Nemoci a komplikacePéče o tělo

Jak zastavit otoky nohou v horkém počasí

Se stoupajícími teplotami se objevuje častý a nepříjemný problém: otoky nohou – a samozřejmě i jiných částí těla. Pokud jste někdy strávili dlouhý den chůzí v horku a zjistili jste, že se vám nohy zdvojnásobily, nejste sami! Přečtěte si, jak v horkém počasí bojovat s otoky nohou a získat v létě tolik potřebnou úlevu.

Proč v horkém počasí otékají nohy a kotníky?

Nohy mohou otékat z různých důvodů, jedním z hlavních je však dehydratace, která může způsobit, že tělo zadržuje vodu, a tím zhoršuje otoky končetin. Při dehydrataci se naše tělo snaží zachovat co nejvíce tekutin, což vede k hromadění vody v tkáních.

Kromě dehydratace může dlouhodobé stání nebo sezení, zejména při vysokých teplotách, zvýšit tlak v žilách nohou a chodidel. Tento zvýšený tlak může snížit krevní oběh a vést k hromadění tekutin a následným otokům. Osoby, které tráví dlouhé hodiny na nohou nebo při delší sedavé činnosti v horkých podmínkách, by tedy měly dbát zvýšené opatrnosti.

V neposlední řadě mohou k otokům nohou v horkém počasí významně přispívat i některé zdravotní potíže. S otoky nohou jsou spojeny stavy, jako je onemocnění srdce, ledvin nebo jater.

Co se děje ve vašem těle, když vám otékají nohy

Otok nohou, lékařsky označovaný jako edém, vzniká v podstatě tehdy, když se v tkáních nohou nahromadí příliš mnoho tekutiny buď v důsledku špatného krevního oběhu, nebo zvýšeného tlaku v cévách. Horko tento problém zhoršuje, protože způsobuje, že tělo zadržuje více vody a soli, což může vést k hromadění tekutin, a tím k otokům.

Jak se vyhnout otokům nohou v horkém počasí

Naštěstí existuje několik strategií, které můžete použít k prevenci nebo snížení otoků nohou:

  • Pokud je to možné, vyhněte se horku: Pokud mají vaše nohy v horkém počasí tendenci otékat, snažte se udržet v chladu. Pokud je to možné, seďte ve stínu nebo se zdržujte v klimatizovaných místnostech. K ochlazení můžete používat malý ventilátor nebo použijte chladivý sprej na nohy. Dále se rozhodně vyplatí v horkém počasí vyhýbat horkým koupelím, sprchám a saunám. Na konci sprchování si nohy osprchujte studenou vodou, abyste podpořili krevní oběh.
  • Dbejte na to, co jíte: Abyste minimalizovali možnost otoků nohou a kotníků, vybírejte si potraviny s nižším obsahem sodíku, tedy vyhýbejte se zejména velmi slaným jídlům, jako jsou hranolky, uzené nebo slané krekry a chipsy. Snažte se také vyhýbat vysoce zpracovaným potravinám, které obvykle obsahují velké množství soli.
  • Zvýšený příjem vody: Může se to zdát proti logice, ale pití většího množství vody může skutečně pomoci předcházet otokům, protože udržuje tělo hydratované a pomáhá mu odplavovat přebytečnou sůl.
  • Správná obuv: Nošení pohodlné obuvi, která poskytuje dobrou oporu a je vyrobena z prodyšného materiálu, může do značné míry zabránit otokům nohou.
  • Pravidelné cvičení: Pravidelné cvičení, jako je chůze, plavání nebo jízda na kole, může zlepšit krevní oběh a zabránit hromadění tekutin v nohou.
  • Vyvýšení: Kdykoli je to možné, zvedněte nohy nad úroveň srdce. To pomáhá snížit tlak na žíly v nohou a chodidlech a podporuje odtok tekutin.
  • Užívání hořčíku: Zvažte užívání denní dávky hořčíku jako doplňku stravy v množství 200 mg, který může pomoci udržet hladinu hydratace, což pomůže zmírnit případné otoky. Pokud však máte nějaké zdravotní problémy, poraďte se nejprve se svým lékařem.

5 tipů, jak v létě zmírnit otoky nohou a kotníků

Kromě těchto preventivních strategií může otoky nohou pomoci zmírnit i několik přírodních prostředků:

  • Studený obklad: Přiložení studeného obkladu na oteklá místa může pomoci snížit zánět a otok tím, že stáhne cévy.
  • Koupel v epsomské soli: Namáčení nohou ve vaně s teplou vodou smíchanou s epsomskou solí může přinést úlevu. Hořčík obsažený v epsomské soli se vstřebává kůží a pomáhá snižovat otoky a nepohodlí.
  • Masáž: Masáž nohou a kotníků je účinným řešením pro snížení otoků. Pokud ji chcete vyzkoušet, začněte jemnými krouživými pohyby od chodidel směrem ke kolenům. Alternativní možností je požádat někoho jiného, aby je masíroval za vás, protože tak se vyhnete omezení průtoku krve v důsledku ohýbání kolen.
  • Esenciální oleje: Některé esenciální oleje, například levandulový a mátový, mají protizánětlivé účinky, které mohou pomoci snížit otok. Smíchejte několik kapek s nosným olejem, například kokosovým nebo mandlovým, a naneste je na postižené místo.
  • Extrakt z koňského kaštanu: Tento přírodní prostředek prokazatelně pomáhá některým lidem s otoky nohou a kotníků, lze jej užívat ve formě tablet nebo tekutiny, ale najdete jej také v uklidňujícím gelu a aplikujte jej přímo na postižená místa.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Zatímco většina případů oteklých nohou je neškodná a dočasná, někdy mohou být příznakem vážnějšího zdravotního stavu. Pokud v postižené oblasti zaznamenáte silný nebo přetrvávající otok, bolest, zarudnutí nebo teplo, měli byste okamžitě kontaktovat svého lékaře.

Otoky nohou v horkém počasí jsou běžným problémem, ale se správnými strategiemi a prostředky je lze zvládnout. Nezapomeňte se snažit udržovat dostatečnou hydrataci, volit vhodnou obuv, pravidelně cvičit, vyvýšit nohy, pokud je to možné, a používat přírodní prostředky, jako jsou studené obklady. Pohrajte si s tím, které metody vám poskytnou největší úlevu, a můžete výrazně snížit své potíže.

ZDROJ: https://www.daneverson.com.au/blog/stop-feet-swelling-in-hot-weather
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Cats Coming: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1204473/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button