Jídlo a stravování

Stravování během nemoci: Které jídlo pomůže a které uškodí?

Během nemoci je poměrně běžné, že nemáme úplně chuť k jídlu. Určitě ale platí, že správná strava může pomoci zmírnit příznaky a urychlit zotavení. Je důležité vědět, které potraviny jíst, protože vám pomohou zotavit se rychleji, a kterým se raději vyhnout, jelikož by mohly váš stav zhoršit.

Strava při průjmu a nevolnosti: Volte jednoduché a lehké potraviny

Při průjmu nebo zvracení je ideální se zaměřit na jednoduchou a nenáročnou stravu, která je snadno stravitelná a nebude dráždit žaludek. Chybu neuděláte, pokud zvolíte následující potraviny:

  • Kuřecí nebo krůtí maso: Pečené kuřecí nebo krůtí maso bez kůže je skvělým zdrojem bílkovin a je velmi lehce stravitelné. Obsahuje málo tuku, což znamená, že jej tělo snadno zpracuje, aniž by se zbytečně vysilovalo nebo žaludek dráždilo. Díky tomu může být ideální volbou, pokud trpíte nevolností nebo ztrátou chuti k jídlu.
  • Vařená vejce: Vejce jsou obvykle velmi dobře tolerovanou potravinou, kterou lze zařadit do jídelníčku při průjmu nebo zvracení. Nezapomeňte ale vejce uvařit skutečně dobře natvrdo, málo uvařená vejce by mohla žaludek rozdráždit. Je dobré je jíst v malých porcích a pomalu, aby nedošlo k přetížení trávícího systému.
  • Zelenina a ovoce s nízkým obsahem vlákniny: Jablečný protlak, banány a vařené brambory jsou ideální, protože dodávají potřebné živiny, jako je draslík, které tělo při průjmu snadno a rychle ztrácí. Banány jsou obzvláště užitečné díky svému obsahu draslíku a mají také jemnou a příjemnou chuť, která obvykle každému vyhovuje.

Vláknina jako pomocník při zácpě

Na druhou stranu, pokud trpíte zácpou, je klíčové dopřát svému tělu vysoké množství vlákniny. Ta je nakonec tím zásadním klíčem k uvolnění trávicího systému. Díky vláknině může dojít ke změkčení stolice a usnadní se její průchod ven. Zároveň je ale důležité pít dostatek tekutin, aby byla vláknina účinná.

  • Fazole: Fazole jako černé nebo sojové jsou bohaté na vlákninu, která napomáhá trávení. Kromě toho jsou také zdrojem hořčíku, který pomáhá při svalových bolestech a zánětech, což je častý příznak při infekcích.
  • Ovesné vločky a cereálie: Ovesné vločky a celozrnné cereálie mohou být při zácpě velmi užitečné. Tyto potraviny obsahují dostatek vlákniny, která napomáhá regulovat střevní pohyby a podporuje správné a efektivní trávení.

Hydratace jako klíčový faktor pro uzdravení

Při nemoci je hydratace zcela zásadní. Ztráta tekutin, ať už v důsledku horečky, zvracení nebo průjmu, snadno a často velmi rychle vede k dehydrataci, což váš stav jen zhorší. Nezapomínejte, že i při nemoci musíte vypít alespoň 8 až 10 sklenic tekutin denně, ale množství se může lišit v závislosti na vašem zdravotním stavu a aktivitě. Mezi nejvhodnější nápoje patří:

  • Voda: Nejdůležitější je dodržovat dostatečný pitný režim, aby se zabránilo dehydrataci. Voda také zvlhčuje prostor hrdla, což může zmírnit bolest při kašli nebo bolesti v krku.
  • Bylinné čaje: Zázvorový čaj a další bylinné čaje mohou být velmi účinné proti nevolnosti, protože obsahují protizánětlivé látky. Zázvor navíc zmírňuje záněty a podporuje trávení.

Potraviny s protizánětlivými účinky

Zánět je při nemoci častým projevem oslabené imunity. Některé potraviny s ním ale pomohou bojovat a rychleji jej utišit.

  • Mastné ryby: Rybí tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou známé svými protizánětlivými účinky. Ryby jako losos, makrela nebo sardinky mohou pomoci snížit zánětlivé procesy.
  • Zelená listová zelenina: Špenát, rukola nebo kapusta obsahují polyfenoly, což jsou rostlinné sloučeniny, které mohou snižovat záněty. Zelená listová zelenina je navíc bohatá na vitamíny, které podporují imunitní systém.

Čemu se raději vyhnout

Stejně důležité jako vědět, co jíst, je také vědět, čemu se vyhnout, abyste si nezhoršili příznaky a svůj celkový zdravotní stav. Například při průjmu nebo zvracení je lepší omezit potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou syrová jablka, hrušky nebo švestky. Tyto potraviny mohou zvýšit zátěž na trávící systém. Stejně tak je zásadní během nemoci sledovat také svůj příjem kofeinu. Některé studie naznačují, že i jen malé množství kofeinu může migrény zhoršit a obecně není dobré tělo příliš povzbuzovat vnějšími prostředky. Veškerá energie by měla cílit především na uzdravení. Proto se doporučuje kávu během nemoci spíše vynechat.

Správná strava během nemoci může významně ovlivnit rychlost zotavení a zmírnit nepříjemné příznaky. Vhodná výživa zahrnuje lehké a nenáročné potraviny, které jsou snadno stravitelné a podporují hydrataci, zatímco vláknina a protizánětlivé látky mohou pomoci při specifických příznacích, jako je zácpa nebo bolesti těla. Stejně tak je důležité vyhnout se potravinám, které by mohly stav zhoršit, a pamatovat na dostatečný příjem tekutin.

ZDROJ: https://www.health.com/food/best-and-worst-foods-to-eat-when-youre-sick
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-lekarsky-lezeni-3873188/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button