Péče o tělo

Začněte pravidelně navštěvovat saunu pro pevné zdraví a mladistvý vzhled

Přestože historické důkazy poskytují přesvědčivé argumenty, abychom uvěřili, že přínosy saun pochází z Amerik, jejich původ se hlavně přisuzuje Evropě, přesněji Severské oblasti. Kultura finské sauny je dobře zavedená tradice a lidé ji rozpoznávají po celém světě. Ať už sauna pochází odkudkoli, její oblíbenost se rychle rozšířila po celém světě. Je to zejména tím, že lidé (terapeuti i běžný lid) začali rozpoznávat zdravotní přínosy, které poskytuje posezení v sauně.

Sauny jsou prakticky malé domky nebo místnosti navrhnuté pro posezení v horku, které může být suché nebo vlhké. V tomto článku se podíváme na některé překvapivé zdravotní přínosy saun, kterým se vám dostane po jedné nebo dvou návštěvách.

Sauny vyplavují toxiny

Jedním ze způsobů, jak lidské tělo vyplavuje toxiny, je skrze pot. Silné pocení je vysoce účinná cesta, jak zbavit tělo toxinů, které mohlo vstřebat mnohými způsoby. A přesně to udělá sauna. V intenzivním horku v sauně se začne člověk hodně potit, a všechny toxiny se rázem vyplaví. Je to jako by vám při nemoci řekl, ať se pořádně zachumláte do peřin a vypotíte všechny bacily… v sauně však nemusíte být upoutaní celý den a máte svobodu pohybu i kdykoli odejít.

Sauna pomáhá při hubnutí

Saunová terapie je skvělý způsob, jak se zbavit trochy váhy bez námahy. Během saunového relaxu se zvýší srdeční tep kvůli suchému teplu. Vědecké výzkumy naznačují, že po dvaceti minutách v sauně v teplu okolo 75 stupňů Celsia člověk spálí přes 500 kalorií. Tělesný metabolismus se zrychlí podobným způsobem jako při fyzické aktivitě a je to skvělá metoda na udržení správné váhy.

Sauny posilují imunitní systém

Jeden z dalších zásadních přínosů je, že pomáhá vytvořit silnější imunitní systém. Při návštěvě sauny se vám zvýší produkce bílých krvinek. Bílé krvinky v těle jsou hlavním médiem na boj proti útočícím infekcím a onemocněním. Pravidelní návštěvníci sauny mají tedy vyšší počet bílých krvinek a jsou tedy zdravější. Pokud se u nich nemoc přeci jen objeví, dokáží se s ní lépe a rychleji vypořádat.

Sauny podporují sociální interakce

Tento benefit se vám bohužel vyhne obloukem, pokud využíváte malé privátní sauny. Nicméně veřejně přístupné sauny poskytují skvělý prostředek na sbližování se s přáteli i rodinou, nebo na poznávání nových lidí. A kdo ví, třeba se tam seznámíte s někým opravdu zajímavým a stanete se saunovými partnery. Takto vždy budete v sauně s někým, s kým si můžete pokecat a celý zážitek bude ještě o to příjemnější. V sauně ale můžete trávit čas i se svoji rodinou nebo blízkými. Právě při relaxaci si najdete čas na společnou řeč. Pro saunování v domácím prostředí jsou nejlepší volbou infrasauny, které nejsou tolik prostorově náročné. Pro výběr té nejlepší, použijte například toto srovnání nejlepších infrasaun.

Sauny pomáhají vylepšit výkon během vytrvalostních sportů

Naše těla mají určitý stupeň pro toleranci horka. Pravidelná návštěva sauny zvyšuje práh této tepelné tolerance. To vede k výrazným zlepšením ve vytrvalostních sportech, protože pravidelní návštěvníci dokáží s vyšší tolerancí udržet hladinu jejich energie po delší čas a cítí se méně vyčerpaní. Díky čemuž se zlepší i jejich výkon.

Vaše vlasy budou vypadat skvěle

Naše tělo má speciální žlázu, mazovou žlázu na pokožce hlavy, která uvolňuje složky pomáhající pečovat a hydratovat vlasy. Když strávíte nějaký čas v sauně, tato žláza se aktivuje. Tím se uvolní užitečné složky, díky čemuž budou vaše vlasy vypadat skvěle. Není třeba utrácet majlant na přeražené riskantní pečující vlasové přípravky, které většinou stejně ani nefungují. Raději jděte s kamarády do sauny a na chvilku si oddychněte a pořádně relaxujte.

Cvičení je důležité, ale rozbolavělé tělo po něm už zábava není

V dnešní době mnoho posiloven má saunu a opravdu pro to existuje dobrý důvod. Sauny jsou velice efektivní metoda, jak se vzchopit po řádném cvičení. Metabolické odpady se eliminují během pocení v horku sauny. Také se zvýší proud krve do unavených a napjatých svalů, díky čemuž se rychleji zotaví a jsou mnohem rychleji uvolněnější.

Udržte si mladistvý vzhled

Přestože tento fakt zanedbáváme, kůže je jedním z nejdůležitějších orgánů na našem těle a také potřebuje pravidelné cvičení. A právě sauna je skvělý způsob, jak kůži procvičit. Jak stárneme, začne se akumulovat čím dál více mrtvých kožních buněk v našich pórech, a kůže začne být méně pružná. Několik návštěv sauny a zlepší se proud krve do kůže, což pomáhá v růstu nové kůže a také odstraňuje všechny odumřelé kožní buňky, které se předtím navršily. Oleje, které jsou přirozenými hydratačními prostředky a antibiotiky nacházející se v kůži, se zmobilizují právě skrze saunu. To člověku pomůže vypadat mnohem mladší.

Takže už není nad čím váhat, hurá do sauny! Rozhodně nemáte co ztratit, ba naopak. Vaše zdraví se výrazně zlepší a možná si najdete i nové kamarády. Ne nadarmo říkají finská přísloví že „Sauna je lékárna chudého“ a „Když kořalka, dehet ani sauna nepomohou, nemoc je smrtelná“. Tak rychle najděte saunu poblíž vašeho domova a nechte se hýčkat.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button