DetoxikaceJídlo a stravování

Jak se vyhnout alkoholu v létě? Zkuste tipy, které vám pomohou

Léto neznamená jen prázdniny, volno, výlety a spoustu slunce. Pro mnoho lidé je také obdobím divokých party, letních grilovaček a setkání s přáteli, které bohužel až příliš často nutně zahrnuje i velkou míru alkoholu. Ano, léto je, bylo a bude příležitostí pít víc než je zdrávo – a v naší kultuře může být problém se tomu vyhnout.

Chcete si užít střízlivé léto? Je dobře zdokumentováno, že snížení konzumace alkoholu prospívá našemu zdraví, včetně snížení rizika onemocnění jater a srdce. Vyzkoušet střízlivé léto má však ještě jednu výhodu.

Dehydratační vlastnosti alkoholu jsou problematické zejména v létě. Alkohol jako diuretikum, tedy látka, která podporuje ztrátu vody močí, zbavuje tělo více tekutin, než kolik jich přijímá.

V kombinaci se zvýšeným pocením v létě se tak zvyšuje riziko dehydratace. To není ideální, když u nás v posledních letech pravidelně zažíváme teplotní rekordy. Jaké jsou tedy nejlepší způsoby, jak se vyhnout konzumaci alkoholu?

Žádné FOMO

Místo toho, abyste měli neustálé nutkání o co přicházíte, myslete na to, co vám letní střízlivost přinese. Mějte na paměti, že díky tomu, že nebudete pít, budete mít větší šanci si večer zapamatovat a být plně přítomni. Navíc vás druhý den čeká příjemné probuzení s čistou hlavou a budete připraveni využít nádherný letní den na maximum.

Buďte pozorní a vnímaví

Vědomé pití je přístup ke konzumaci alkoholu, při kterém zvyšujete svůj smysl pro uvědomění si svého chování při pití v daném okamžiku.

Pokud si budete uvědomovat, co pijete, a vychutnáte si každý doušek, můžete si vytvořit zdravější vztah k alkoholu a snížit jeho spotřebu.

Jděte s voltáží dolů

Přejděte na lehčí nápoje. Dobrou volbou jsou piva pod 4 % a místo nich bílé nebo růžové střiky. Nebo se rozhodněte pro jeden z mnoha nízkoalkoholických či nealkoholických nápojů, které si v dnešní době v ničem nezadají s těmi alkoholickými variantami. A nezapomeňte střídat alkoholické nápoje se sklenicí vody.

Zamyslete se nad svými společenskými aktivitami

Společenský život nemusí vždy zahrnovat pití. Dobrým způsobem, jak zpřetrhat vazby s pitím, je přehodnotit své plány tak, aby se tolik netočily kolem alkoholu. Naplánujte si aktivity na místech bez alkoholu, jako jsou umělecké galerie, sportovní kluby nebo procházky v přírodě. Naopak se vyhněte letním festivalům, kde se to motá nejen kolem alkoholu, ale mnohdy i kolem nějakých těžších kalibrů. Jsme společenští tvorové a je těžké odolat pití, když se setkáte se stádovou mentalitou. Pijte svým vlastním tempem, ne tempem nejrychlejšího člověka ve skupině.

Mějte plán

Říká se, že cíl bez plánu je jen přání, takže si dejte co nejlepší výchozí pozici tím, že si vše dopředu naplánujete. Než vyrazíte ven, stanovte si rozpočet na pití nebo limit, kolik drinků si můžete dát, a ten dodržujte.

Jde o to stanovit si záměr, než začnete pít, a podělit se o něj s rodinou a přáteli, kteří vás budou hnát k odpovědnosti. Když se budete zodpovídat před lidmi, kteří jsou pro vás důležití, zvýší se vaše šance, že se vám podaří dosáhnout svého cíle.

Hrajte podle pravidel

Připojte si k pití neoddiskutovatelná pravidla, která vám pomohou omezit pití, aniž byste si toho všimli. První skleničku můžete odložit na pozdější denní čas, například po cvičení, nikoli po práci, nebo se napijte až při večerním jídle. Při večeři si vedle sklenky vína vždycky dejte také sklenici vody, aby váš první nápoj v horkém letním dni byl nealkoholický.

Nezapomeňte na svou motivaci

Pokud se ocitnete v pokušení, může být užitečným nástrojem, jak se udržet na správné cestě, připomenout si, proč se omezujete. Užitečným tipem může být napsat si důvod, proč chcete pít méně, a mít ho po ruce. Může to být třeba v telefonu nebo na papírku v kapse kalhot.

ZDROJ: https://www.vitality.co.uk/magazine/7-ways-to-a-sober-summer/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Markus Spiske: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ryma-studeny-alkohol-tyc-128242/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button