Nemoci a komplikace

Běžná letní onemocnění a jak jim efektivně předcházet

Letní sezóna přináší teplé počasí, delší dny a mnoho příležitostí k venkovním aktivitám. Je to také období, kdy více cestujeme, trávíme čas na slunci a objevujeme neznámá místa nebo zkoušíme nové aktivity. Bohužel s tím může souviset také řada zdravotních problémů, které jsou pro toto roční období specifické. Od nemocí souvisejících s horkem až po infekce.

Pokud ale přijmete několik preventivních opatření, budete si moci užít bezpečné a zdravé léto. V tomto článku se budeme zabývat některými typickými onemocněními, která se vyskytují v letní sezóně, a probereme praktické tipy, jak se jim vyhnout.

Úpal a vyčerpání z horka

Úpal a vyčerpání z horka jsou závažná onemocnění související s horkem, která mohou být životu nebezpečná, pokud se jim včas nevěnuje dostatečná pozornost e nezbytná lékařská péče. Dochází k nim, když teplota těla stoupne na nebezpečnou úroveň v důsledku dlouhodobého vystavení vysokým teplotám, vlhkosti a nedostatečné hydrataci.

Prevence:

  • Zůstaňte hydratovaní: Pijte během dne hodně vody, i když nemáte pocit žízně.
  • Vyhýbejte se nadměrnému slunění: Omezte venkovní aktivity během nejteplejších částí dne (obvykle mezi 10. a 16. hodinou).
  • Noste vhodné oblečení: Volte lehké, volné a světlé oblečení, které umožňuje pokožce dýchat.
  • Dělejte si přestávky ve stínu nebo v klimatizovaných prostorách: Během venkovních aktivit odpočívejte v chladných prostorách.
  • Nikdy nenechávejte děti nebo domácí zvířata v zaparkovaném vozidle, a to ani na krátkou dobu.

Spálení od slunce

K úpalu dochází při nadměrném vystavení pokožky ultrafialovým (UV) paprskům ze slunce. Může vést k bolestivému zarudnutí, tvorbě puchýřů a časem i ke zvýšenému riziku rakoviny kůže.

Prevence:

  • Používejte opalovací krém: Používejte širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem SPF alespoň 30 a každé dvě hodiny nebo po plavání či pocení jej znovu nanášejte.
  • Vyhledávejte stín: Kdykoli je to možné, zdržujte se v době největšího horka ve stínu.
  • Noste ochranné oblečení: Zakrývejte si hlavu vhodnou pokrývkou, noste sluneční brýle a chraňte zbytek těla lehkým oblečením, které vás chrání před přímým slunečním zářením.

Onemocnění z potravin

Vyšší teploty mohou podpořit růst bakterií v potravinách, což vede ke zvýšenému riziku onemocnění z potravin, jako je salmonela nebo E. coli.

Prevence:

  • Dodržujte správnou hygienu potravin: Před manipulací s potravinami a po použití toalety si důkladně umyjte ruce.
  • Uchovávejte potraviny podléhající rychlé zkáze v chladu: Nenechávejte potraviny delší dobu v teple.
  • Potraviny důkladně uvařte: Dbejte na to, aby maso, drůbež a mořské plody byly správně tepelně ošetřeny.
  • Zabraňte křížové kontaminaci: Používejte oddělená krájecí prkénka a náčiní pro syrové a vařené potraviny.

Alergie

V létě se zvyšuje množství pylů, které mohou u citlivých osob vyvolat alergie. Mezi běžné příznaky patří kýchání, rýma, svědění očí a překrvení.

Prevence:

  • Sledujte hladinu pylu: Při vysokém množství pylu se zdržujte doma, zejména brzy ráno a pozdě odpoledne.
  • Mějte zavřená okna: K odfiltrování pylu z vnitřního vzduchu používejte klimatizaci nebo si pořiďte kvalitní čističku vzduchu.
  • Po venkovních aktivitách si vyperte oblečení a osprchujte se: To pomáhá odstranit pyl z vašeho těla a oblečení.

Plavecké ucho

Plavecké ucho je infekce zvukovodu způsobená vodou, která se v uchu zachytí po plavání. Může vést k bolesti, svědění a zánětu.

Prevence:

  • Důkladně si osušte uši: Po plavání nebo sprchování nakloňte hlavu na obě strany, aby voda z uší lépe odtekla.
  • Používejte špunty do uší: Zvažte používání špuntů do uší určených k plavání, aby se vám voda nedostala do uší.

Dehydratace

Dehydratace nastává tehdy, když tělo ztrácí více tekutin, než přijímá, což vede k nerovnováze elektrolytů. Tělo pak ještě zvyšuje pocení a lidé jsou náchylnější k dehydrataci.

Prevence:

  • Pijte hodně tekutin: Pro udržení hydratace je nejlepší voda, ale můžete také konzumovat nápoje bohaté na elektrolyty nebo kokosovou vodu, které doplní ztracené minerály.
  • Sledujte svou moč: Pokud je vaše moč světle žlutá, jste pravděpodobně dobře hydratovaní. Tmavě žlutá moč může naopak znamenat dehydrataci.
  • Vyhýbejte se nadměrnému pití alkoholu a užívání kofeinu: Ty mohou přispívat k dehydrataci, proto je konzumujte s mírou a vyvažujte je příjmem vody.

Borelióza a nemoci přenášené klíšťaty

Klíšťata se v létě častěji vyskytují v lesnatých a travnatých oblastech a mohou přenášet nemoci, jako je borelióza nebo klíšťová encefalitida.

Prevence:

  • Používejte repelent proti klíšťatům: Používejte repelenty proti hmyzu registrované Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA), které jsou účinné proti klíšťatům.
  • Provádějte kontroly klíšťat: Po pobytu venku si pečlivě prohlédněte tělo a oděv, zda na nich nejsou klíšťata, a nalezená klíšťata neprodleně odstraňte.
  • Noste ochranný oděv: Při turistice nebo pobytu v oblastech s výskytem klíšťat noste dlouhé rukávy, dlouhé kalhoty a kalhoty si zastrčte do ponožek, abyste omezili obnažení kůže.

Žahnutí medúzou

Požahání medúzou může způsobit bolest, svědění a kožní reakce. Některé druhy medúz mohou být obzvláště nebezpečné a mohou vést k závažným alergickým reakcím, nebo dokonce kardiovaskulárním problémům.

Prevence:

  • Věnujte pozornost varování: Věnujte pozornost výstražným značkám na plážích, které upozorňují na výskyt medúz nebo na stav vody.
  • Noste ochranný oděv: Pokud se medúzy v dané oblasti vyskytují často, zvažte nošení chrániče proti nebo neoprénu pro větší ochranu.
  • Opláchněte se octem: Pokud vás medúza bodla, opláchněte postižené místo octem, abyste neutralizovali jed, a poté opatrně pinzetou odstraňte úlomky žahadla.

Letní nachlazení a chřipka

V rozporu s obecným přesvědčením, že nachlazení a chřipka se vyskytují pouze v zimě, mohou udeřit i v letních měsících.

Prevence:

  • Často si myjte ruce: Pravidelné mytí rukou je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zabránit šíření virů.
  • Vyhýbejte se blízkému kontaktu s nemocnými osobami: Pokud má někdo ve vašem okolí chřipku nebo nachlazení, snažte se udržovat určitý odstup, abyste snížili riziko přenosu.
  • Posilujte svůj imunitní systém: Dbejte na zdravý životní styl s vyváženou stravou, pravidelným pohybem a dostatečným spánkem, abyste podpořili svůj imunitní systém.

Vyrážky způsobené teplem

Vyrážky z horka vznikají při ucpání potních kanálků, což vede k podráždění kůže a červeným svědivým boulím.

Prevence:

  • Zůstaňte v chladu a suchu: Vyhněte se činnostem, které mohou způsobit nadměrné pocení, nebo se zdržujte v klimatizovaných prostorách, abyste předešli vyrážkám z horka.
  • Noste prodyšné látky: Zvolte lehké a volné oblečení, které umožní cirkulaci vzduchu a sníží riziko ucpání potních kanálků.

Přestože je léto časem zábavy a venkovních dobrodružství, je nutné mít na paměti specifická zdravotní rizika spojená s tímto ročním obdobím. Dodržováním výše uvedených preventivních opatření můžete snížit pravděpodobnost, že se stanete obětí běžných letních onemocnění. Dodržujte hydrataci, chraňte se před sluncem, dbejte na správnou bezpečnost potravin, dávejte pozor na alergie a po koupání se starejte i o své uši. Dodržováním těchto opatření si můžete užít bezpečnou a zdravou letní sezónu.

ZDROJ: https://www.icliniq.com/articles/skin-care/common-illnesses-during-summer
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Oleksandr Canary Islands: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/more-krajina-slunecny-osoba-319930/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button