DetoxikaceNávod

Arteterapie: Jak vám může umění pomoci a co očekávat

Využití uměleckých metod k léčbě psychických poruch a posílení duševního zdraví je známé jako arteterapie. Arteterapie je technika, která vychází z myšlenky, že tvůrčí vyjádření může podpořit uzdravení a duševní pohodu. Lidé se na umění spoléhají při komunikaci, sebevyjádření a léčení již tisíce let. Arteterapie se však začala oficiálně využívat až ve 40. letech 20. století.

Lékaři si v té době všimli, že jedinci žijící s duševním onemocněním se často vyjadřují kresbami a jinými uměleckými díly, což mnohé vedlo k tomu, že začali zkoumat využití umění jako léčebné strategie. Od té doby se umění stalo důležitou součástí terapeutické oblasti a používá se v některých technikách dodnes.

Typy kreativních terapií

Arteterapie není jediným typem kreativního umění používaným při léčbě duševních onemocnění.

Cílem arteterapie je využít tvůrčího procesu k tomu, aby lidem pomohl prozkoumat sebevyjádření a najít tak nové způsoby, jak získat osobní vhled a rozvinout nové dovednosti pro zvládání problémů.

Tvorba nebo oceňování umění se používá k tomu, aby lidem pomohla prozkoumat emoce, rozvíjet sebeuvědomění, vyrovnat se se stresem, posílit sebevědomí a pracovat na sociálních dovednostech.

S čím může arteterapie pomoci

Arteterapii lze použít k léčbě široké škály duševních poruch a psychických potíží. V mnoha případech může být použita ve spojení s dalšími psychoterapeutickými technikami. Záleží vždy na přístupu konkrétního terapeuta a na stavu pacienta a jeho zájmech. kdy arteterapie pomáhá?

  • Úzkost
  • Deprese
  • Poruchy příjmu potravy
  • Emocionální potíže
  • Rodinné nebo vztahové problémy
  • Posttraumatická stresová porucha (PTSD)5
  • Stres
  • Porucha užívání návykových látek

Přínosy arteterapie

Existují studie potvrzující, že již i pouhá hodina tvůrčí činnosti snížit váš stres a mít pozitivní vliv na vaše duševní zdraví, a to bez ohledu na umělecké zkušenosti nebo talent. Arteterapeut může s klienty od malých dětí až po starší dospělé používat různé výtvarné metody, včetně kresby, malby, sochařství a koláže.

Přestože výzkumy naznačují, že arteterapie může být prospěšná, některá zjištění o její účinnosti nejsou tak přesvědčivé. Studie jsou často dělané na příliš malém vzorku lidí, takže je třeba dalšího výzkumu, který by potvrdil, zda a jak je artereapie skutečně přínosná.

Co je dobré zvážit

Pokud vy nebo někdo z vašich blízkých uvažuje o arteterapii, měli byste znát některé běžné představy a fakta.

Nemusíte být umělec

K účasti na arteterapii není třeba mít umělecké schopnosti nebo zvláštní talent a mohou ji využívat lidé všech věkových kategorií včetně dětí, dospívajících i dospělých. Některé výzkumy naznačují, že už samotná přítomnost umění může hrát roli při posilování duševního zdraví.

Není to totéž jako výtvarná výchova

Lidé se často ptají, jak se arteterapeutické sezení liší od hodiny výtvarné výchovy. Zatímco výtvarný kurz neb výuka se spíše zaměřují na trénink techniky nebo vytváření konkrétního hotového výrobku, jde při arteterapii spíše o to, aby se klienti mohli soustředit na své vnitřní prožívání.

Arteterapie může probíhat v různých prostředích

Lůžková zařízení, soukromé ordinace pro duševní zdraví, školy a komunitní organizace – to vše jsou možná prostředí pro poskytování arteterapeutických služeb.

Arteterapie není pro každého

Arteterapie není pro každého. Ačkoli pro úspěch arteterapie není nutná vysoká úroveň kreativity nebo uměleckých schopností, mnoho dospělých, kteří se domnívají, že nejsou kreativní nebo umělecky nadaní, mohou být vůči tomuto procesu odmítaví nebo skeptičtí.

Jak začít

Pokud si myslíte, že by vám nebo někomu z vašich blízkých arteterapie prospěla, zvažte následující kroky:

  • Vyhledejte vyškoleného odborníka. Kvalifikovaní arteterapeuti mají minimálně magisterský titul v oboru psychoterapie s další kvalifikací arteterapeuta.
  • Obraťte se na svou zdravotní pojišťovnu. Arteterapie sice nemusí být hrazena z vašeho zdravotního pojištění, ale mohou existovat určité výjimky nebo benefity, které vám pomohou financovat část sezení.
  • Zjistěte, co můžete očekávat. Během několika prvních sezení se vás arteterapeut pravděpodobně zeptá na vaši zdravotní minulost i na vaše současné obavy a cíle. Může také navrhnout několik témat, která začnete zkoumat prostřednictvím kresby, malby, sochařství nebo jiného uměleckého média.
  • Buďte připraveni odpovídat na otázky týkající se vašeho procesu umělecké tvorby. V průběhu sezení se od vás pravděpodobně bude očekávat, že budete odpovídat na otázky týkající se vašeho umění a toho, jak se při něm cítíte.

ZDROJ: https://www.verywellmind.com/what-is-art-therapy-2795755
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Anna Shvets: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-umeni-kreativni-stetec-4483102/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button