobně jako velbloudí pozice i pozice kobry rozšiřuje hrudník, což umožňuje hlubší a plnější nádech. Hluboké dýchání může nejen pomoci uvolnit překrvení hrudníku, ale může také snížit celkový pocit bolesti.

Jak na to:

  • Lehněte si na břicho na podložku, nohy směřují za vás přibližně na šířku boků.
  • Položte si ruce dlaněmi dolů pod ramena s lokty po stranách.
  • Zvedněte se na zvedněte hrudník tlačte nahoru společně s celou horní částí těla.
  • Sklopte ramena dolů a dozadu a udržujte dlouhý krk.
  • Dívejte se dopředu a zhluboka dýchejte.

5. Pes hlavou dolů

Pes hlavou dolů dokonale protáhne hamstringy, lýtka a Achillovy šlachy, ale tato klasická pozice dokáže také odlehčit bolavé hlavě, a dokonce podpořit průtok krve do dutin. Použijte pozici psa jako součást cvičení hatha jógy pro úlevu od nachlazení a chřipky. Právě hatha jóga, tedy typ jógy, který kombinuje fyzické pozice s dechovými technikami, může pomoci zmírnit příznaky alergické rýmy (zánět nosních cest způsobený alergií).

Jak na to:

  • Klekněte si na podložku, prsty směřují dopředu a kolena jsou od sebe v rozkročení.
  • Špičky nohou skrčte pod sebe a tlačte do dlaní, zvedněte boky do vzduchu a prodlužte nohy směrem k rovině. Vaše tělo by mělo tvořit tvar obráceného V.
  • Roztáhněte prsty a vnitřní lokty vytočte směrem ven k přední části podložky.
  • Hlavu nechte viset dolů a lopatky posuňte směrem od uší.

Co si z toho odnést?

Dny, kdy se necítíte nejlépe a trápí vás nemoc nebo nachlazení, byste měli primárně věnovat odpočinku a regeneraci. Je to zcela nezbytné proto, aby vaše tělo mělo prostor nabrat energii a aby se tělo mohlo popasovat s nemocí. Neznamená to však, že musíte celé dny proležet v posteli. Pár minut na jógové podložce může s vaším tělem i myslí udělat zázraky. Jakmile se budete cítit aspoň trochu lépe, zkuste tyto cviky a uvidíte, že vám mohu pomoci.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/yoga-stretches-to-help-you-shake-off-sickness
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: EKATERINA BOLOVTSOVA: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-fitness-cviceni-4051518/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button