Cvičení

Jak se každodenně více hýbat? Tyhle tipy vás rozpohybují, i když nemáte čas

Když se snažíte najít si čas na cvičení, může to být velmi stresující a nesnadné. Každý den je tolik jiných povinností, kterým je často potřeba dát přednost a na cvičení prostě nezbývá čas. Jenže přístup „zacvičím si později“ prostě nefunguje. Je potřeba si na cvičení vyblokovat čas, abyste je skutečně udělali. Jinak jej ne budete odkládat a přesouvat. Nicméně pokud prostě v žádném případě nenajdete hodinu v kuse, abyste si mohli zajít do fitka nebo na lekci, nezoufejte, zde je hned několik způsobů, jak se během každodenního života více hýbat, aniž byste si museli blokovat více času ve svém nabitém programu!

Vyšlápněte schody

Jasně, slyšeli jste to už milionkrát. Přesto je to z nějakého důvodu jeden z nejlepších tipů. Chůze po schodech zvyšuje tepovou frekvenci, pomáhá udržet rovnováhu a zlepšuje sílu dolních končetin. Pokud máte pár minut čas, můžete si dokonce udělat pár zdvihů pat z okraje schodu pro posílení lýtek nebo jít do schodů po dvou.

Zařaďte schůzky při chůzi

Pokud pracujete z domova nebo jste přešli na virtuální konferenční hovory, naplánujte si procházku během nějakého hovoru. Stačí vám stabilní mobilní připojení k internetu a klidně můžete zvládnout pohyb během klasického pondělního meetingu v práci. Pokud nepotřebujete zírat na obrazovku a prohlížet si tabulky, zapojte si sluchátka, strčte telefon do kapsy a řešte problémy světa procházkou. Je to skvělý způsob, jak si zpestřit denní rutinu.

Seďte na cvičebním míči

Vyměňte kancelářskou židli za stabilizační míč. Ten vám pomůže od bolesti zad, zlepší držení těla a při sezení na míči můžete provádět jemné protahovací cviky pro krk, pánev a páteř. Vyzkoušejte pohyb hula-hop a zastrkávání a vystrkávání pánve, abyste rozvolnili oblast pánve a bederní páteře.

Zaparkujte kousek dál

Pokud je to možné, zvažte zaparkování dále od vchodu místa, kam se chystáte. Přidání několika minut chůze sem a tam se sečte a může zvýšit váš denní počet kroků. Samozřejmě vždy zvažte zejména bezpečnostní situaci a za každou cenu se nesnažte parkovat tam, kde to není zrovna pohodlné nebo vhodné.

Mějte více sexu

Ano, i taková rada se počítá a může snadno spojit příjemné s užitečným. Některé starší výzkumy uvádějí, že při sexu se spalují kalorie rychlostí asi 3,1 kalorie za minutu u žen a asi 4,2 kalorie u mužů. Takže i když to není totéž jako intenzivní běh, při sexu se (určitě) zapotíte. Bavte se, zkoušejte nové polohy a techniky, sbližujte se s partnerem, a přitom se více hýbejte.

Vyrazte ven se psem

Poptejte se ve vašem okolí, zda zde není útulek, který ocení pomoc dobrovolníků, nebo nabídněte pomocnou ruku babičce, která nezvládá časté vycházky se svým psem. Prospějete nejen sobě, ale především uděláte radost němým stvořením nebo pomůžete někomu, kdo z různých důvodů nemůže psa vyvenčit sám. Je to výhra pro všechny zúčastněné.

Uspořádejte taneční večírek

Vykliďte z místnosti nábytek a pusťte si rychlou hudbu. Můžete to dělat při vaření večeře, skládání prádla nebo vysávání. Tanec je báječný způsob, jak spálit kalorie a zapracovat na rovnováze a koordinaci. Navíc z toho můžete udělat hru nebo soutěž s dětmi.

Obměňte svůj herní večer

Během příštího rodinného večera vyměňte karty nebo stolní hry za aktivní hry. Je celá řada společenských her, u kterých se dá pořádně zapotit i na omezením prostoru. Oblíbený je třeba Twister, ale také různé další aktivity. Stačí je chvíli Googlit a jistě jich najdete spoustu. Namísto klasického poposedávání na gauči a ujídání chipsů tak můžete udělat i něco rpos své zdraví.

Cvičení nebo protahování během sledování televize

I během odpočinku se dá hýbat. Zkuste se třeba trochu projít na běžeckém pásu, použijte stacionární kolo, protáhněte se na podlaze, použijte činky pro posílení horní poloviny těla nebo si během příštího sezení u Netflixu zacvičte pilates. Pokud se budete dívat na 30minutový seriál a celou dobu se hýbat, je to 30 minut cvičení, které jste předtím neměli!

Mějte své věci na cvičení poblíž místa, kde obvykle odpočíváte u televize a během pořadu si zacvičte s vlastní vahou nebo třeba s pěnovým válcem. Jen několik opakování bicepsových zdvihů, tricepsových tlaků nebo zvedání paží s lehkými ručními váhami udělá obrovský rozdíl v síle vašich paží, držení těla a pohodě.

Snad vás tyto nápady budou motivovat a inspirovat k tomu, abyste během dne vstali a trochu více se hýbali. Není vůbec lehké udržet si správnou rutinu, ale s trochou snahy to půjde a brzy si vytvoříte návyk, který vás bude popohánět.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/fitness/10-ways-to-move-more#The-bottom-line
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Maksim Goncharenok: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/schody-chuze-svaly-tenisky-4422912/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button