DetoxikaceZdravé tipy

Káva vám nechutná? Povzbuzení vám dodají i tyto alternativní nápoje

O účincích kávy se toho napsalo a nadiskutovalo již hodně. Skoro jako u všeho jiného platí i zde staré známé přísloví, že nic se nemá přehánět. A tak pokud to nebudete přehánět ani s kávou, není se třeba bát zdravotních následků. Je však pravda, že některým lidem káva nechutná, anebo ji prostě z nějakého vážného důvodu nechtějí pít. Jenže jak se pak tito lidé mají povzbudit, když se jim po obědě klíží víčka a nad prací usínají?

Vyzkoušet mohou tyto povzbuzující alternativy kávy. Nabijí vás energií a elánem, a řada z nich vám navíc dodá i mnoho dalších benefitů. Zkusit změnu mohou i ti, kteří na kávu nedají dopustit, ale rádi by si přeci jen ozvláštnili svůj jídelníček.

Yerba Maté

Tento exotický název odkazuje k nápoji, který je v zemi svého původu označován jako nápoj Bohů. Jedná se o sušené a drcené lístky cesmíny paraguayské pěstované původně v Jižní Americe.

Yerba Maté obsahuje celkem tři látky, které mohou naše tělo povzbudit podobně jako šálek kávy. Jde o dobře známý kofein, ale také theobromin a theofylin, který má mimo jiné i protizánětlivé účinky. Nápoj má výraznou a nezaměnitelnou chuť. Ne každého ale na první ochutnání ohromí – někdy je třeba si na jeho chuť a aroma chvíli zvykat – asi podobně jako třeba na černou silnou kávu. V jednom šálku Yerba Maté se průměrně nachází asi 78 mg kofeinu, což je přibližně tolik, kolik je v šálku espressa.

Zelený čaj

Možnost nahradit šálek kávy zeleným čajem si oblíbilo už hodně lidí. V jednom šálku zeleného čaje je asi 30 mg kofeinu a mimo něj také třísloviny a aminokyselinu l-theanin, která může podporovat účinky kofeinu. Obsahuje také přírodní látky, které se pyšní protizánětlivými a antioxidačními účinky.

Matcha

Jde vlastně o typ zeleného čaje, který je bohatý na antioxidanty a další prospěšné látky. Je dobře známý tím, že podporuje soustředěnost, zlepšuje paměť a dodává dobrou náladu. Obsahuje látku, která zmírňuje nástup působení kofeinu v těle, což zaručuje to, že nenásleduje propad energie, ale naopak se postupně uvolňuje a nadšení a elán vám vydrží déle. Podobně jako zelený čaj má i čaj matcha antioxidační účinky a dokáže i trochu zrychlit metabolismus. Produkce čaje probíhá poněkud odlišně od tradičního zeleného čaje, a proto je jiná i chuť a aroma.

Guarana

Semena guarany obsahují až šestkrát více kofeinu než obyčejná kávová zrnka. Jde tedy o velmi silný povzbuzující prostředek, který je také podle toho třeba využívat opatrněji. Kromě kofeinu obsahuje například látky theobromin a theofylin, které také stimulují centrální nervovou soustavu. Díky tomu se zlepšuje soustředění, bdělost a aktivita. Guarana se může prodávat ve formě tablet, nápojů nebo i různých tyčinek. Je třeba hlídat si příjem kofeinu, aby nedocházelo k zdravotním rizikům.

Maca

Je považována za velmi účinné afrodiziakum, ale to rozhodně není všechno, co umí. Dokáže také podpořit paměť a způsobit nárůst energie. Dodává také psychickou odolnost a vytrvalost. Pozitivně působí na duševní zdraví a nalezneme v ní vitamíny jako je třeba C, B1, B2 a řadu minerálních látek jako je vápník, draslík nebo zinek. Nejčastěji si můžeme koupit prášek z kořene maca, který se přidává do kaší, smoothies, nebo se pije rozmíchaný s oblíbenou tekutinou (voda, džus).

Kombucha

Hitem poslední doby je jednoznačně tento nápoj. Připravuje se ze zeleného či černého čaje a má příjemně sladkokyselou chuť. Tento nápoj zcela přirozeně obsahuje kofein a další alkaloidy z použitého čaje, ale kromě toho má řadu účinných látek a probiotických bakterií, které podporují správnou funkci imunity. Snadno si tento nápoj můžete připravit i doma, ale potřebujete si obstarat kombuchovou kulturu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button