Jídlo a stravování

Který tuk je na vaření ideální? Rozdíly jsou zásadní

V jídle hraje tuk důležitou roli. Bez tuku chutná vše skoro stejně, a proto se může snadno stát, že tenký plátek kuřecích prsou od carpaccia nerozeznáte, ani kdyby na tom závisel váš život. Na tuku připravujeme celou řadu jídel, ale bohužel nelze říct, že by každý tuk byl na tepelnou úpravu vhodný. Všechny tuky tedy rozhodně stejné nejsou a vyplatí se pečlivě vybírat, který na vaření či pečení použijete.

1. Máslo

Král všech tuků. Nepostradatelná součást téměř všech druhů francouzské kuchyně a všeho, co se z ní připravuje. Nic nechutná lépe než máslo, a to díky mléčnému tuku, který dodává komplexitu, hloubku a bohatost jakémukoliv pokrmu.

Máslo je sice živočišný tuk a obsahuje nasycené mastné kyseliny. Má také velmi nízký kouřový bod, a proto se nehodí na přípravu při vysokých teplotách. Pro běžnou přípravu pokrmů jako jsou polévky, míchaná vejce atd. ale rozhodně nemá konkurenci.

2. Olivový olej

Čím je máslo pro francouzskou kuchyni, tím je olivový olej pro italskou. V nejlepším případě je olivový olej tak dobrý, že ho můžete rovnou vypít, nebo si ho jen nalít na jídlo před konzumací. Nehledě na to, že tyto oleje mají úžasnou škálu chutí: od hořké, travnaté chuti toskánského oleje z pozdní sklizně, přes máslovou oříškovou chuť umbrijského oleje až po výraznou chuť těch opravdu ovocných, je olivový olej dokonalým a také zdravým dochucovadlem.

Olivový olej má vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin. V obchodech běžně pořídíte dva druhy oleje – rafinovaný a nerafinovaný, panenský. Ten panenský obsahuje na rozdíl od rafinovaného fytosteroly, fenolové antioxidanty a další prospěšné látky, ty se ale tepelnou úpravou ničí, takže tento typ oleje si raději schovejte na studenou kuchyni. Na tepelnou úpravu je proto lepší ten rafinovaný.

3. Sádlo

V omezeném světě živočišných tuků zaujímá sádlo zvláštní místo. Jsou lidé, kteří jej naprosto milují a nedají na něj dopustit, a to ani při sladkém pečení, jiní jej považují za jakýsi podřadný tuk a nemají jej rádi.

Sádlo obsahuje kolem 50 % nasycených mastných kyselin. Zároveň také platí, že ani teplotní stabilita sádla není ideální a obsahuje také často v negativním slova smyslu zmiňovaný cholesterol. Navíc neobsahuje žádné antioxidační látky, jako je třeba vitamin E či karotenoidy, které by jindy dokázaly negativnímu působení cholesterolu zmírnit. Na smažení se hodí, ale obecně to není nejzdravější typ tuku.

4. Kachní tuk

Gurmány mezi čtenáři možná překvapí, že kachní tuk je v hierarchii tuků velmi nízko a není moc známý ani používaný. Vždyť spolu s husím sádlem je to duše mnoha skvělých jídel – důvod ale bude asi v tom, že se obtížně shání. Platí pro něj nicméně obdobné informace jako o sádlu – tedy přidává jídlu výraznou a jedinečnou chuť, ale má řadu negativ.

5. Kokosový olej

Mnohdy je vnímán jako zdravý tuk, který má řadu benefitů, ale opak je pravdou. I když se jedná o rostlinný tuk, složení má spíše podobné tomu živočišnému. Až z 90 % je tvořen nasycenými mastnými kyselinami. Ve své rafinované formě dobře snáší i vyšší teploty, takže není problém použít jej třeba i na smažení.

6. Slunečnicový a řepkový olej

Slunečnicový olej je vám pravděpodobně dobře známý a určitě jste jej ve své kuchyni také využili. Bude však lepší, když se mu do budoucna spíše vyhnete. Je totiž bohatý na polynenasycené mastné kyseliny, protože při vyšších teplotách velmi snadno degraduje. Lepší možností je řepkový olej. Má vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin a je to tedy vůbec jeden z nejlepších adeptů na smažení a tepelnou úpravu při vysokých teplotách.

ZDROJ: https://www.foodandwine.com/lifestyle/seven-great-cooking-fats-ranked
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Peter Fazekas: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/880876/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button