KrásaNemoci a komplikace

Otoky či opuchlý obličej: Jak vzniká a kdy je nutné jít k lékaři?

Čas od času se vám stane, že se probudíte s opuchlým obličejem, zejména pokud jste večer předtím vypili příliš mnoho skleniček vína nebo to přehnali s mlsáním slaných brambůrků. Pokud je ale váš obličej tak oteklý, že nemůžete otevřít ani jedno oko, vypadáte jako nafukovací ryba – nebo jako jeden z těch smutných, ale roztomilých psů s oteklými tvářemi po včelím bodnutí – vaše tělo se vám možná snaží něco říct. Chronické otoky obličeje totiž často patří mezi včasné varovné signály, že se děje něco vážnějšího.

Otok obličeje může způsobit řada zdravotních problémů, mimo jiné i případy zánětu ve vašem těle. Otok je na obličeji vždy velmi nápadný, a ať už je ojedinělý nebo chronický, může být těžké ho ignorovat. Tato oblast obličeje je velmi prokrvená a kůže bývá tenká. Otok může vzniknout, když drobné cévy ztratí svou integritu a stanou se netěsnými, což umožní snadnější pohyb tekutiny do tkání.

Zatímco zřídkavé otoky tváří nebo pod očima nejsou důvodem k obavám, pokud se zdá, že se objevily z ničeho nic, a navíc máte potíže s dýcháním nebo polykáním, pociťujete bolest nebo necitlivost, máte horečku nebo nemůžete hýbat částí obličeje – je čas okamžitě zavolat lékaře nebo navštívit pohotovost.

Pociťujete chronický otok obličeje, který u vás nevyvolává žádný z těchto znepokojivých příznaků? Možná se tedy ptáte, odkud se berou. Níže se chceme podělit o některé z nejčastějších příčin otoků obličeje a o způsoby, jak můžete časem vyřešit základní problém.

Příčiny otoků obličeje

1) Máte alergickou reakci.

2) Máte absces zubu.

3) Máte kožní infekci.

4) Potýkáte se s infekcí dutin.

5) Máte zánět nebo infekci oka.

6) Vaše slinná žláza může být zablokovaná.

7) Máte růžovku.

8) Můžete mít preeklampsii.

9) Můžete mít problémy se štítnou žlázou.

10) Můžete mít Cushingův syndrom.

Léčba

Za prvé, nepropadejte panice. Většinou lze otoky obličeje léčit doma a za chvíli se budete cítit i vypadat lépe.

  • Přiložte studený obklad.
  • Zůstaňte hydratovaní.
  • Spěte ve vzpřímené poloze.
  • Užívejte volně prodejná antihistaminika.
  • Abyste předešli budoucím otokům, nepijte příliš mnoho alkoholu a nejezte slaná jídla a nespěte nalíčení.

Kdy jít k lékaři?

Příznaky otoku obličeje pečlivě sledujte. Jak rychle se rozvíjejí nebo postupují? Je součástí svědění nebo pocit pálení? Odpovědi na tyto otázky pomohou vašemu lékaři při jeho posouzení.

Než se začnete spoléhat pouze na volně prodejné přípravky, které mohou slibovat úlevu – včetně antihistaminik, léků proti bolesti nebo hydrokortizonových krémů – měli byste se svým lékařem odstranit dohady o možných alergických reakcích. Pokud si všimnete otoku a nedokážete určit, proč k němu dochází, zejména pokud přetrvává déle než 48 hodin nebo se kdykoli zhorší, zavolejte lékaře.

Pokud máte některý z těchto příznaků – v jakékoliv kombinaci nebo závažnosti – okamžitě se vydejte na pohotovost:

  • Otok v krku, na jazyku nebo na rtech – pocit sevření a svědění v krku
  • Ztížené dýchání
  • Zrychlený tep
  • Závratě
  • Horečka

Podtrženo a sečteno: Když vám otéká obličej, může to být znepokojující. Může to způsobit mnoho věcí, od alergické reakce nebo infekce až po zubní problém nebo dokonce dermatologický problém. Obvykle to ale není nic, co by vás mělo příliš znepokojovat. Když se však otok přidá s potížemi s dýcháním, vysokou horečkou nebo máte pocit, že se vám uzavírá hrdlo, je nezbytné, abyste okamžitě kontaktovali svého lékaře nebo se vydali na místní pohotovost. Pokud navíc otoky přetrvávají dlouhodobě, pravděpodobně bude na vině nějaký jiný zdravotní problém, který je třeba řešit.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/facial-swelling
ZDROJ obrázku: Fotka od Ольга Бережна z Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button