DetoxikacePřírodní léčba

Terapie vůní: Skrze nos se můžete zbavit deprese, únavy i negativních myšlenek

Stres, únava, nedostatek spánku a k tomu všudypřítomné špatné zprávy. To není zrovna prostředí, ve kterém se nám může snadno dýchat a pěstovat své zdraví. Jak si v tomto náročném světě, který se nikdy nezastaví, dopřát emoční vzpruhu a trochu se uklidnit a zregenerovat? Pokud vás napadají osvědčené metody jako sklenka vína, dobrý film, nebo horká čokoláda, jistě to není špatná strategie, ale my nabízíme lepší a efektivnější cestu, která prospěje i vašemu zdraví. Řešením jsou vůně, které se dokáží vypořádat s lehkou podzimní depresí i vlivem stresu či negativních zpráv.

Náš nos potřebuje vzpruhu

Člověk rozezná až čtyřicet tisíc druhů vůní a pachů. Mnohé z nich máme navíc pevně přiřazeny k určité vzpomínce, člověku nebo místu. Málokdo ale tuší, jak právě vůně ovlivňují naši psychiku a že se tato schopnost dá velmi dobře využít i v náš prospěch.

Aroma ovlivňuje mysl, náladu nebo soustředěnost. Molekuly pachů totiž procházejí přes čich do limbického centra v mozku. Během tohoto procesu dochází také k výměně kyslíku v plicích a vonné molekuly se tak dostávají do krevního oběhu. Následně pak ovlivňují celý organismus, jelikož je právě krev rozvádí krevním řečištěm doslova do celého těla.

Aroma, které škodí

Musíme si však dobře uvědomovat i to, že vůně mohou na náš organismus mít také negativní vliv. Při špatném podávání mohou škodit, a to platí zejména v případě éterických (esenciálních) olejů, které jsou silnými koncentráty přírodních silic z rostlin a používají se v aromaterapii.

Zejména neznalí lidé, kteří s éterickými oleji pracují poprvé, netuší, jak je správně ředit a dávkovat a mohou si ublížit. Nedoporučuje se proto užívat je u dětí do tří let věku, těhotných nebo u vážně nemocných lidí. Je dobré také pamatovat na to, že éterické oleje nejsou nikdy určeny k vnitřnímu užití.

Ne všechny produkty jsou ideální

Chcete využít léčivých možností aromaterapie? Pak musíte vědět také to, kde a jaké pořídit. Základní radou nad zlato je vybírat vždy stoprocentní éterické oleje. Není to totiž ani zdaleka totéž jako vonné oleje – ty jsou syntetické, nepůsobí terapeuticky a mohou i škodit. Pokud nemáte přístup přímo k éterickým olejům, lze je nahradit i hydroláty, tzv. květinovými vodami. Zvážit můžete i různá vykuřovadla z nejrůznějších bylinek nebo pryskyřic. Pozor si ale dávejte při nákupu vonný svíček, jelikož řada z ní bývá toxických.

V případě, že zaznamenáte nějakou neobvyklou reakci na vůni, může se jednat i o projev alergie. Není to nic neobvyklého. Častá je třeba alergie ne heřmánek. V takovém případě se vyhněte všem olejům, které tuto složku obsahují.

Jak olej správně používat?

Dobře zvolená vůně pomůže vylepšit náladu i relaxovat a odstranit i následky stresu. Musíte ale vhodně zvolené aroma také správně použít. Hodit se vám bude třeba aromalampa. Do té přidejte olej – maximálně pět kapek, který se dává do zahřáté vody v misce. Dejte si pozor, aby se olej nepřepaloval. Aromalampu můžete používat při únavě nebo špatné náladě dvakrát denně maximálně po dobu půl hodiny. 

Pokud ale lampu nevlastníte, není nezbytně nutné si ji obstarávat. Terapii zvládnete snadno i jinak. Éterické oleje je například možné nakapat na dřevo nebo si jen rychle přivonět z lahvičky. Na zklidnění se vám bude hodit zejména levandulový olej, který nedráždí a účinkuje velmi rychle.

Proti stresu a na zklidnění

Která vůně vám dodá pocit pohody a klidu? Zkuste vsadit třeba na citron, sladký pomeranč nebo grep. Citrusy totiž dokáží mysl zklidnit a dodat vám příjemně pozitivní energii. Proti bolestem hlavy pomůže i eukalyptový olej, který zažene negativní myšlenky a starosti a má očistné účinky na prostor.

Proti depresi a úzkostem

Pokud nejde o únavu, ale daleko spíše se propadáte do stavu smutku, negativity a deprese, vsaďte na éterické oleje s antidepresivním účinkem. Jsou to zejména oleje z růže, jasmínu, meduňky, heřmánku a neroli. Na depresi a úzkosti také skvěle pomáhá masáž. Do do 20 ml mandlového oleje, ideálně zastudena lisovaného, přimíchejte dvě kapky oleje z jedle sibiřské, kapku geránia a kapku levandule. Tento masážní olej se hodí na celé tělo.

Pro nabuzení a soustředění

 Už vám v práci padá hlava na hrudník a neodkážete se soustředit na dokončení pracovního úkolu? Pak si dopřejte vůni citronové trávy, rozmarýnu, kadidla či levandule. Pomoci soustředění může i šalvěj, myrha nebo máta. Sami vyzkoušejte, co na vás platí a co vám dodává energii. Díky tomu se vaše pracovní nasazení opět zvýší a vy zvládnete dokončit jakýkoliv pracovní úkol.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button