Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Nový trend ve výživě: Je hovězí kolostrum skutečně dobré pro vaše zdraví?

Hovězí mlezivo se vyrábí z mléčné tekutiny, kterou kráva vylučuje po porodu. Může pomáhat zlepšovat imunitu, bojovat proti bakteriím a podporovat zdraví střev. Zdá se, že je pro lidi bezpečné, ale než budou tyto závěry zcela potvrzené, je ještě nezbytné provést další výzkumy. V poslední době se každopádně o této látce hojně diskutuje a řada lidí přísahá na to, že skvěle funguje a podporuje zdraví. Jak je to ale ve skutečnosti?

Kolostrum je tekutina, kterou produkují lidé, krávy a další savci předtím, než se začne uvolňovat mateřské mléko. Je velmi výživné a obsahuje vysoké množství protilátek, což jsou bílkoviny, které bojují proti infekcím a bakteriím.

Kolostrum podporuje růst a zdraví kojenců a novorozenců, ale výzkum ukazuje, že užívání doplňků stravy s hovězím kolostrem může podpořit imunitu, pomoci v boji proti infekcím a zlepšit zdraví střev po celý život.

Co kolostrum dovede?

Je důležitým zdrojem živin, které podporují růst a bojují proti nemocem u kojenců, ale lze ho konzumovat i v dalších fázích života – obvykle ve formě doplňků stravy. Přestože mlezivo produkují všichni savci, doplňky stravy se obvykle vyrábějí z mleziva krav. Tento doplněk je známý jako hovězí mlezivo. Je velmi podobné lidskému mlezivu – je bohaté na vitaminy, minerální látky, tuky, sacharidy, bílkoviny bojující proti nemocem, růstové hormony a trávicí enzymy.

Právě tyty doplňky stravy s hovězím mlezivem se v posledních letech staly populárními, protože mohou podporovat imunitu, bojovat proti infekcím a zlepšovat zdraví střev. Pro tyto doplňky stravy se kravské mlezivo pasterizuje a suší do tablet nebo do prášku, který lze smíchat s tekutinami. Hovězí kolostrum má obvykle světle žlutou barvu a jemnou chuť a vůni, která připomíná podmáslí.

Vysoká výživová hodnota

Hovězí mlezivo je mimořádně výživné a obsahuje více živin než běžné mléko. Zejména obsahuje více bílkovin, tuků, sacharidů, hořčíku, vitaminů skupiny B a vitaminů A, C a E než kravské mléko.

Kolostrum je sice bohaté na makroživiny, vitaminy a minerály, ale jeho proklamované zdravotní účinky jsou většinou spojeny se specifickými bílkovinnými sloučeninami, mezi které patří např:

  • Laktoferin. Je to bílkovina, která se podílí na imunitní reakci organismu na infekce, včetně těch způsobených bakteriemi a viry.
  • Růstové faktory. Růstové faktory jsou hormony, které stimulují růst. Hovězí kolostrum má obzvláště vysoký obsah dvou hormonů na bázi bílkovin.
  • Protilátky. Protilátky jsou bílkoviny, známé také jako imunoglobuliny, které váš imunitní systém používá v boji proti bakteriím a virům.

Vzhledem k tomu, že hovězí kolostrum je nabité živinami, které bojují proti nemocem a podporují růst, může být schopné posílit imunitu, léčit infekce a nabízet další související výhody u lidí po celý život.

Vyplatí se kolostrum užívat?

Hovězí kolostrum obsahuje makroživiny, vitaminy a minerální látky. Má obzvláště vysoký obsah bílkovinných látek, které regulují imunitní reakce a podporují růst, včetně laktoferinu, růstových faktorů a protilátek. Jedná se o prokázané účinky, ale není zatím jisté, jak tyto látky dovedou působit na široké spektrum různých lidí s různým věkem či zdravotním stavem. Nelze tedy jednoznačně uzavřít, že by kolostrum bylo vhodné pro všechny a mělo vždy pozitivní účinky na zdraví.

Může posilovat imunitu

Hovězí kolostrum může posilovat imunitní systém a pomáhat tělu v boji proti původcům nemocí. Výzkumy ukazují, že doplňky stravy s kolostrem mohou být obzvláště účinné při posilování imunity u vrcholových sportovců. Jedná se zatím však spíše o jednotlivé studie na relativně nízkých počtem účastníků, takže nelze usuzovat na globální vlivy.

Může předcházet průjmu a léčit jej

Sloučeniny obsažené v hovězím mlezivu – zejména různé protilátky a bílkovina laktoferin – mohou pomáhat předcházet průjmům spojeným s bakteriálními a virovými infekcemi.

Studie například ukazují, že kolostrum může zabránit typu průjmu známého jako cestovatelský průjem, který je typicky způsoben bakteriemi E. coli. Opět se ale jedná o studie, které byly provedeny na nízkém počtu participantů a mají neprůkaznou hodnotu.

Potenciální rizika

Na základě omezeného výzkumu u lidí se zdá, že hovězí kolostrum je pro většinu lidí obecně bezpečné, i když může mít některé nevýhody. Za prvé, doplňky stravy a prášky z hovězího kolostra jsou dost drahé. Zároveň také lidé, kteří jsou alergičtí na mléko, by neměli konzumovat hovězí mlezivo. Výrobky mohou být také vyrobeny s přísadami, které mohou obsahovat další běžné alergeny, jako je například sója.

V závislosti na způsobu chovu krav může hovězí mlezivo obsahovat také antibiotika, pesticidy nebo syntetické hormony. Můžete si však zakoupit doplňky stravy s kolostrem, které byly testovány, aby bylo zajištěno, že konečný produkt tyto sloučeniny neobsahuje. Také není známo, zda jsou tyto doplňky bezpečné pro těhotné nebo kojící ženy.

Někteří lidé mohou mít navíc obavy o etiku, jakým způsobem se hovězí kolostrum získává a zda se například neodebírá telatům, která jej potřebují.

Doplňky stravy s kolostrem vždy nakupujte z důvěryhodného zdroje a odpovědi na konkrétní otázky týkající se zdrojů a zpracování si vždy vyžádejte přímo od výrobce.

Samozřejmě se také o použití můžete poradit se svým lékařem nebo jiným odborníkem. V žádném případě také nepřekračujte doporučené denní dávkování a při jakýchkoliv obtížích doplněk stravy ihned přestaňte užívat.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/bovine-colostrum#downsides
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button