CvičeníPéče o tělo

Sportování v horku: Dodržujte pravidla a nemusíte se bát potíží

Léto sice vyzývá ke sportovním aktivitám na čerstvém vzduchu, ale má to své meze – které nejčastěji stanovuje právě počasí. Sportovat v létě rozhodně není špatný nápad, ale je potřeba brát ohled na to, že horké počasí má na naše tělo zásadní vliv a dokáže jej daleko rychleji unavit. Abyste se vyhnuli problémům a závažným zdravotním komplikacím, je potřeba při sportování v létě dodržovat některá pravidla.

Je tedy denní běh nebo jízda na kole v horkém letním počasí pro naše tělo v pořádku? Nebo riskujeme vyčerpání z horka či – ještě hůře – úpal? Krátká odpověď zní: ano, cvičení v horku může být v pořádku, pokud dodržíte preventivní opatření.

1. Nejezte těsně předtím, než vyrazíte ven

Počkat, cože? Nepotřebuje snad naše tělo palivo, aby se mohlo hýbat? Ano, to je pravda – lehké jídlo je skvělý nápad – jen si dejte aspoň hodinu pauzu mezi jídlem a tréninkem v horku. Trávení jídla vyžaduje krev a energii do střev, a to vytváří další tělesné teplo – ne to, co chcete, když už je vám horko. Pokud jste měli těžké jídlo, je lepší počkat dvě až tři hodiny před cvičením v horku venku, protože jídlo bohaté na tuky a bílkoviny bude trávicím procesem procházet ještě déle.

2. Chraňte svou pokožku – je to chladicí systém těla.

Kůže je „úžasný samochladicí aparát“. Vaše kůže a podkožní tkáně jsou neuvěřitelně uzpůsobeny k tomu, aby odváděly teplou krev od vašeho jádra a udržovaly tak vaše životně důležité orgány v chladu. Jakékoli poškození kůže nebo podkožní tkáně zabraňuje tomu, aby se vaše tělo mohlo samo klimatizovat.

Chcete-li chránit svou pokožku, začněte s opalovacím krémem, říká. Zvažte také nošení volného, lehkého oblečení, které blokuje slunce, a nasaďte si vhodnou pokrývku hlavy.

3. Oblečte si materiál, který pomůže vašemu tělu dýchat

Typ ochranného oděvu, který nosíte, vám také může pomoci zůstat v pohodě. Noste sportovní oblečení odvádějící pot, které umožňuje vaší pokožce potit se a ochlazovat a vyhněte se materiálům, jako je bavlna, které v podstatě udržují teplo blízko vašeho těla.

4. Hydratujte se před cvičením, během něj i po něm

Dehydratace se k vám může opravdu velmi nenápadně připlížit. Nejlepší obranou proti dehydrataci je útok. Ujistěte se, že pijete vodu alespoň hodinu předtím, než vyrazíte na cvičení. V pití byste měli pokračovat i během cvičení.

A co byste měli pít? Pokud cvičíte hodinu nebo méně, je nejlepší volbou pěkně studená voda, protože se poměrně rychle vstřebává. Pokud budete cvičit déle, zvažte sportovní nápoj, který doplní sodík a elektrolyty.

Jak poznáte, že jste dehydratovaní? Jasnou indikací může být například barva moči. Vaše moč by měla být téměř čirá, a ne sytě žlutá nebo hnědá. Říká, abyste si také všímali, jak často musíte močit. Nechtělo se vám už dlouho? To může být známkou toho, že jste dehydratovaní.

Leonard také varuje před přehnaným pitím vody, které může vést ke stavu zvanému hyponatrémie. S tím se setkáváme při sportovních závodech, kdy se závodníci nadměrně hydratují zdroji s nedostatkem elektrolytů, a to může vést k záchvatům, kardiovaskulárnímu kolapsu a otoku mozku.

5. Vyzkoušejte formy cvičení, které jsou šetrnější k teplu

I když možná milujete turistiku a běh, ve velkém horku volte spíše sporty, které tělo v horku zvládá o něco snáze. Pokud je voda chladná, je plavání v horkých dnech skvělou volbou a dobrým způsobem, jak zvládnout horko obecně, protože vaše tělo je stresováno horkem, i když necvičíte. Dobrou alternativou je také jóga, protože je z hlediska kondice opravdu prospěšná, ale nevyžaduje tolik energie jako běh nebo jízda na kole.

6. Vybírejte si časná rána, večery nebo stinné trasy

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak udržet přiměřenou tělesnou teplotu při cvičení v horkém letním dni, je vyjít ven dříve ráno než v jiných ročních obdobích nebo později večer, kdy je teplota vzduchu nižší.

7. Poznejte rozdíl mezi suchým a vlhkým teplem

Suché horko je pro vaše tělo jednodušší. V suchém horku se váš pot může odpařovat a vy jste schopni lépe udržet tělesnou teplotu v tom normálním, zdravém rozmezí.

Vysoké venkovní teploty v suchém klimatu však mohou být také nebezpečné. Protože se váš pot odpařuje tak rychle, často si ani neuvědomíte, kolik vody vaše tělo spotřebovalo, a tím pádem můžete snadněji podlehnout dehydrataci.

Ve vlhkých oblastech je snazší zjistit, kolik vody spotřebujete, protože se pravděpodobně alespoň trochu potíte – ale vysoká vlhkost přináší svá rizika. Ve vlhkých oblastech se pot hůře odpařuje, a to skutečně zhoršuje schopnost vašeho těla ochlazovat se. Pokud jste nasáklí potem, berte to jako připomínku pro své tělo, že není schopno se tak dobře ochlazovat, a buďte opatrní.

8. V horku zvolněte a uvědomte si své limity

Při cvičení i v ideálních podmínkách dochází k velkému soupeření mezi různými částmi těla o okysličenou krev. Vaše tělo se snaží posílat krev do srdce, aby ho udrželo v pohybu, a do kůže, aby vás ochladila, a do oblasti těla, kterou cvičíte. A vy máte k dispozici jen asi pět litrů krve, takže to může opravdu zatížit váš kardiovaskulární systém.

Pozor by si proto měly dát zejména osoby, které trpí nějakým kardiovaskulárním onemocněním. Velmi opatrní by také měly být děti nebo starší osoby, zejména pokud nejsou pravidelně aktivní, protože jejich schopnost regulovat tělesnou teplotu je oslabená.

ZDROJ: https://www.eatright.org/fitness/physical-activity/exercise-nutrition/exercise-safely-in-hot-weather
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Tirachard Kumtanom: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/347134/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button