Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Znáte fytoestrogeny? Mohou značně ovlivnit zdraví ženského těla

Estrogen je pohlavní hormon, který má každá žena a je zcela zásadní pro správné fungování celého ženského těla. Během života ženy má různé funkce, ale postupem času ubývá a po přechodu jej často bývá přímo nedostatek. To s sebou následně může přinášet různé problémy. Jak situaci napravit přírodně bez toho, aniž byste museli brát nejrůznější substituční medikamenty? Pomoci mohou fytoestrogeny.

Jedná se o přírodní rostlinné látky, jejichž složení je nápadně podobné struktuře ženských pohlavních hormonů estrogenů. Jelikož ty zodpovídají za regulaci menstruačního cyklu, mnoho žen se domnívá, že je to jejich jediná funkce, ale není to tak. Kromě toho například pečují o dobrý stav srdce, svalů i kostí, takže když jejich hladina začne po přechodu klesat, může to mít negativní vliv na celou řadu fyziologických procesů. Jejich funkce se může dát nahradit právě fytoestrogeny, na které tělo reaguje podobně, jako by se jednalo o estrogeny. Je to ale řešení skutečně pro každou ženu?

Kde se dají fytoestrogeny najít?

Určité množství fytoestrogenů se nachází v řadě rostlin, nicméně množství je skutečně velmi nízké. Jako zásadní zdroj lze chápat sóju a sójové výrobky, jako je tofu, tempeh nebo miso. Přijímat fytoestrogeny lze i ve formě doplňků stravy, určitě to ale nedělejte bez konzultace s vaším lékařem. Obvykle se využívají v období okolo přechodu, kdy pomáhají stabilizovat nežádoucí projevy menopauzy.

Jak fytoestrogeny fungují?

Pravidelný vyšší přísun látek podobných estrogenům prospěje zejména těm ženám, které chtějí obnovit hormonální rovnováhu před nástupem menopauzy. V tomto období je typické kolísání hladiny hormonů, které s sebou nese nepříjemné příznaky, jako jsou například návaly horka, bolestivá prsa, snížené libido, únava nebo náladovost. Fytoestrogeny jsou vhodnou alternativou k syntetickému estrogenu, který je lékaři předepisován. Stejně jako tyto pilulky může předcházet řídnutí kostí a vzniku osteoporózy, což bývá častým problémem menopauzálních žen. Pomoci však mohou i jiným ženám. Dokážou totiž mírnit projevy PMS, podpořit zdraví srdce, nebo fungují i jako prevence rakoviny prsu.

Kdo by se fytoestrogenům měl vyhnout?

Rozhodně neplatí, že jsou fytoestrogeny vhodné pro každého jen proto, že jsou přírodní. Mají samozřejmě i stinné stránky. V prvé řadě nelze podcenit, že se jedná o tzv. endokrinní disruptory, což znamená, že mohou narušit normální fungování hormonů v těle. Nehodí se tedy zejména pro zdravé ženy v reprodukčním věku, zvlášť pokud se snaží otěhotnět. Průzkumy totiž ukazují, že vysoký příjem fytoestrogenů může ovlivnit funkci vaječníků a jejich nadbytek vede až ke zvýšení rizika obezity a rakoviny.

Vyplatí se dát fytoestrogenům zelenou?

Celá problematika užívání fytoestrogenů nebyla doposud řádně prozkoumána, a tudíž není známo, jak vysoké dávky jsou bezpečné a také pro koho. Pro argumenty pro i proti tedy neexistují žádné pádné důkazy, ale spíše osobní zkušenosti nebo různé náznaky.

Přitom je aktuálně běžné, že mnoho lidí konzumuje sójové výrobky poměrně často proto, že se jedná o náhradu masa. Pokud tedy právě vy jste v reprodukčním věku, pak je lepší nepřehánět to se sójou a dopřávat si ji skutečně jen v omezeném množství. Existují i jiné alternativy masa, které jsou v tomto ohledu zcela neproblematické, tak proč jich nevyužít.

Menopauzu zvládnete i bez pomůcek

Pokud nechcete užívat hormonální substituční terapii a nejste si jistí ani účinky fytoestrogenů, pak to není žádný problém. Menopauza se dá zvládnout i zcela bez pomoci. Stačí se zaměřit na úpravu stravovacích návyků, kvalitní jídelníček a vhodný pohyb, který podpoří tvorbu svaloviny, pevnost kostí a také redukci přebytečného tuku.

ZDROJ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320630

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button