DetoxikaceJídlo a stravování

Znáte psyllium? Tento doplněk stravy pomůže nejen se zažíváním, ale také s hubnutím

Možná víte, že tzv. psyllium obsahuje rozpustnou vlákninu, která může být prospěšná pro trávení a zdraví srdce. Může také pomoci snížit riziko vzniku některých zdravotních potíží.

Co to vlastně je?

Psyllium je forma vlákniny vyráběná ze slupek semen rostliny Plantago ovata (jitrocel vejčitý). Tento doplněk stravy je velmi často využívaný jako projímadlo. Výzkumy však ukazují, že užívání psyllia je prospěšné pro mnoho částí lidského těla, včetně srdce a slinivky břišní, takže i pokud nemáte přímo problémy se zažíváním, může se vyplatit zařadit jej do vaší rutiny.

Zdraví zažívacího traktu

Psyllium je objemové projímadlo. To v podstatě znamená, že nasákne vodu ve střevech a výrazně usnadní pohyb střev a může pomoci podpořit pravidelnost vyprazdňování bez zvýšení plynatosti. Lze ho užívat jednorázově ke zmírnění zácpy nebo ho přidávat do jídelníčku, abyste podpořili pravidelnost návštěvy toalety, ale také celkové zdraví trávicího traktu.

Lidé se syndromem dráždivého tračníku (IBS) a Crohnovou chorobou nepravidelnost vyprazdňování dobře znají, takže zejména pro ně by psyllium mohlo být vítaným pomocníkem. Je však třeba dodat, že nejsou spolehlivě prokázány jeho pozitivní účinky a je faktem, že na každého funguje přeci jen trochu odlišně.

Psyllium je také tzv. prebiotikum – látka potřebná pro růst zdravých kolonií probiotik ve střevech. Zdravá kolonie dobrých bakterií v trávicím systému je nezbytná pro zdravou funkci imunitního systému. Tělo tak může lépe bojovat s infekcemi, omezovat záněty a udržovat zdravé tkáně a buňky.

Kromě udržování pravidelné stolice a zvládání chronického onemocnění má psyllium schopnost změkčovat stolici za předpokladu, že pijete dostatek vody. To se může hodit při krátkodobých potížích, jako je zácpa. Při jeho užívání lze takto předcházet komplikacím zácpy, jako jsou hemoroidy a anální trhliny.

Zdraví srdce

Výzkum ukázal, že užívání rozpustné vlákniny může lidem pomoci regulovat hladinu cholesterolu. Správná regulace hladiny cholesterolu je důležitá pro každého, ale pro lidi starší 50 let může být skutečně zásadní. Jedna ze studií potvrdila, že alespoň šestitýdenní denní užívání psyllia je pro lidi s obezitou nebo nadváhou účinným způsobem, jak snížit hladinu cholesterolu s velmi malými vedlejšími účinky.

Četné studie dále prokázaly, že vláknina, jako je psyllium, užívaná jako součást zdravé stravy, může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění. Psyllium může ovlivnit vaše srdce snížením krevního tlaku, zlepšením hladiny lipidů a posílením srdečního svalu.

Hlídání hmotnosti

Udržení zdravé hmotnosti je pro mnoho lidí problémem, zejména pro ty, kteří trpí chronickým onemocněním, jako je cukrovka. Kromě toho, že psyllium prospívá vašemu srdci a hladině cukru v krvi, může vám pomoci zhubnout.

Protože psyllium absorbuje tekutiny v těle, dovede zajistit větší pocit sytosti. To vám může pomoci kontrolovat množství jídla, které sníte. Pokud vám lékař navrhl, abyste zhubli, poraďte se o možnosti užívání psyllia.

Dávkování psyllia

Přesné dávkování psyllia závisí na typu výrobku, který používáte. Požadavky na dávkování se mohou lišit také podle toho, k čemu psyllium užíváte. Obvykle můžete přípravek užívat jedenkrát až třikrát denně a zapít jej plnou sklenicí vody.

Některé výzkumy ukázaly, že konzumace 7,9 g psyllia denně s probiotiky je bezpečný a účinný způsob léčby Crohnovy choroby. Jiné výsledky však ukazují, že rozpustná vláknina, jako je psyllium, může u některých lidí příznaky zhoršit. Pokud tedy trpíte nějakou chorobou spojenou se zažíváním, je vždy nezbytné poradit se o možnostech užívání tohoto doplňku stravy s vaším lékařem.

Pečlivě dodržujte všechny pokyny uvedené na příbalovém letáku k přípravku. Neužívejte větší než doporučené dávky.

Možné vedlejší účinky

Protože psyllium vytváří větší objem potravy ve střevech a má projímavé účinky, může mít tato látka nežádoucí vedlejší účinky. K nežádoucím účinkům můžete být náchylní zejména tehdy, pokud s psylliem začínáte nebo pokud ho užíváte více, než je doporučené množství denně.

Mezi možné nežádoucí účinky patří např:

  • bolesti břicha a křeče
  • průjem
  • plynatost
  • řídká stolice
  • častější stolice
  • nevolnost a zvracení
  • bolest žaludku

Pokud se u Vás vyskytnou reakce podobné alergii na psyllium, ihned kontaktujte svého lékaře. Jedná se o velmi vzácné potíže, ale mohou nastat, a v žádném případě je proto nepodceňujte.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/psyllium-health-benefits#where-to-find-it

ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button