Jídlo a stravování

Více ryb na talíři: Čechům vadí kosti i vysoká cena. Jak se tomu vyhnout?

Jak často si dopřejete rybu? České domácnosti na tom skutečně nejsou moc slavně. Kapr na Vánoce a možná občas nějaké filé, ale to je tak vše – většina lidí prostě ryby nemusí a podle toho je také vaří. Podobně mluví také statistiky – roční spotřeba ryb na osobu je u nás pouze okolo 6 kilogramů ročně, kdežto ve zbytku Evropy je průměr kolem 11, ve světě je to dokonce okolo 20 kilogramů.

Proč nám ryby nechutnají?

Asi nejčastější argumenty jsou dva – ryby jsou prostě drahé, a navíc mají kosti, tudíž se špatně konzumují. Přitom se jedná o důvody, které jsou snadno řešitelné. Stačí vybrat správný druh ryby a poohlédnout se po rybách, které jsou zrovna v akci, nebo jde o celkově levnější druh rybího masa.

Proč je vhodné ryby jíst?

Pokud se rozhodujete, jestli připravit k rodinnému obědu rybu, je rozhodně dobré zvážit i to, že ryby jsou pro naše zdraví velmi dobré. Maso ryb je bohaté na látky, které mají pozitivní vliv na imunitu a chrání nás před srdečními onemocněními. Také mohou pomáhat snižovat cholesterol, podporují činnost štítné žlázy a jsou také prospěšné pro oči, mozek nebo nervy.

Kolik ryb byste měli ideálně konzumovat?

Abyste mohli z rybího masa získat maximum benefitů, pak byste ho měli sníst alespoň 400 g za týden. To rozhodně není málo – znamená to mít rybu alespoň dvakrát týdně na talíři. Nebojte se ani tučnějších ryb, které mají víc zdravých mastných kyselin.

Čerstvá nebo mražená?

V našich končinách je poměrně náročné dostat se ke skutečně čerstvé rybě. To je ideální varianta, ale ani jiné nejsou k zahození. Ryby se dají snadno uchovávat i chlazené při teplotě 0–2 °C, měly by však být vždy důkladně omyté, osušené a uzavřené v nádobě nebo pečlivě zabalené, aby nevysychaly. Stejně tak se dají ryby zamrazit, ale musí se dodržet všechny postupy, aby se ryba nezačala kazit.

Správný postup mražení

Ryby by se měly mrazit rychle. Pokud se to povede, pak takové rybí maso dokáže zachovat své skvělé vlastnosti asi tři týdny, ale časem ztrácí na kvalitě, takže bychom jej v mrazáku neměli nenechávat déle než tři měsíce.

U kupovaných mražených ryb si zkontrolujte způsob mražení – seafrozen je ideální varianta, protože to znamená, že maso bylo zamraženo ihned po výlovu. Naopak landfrozen znamená, že byla ryba po výlovu uchována v ledu a zamrazena až na pevnině. Doublefrozen pak znamená dvojí zamrazení – na to si dejte pozor, protože toto mražení je rizikovější pro obsah živin i kvalitu masa.

U mražených ryb je vhodné sledovat také údaj o čisté hmotnosti. Na rybím mase totiž může být „glazura“, tedy vrstva vody, která ho sice chrání před vyschnutím, ale zároveň zvyšuje hmotnost celého balíčku a vy pak platíte také za obyčejnou vodu.

Jak rybu správně rozmrazovat?

Stejně jako mražení je zcela zásadní i postup rozmrazování. Rybí maso potřebuje šetrný postup, tedy volné tání v lednici. Ryba by se rozhodně neměla rozmrazovat šokem, tedy například v mikrovlnce nebo vložením do horké vody.

A co ty nepříjemné kosti?

Kosti v rybím mase jsou nejen nepříjemné, ale mohou být také nebezpečné. Můžete se jim vyhnout konzumací konzervovaných ryb, ale samozřejmě tím ztrácíte určité benefity čerstvé ryby. Kromě toho si také můžete vybrat takový druh ryby nebo naporcování, které je omezí či zcela eliminuje. Platí, že více kostí budou mít spíše ryby sladkovodní, i mezi nimi jsou ale druhy bez kostí, například jeseter a sumec. Stejně tak můžete zvolit lososa nebo aljašskou tresku, u těchto druhů také moc kostí nebývá. Pomoci může i filetování pinzetou, kdy většinu kostí vytáhnete ještě před finální úpravou.

ZDROJ: https://rustnutrition.com/blog/2020/01/26/eat-fish-stay-sharp-make-omega-3s-part-of-your-weekly-intake/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Marina Leonova: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-ryba-misa-ovoce-9419196/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button