Ve světě kávy je používání mléka při přípravě kávových nápojů dobře známé. Mléko je díky své schopnosti vytvářet dokonale stabilní pěnu oblíbené jak mezi baristy, tak mezi zákazníky. V mléce se nachází několik složek, které se na této schopnosti do značné míry podílejí, a jsou to tytéž produkty, které umožňují vznik mnoha dalších produktů denní spotřeby, jako jsou jogurty, zmrzliny, sýry a mléčné nápoje.
Mléčné bílkoviny a mléčný tuk mají zásadní význam při vytváření stabilních mléčných pěn se stálostí a atraktivní strukturou. Vytváření mléčné pěny však není tak snadné, jak se zdá. Jedná se o složitou souhru, při které musíte zvládnout vyvážit mléčnou bílkovinu s mléčným tukem, aby vzniklo skutečně mistrovské dílo.
Káva a mléko – dobrá nebo špatná kombinace?
Možná jste zaslechli, že pití kávy s mlékem není ve skutečnosti moc vhodné a může mít negativní vliv na vaše zdraví. Je to ale pravda, nebo snad jen jakýsi pokus znechutit milovníkům café latte jejich oblíbený nápoj?
Než se však pustíme do vysvětlování, je dobré si přiznat, že pravidelná konzumace kávy je ve skutečnosti zdravá. Mezi hlavní výhody spojené s kávou patří zlepšení paměti a snížení rizika vzniku rakoviny jater. Nicméně v závislosti na tom, jakým způsobem kávu užíváte, existují jedinečné výhody, které můžete využít, nebo naopak negativa, kterým je lepší se vyhnout.
Současný výzkum účinků mléka v kávě
Vědci z výzkumného centra společnosti Nestlé, které se nachází ve Švýcarsku, nedávno objevili trvalé uvolňování prospěšných polyfenolů po požití kávy. Tito vědci pak přešli ke zkoumání toho, jak a mléko ovlivňují dostupnost těchto důležitých živin. Jejich výzkum pomáhá lidem lépe pochopit, zda je velký rozdíl v konzumaci černé kávy nebo kávy s mlékem.
Co jsou polyfenoly?
Polyfenoly je název antioxidantů obsažených v kávě. Tyto antioxidanty jsou poměrně důležité, protože jsou spojovány s různými zdraví prospěšnými účinky. Nicméně jejich využitelnost u člověka je oblast, která ještě nebyla důkladně prozkoumána.
V rámci současného výzkumu byly zdravým dospělým osobám podávány různé druhy kávy od instantní kávy až po kávu s mlékem. Po vypití nápoje vědci počkali 12 hodin a poté všem účastníkům odebrali vzorky krve. Byly změřeny ekvivalenty polyfenolů v krevní plazmě (kyseliny ferulová, isoferulová a kávová) a byla stanovena celková biologická dostupnost různých druhů kávy.
Výsledky studie ukázaly, že přidání mléka do kávy nemělo na biologickou dostupnost polyfenolů žádný vliv. Lze tedy shrnout, že polyfenoly se nakonec dostaly do krevního oběhu bez ohledu na to, jaká káva byla konzumována.
Měli byste pít černou nebo bílou kávu?
1. Nepřidávejte mléko, pokud chcete zhubnout
Pokud chcete zhubnout a aktivně na tomto cíli pracujete, pomůže vám k dosažení vašeho cíle, když si budete po určitou dobu dávat kávu bez mléka. Černá káva má výrazně méně kalorií ve srovnání s pitím kávy s mlékem i cukrem. Ve skutečnosti má černá káva pouhých 4,7 kalorií na šálek, což vám pomůže sledovat příjem kalorií v období hubnutí. Naproti tomu káva, která obsahuje cukr a mléko, má ohromujících 56,6 kalorií.
2. Přidejte si mléko do kávy ve večerních hodinách
Pití čisté černé kávy vám dodá energii a umožní vám mnohem větší duševní uvědomění a jasnost, protože v ní není smetana ani mléko, které by omezovaly její účinky. Vypití šálku černé kávy večer vás tak může nakonec udržet vzhůru dlouho do noci. Pokud si dáte navíc 50 kalorií z kávy s mlékem, bude to zdravější varianta, která vám zabrání v narušení spánkového režimu.
Těm, kteří již mají v noci potíže se spánkem, odborníci doporučují nepít po západu slunce žádnou kávu, ať už černou, nebo s mlékem. V opačném případě, pokud se večer chystáte dělat něco důležitého a začínáte se cítit ospalí, bude pro vás účinnější užít si černou kávu, která vás udrží déle vzhůru.
3. Přidejte mléko, pokud trpíte překyselením
Lidem trpícím překyselením se doporučuje vyhnout se užívání kávy, zejména černé kávy, protože má extrémně vysokou hladinu pH. Kromě toho konzumace koncentrované černé kávy také zvyšuje koncentraci kyselin ve vaší moči. Nejlepší volbou je tedy nejen pít kávu s mlékem, ale také zajistit, abyste pili dostatek vody a přidali do svého jídelníčku vodnaté potraviny, jako jsou okurky, které pomáhají tento účinek neutralizovat.
4. Přidáním mléka předejdete rakovině jícnu
Jednou z obav týkajících se konzumace kávy je skutečnost, že má za následek vznik rakoviny jícnu. Je všeobecně známo, že pití velmi horkého šálku kávy zvyšuje pravděpodobnost vzniku termických popálenin v citlivých tkáních jícnu. A pokud jste to nevěděli, tyto popáleniny jsou důležitou součástí procesu, který přispívá k nebezpečí vzniku zhoubného nádoru jícnu. Přidáním mléka do šálku kávy se však výrazně sníží teplota nápoje a může být tedy z tohoto důvodu mnohem bezpečnější.
Je zřejmé, že přidávání mléka do kávy má své výhody i nevýhody. Ale i přesto odborníci na zdraví nedoporučují používat při pití kávy plnotučné mléko kvůli poněkud vysokému počtu sacharidů a alergennímu potenciálu. Dobrou alternativou je spíše použití mandlového mléka obohaceného vápníkem a s nízkým obsahem sacharidů. Tímto způsobem získáte lepší výživu a mandlové mléko také obsahuje méně kalorií. Nelze však říct, že by kombinace kávy a mléka byla výrazně rizikovější než jiné kombinace nápojů. Není třeba se bát a spíše volte to, co vám dělá na těle i an duši dobře.
ZDROJ: https://www.onlymyhealth.com/health-hazards-of-drinking-milk-coffee-on-empty-stomach-1679406260
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Jack Atkinson: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-kava-salek-kapucino-25310868/
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.