Jídlo a stravování

Různé podoby vegetariánství: Vyberte si styl, který vám sedne

Rostlinná strava je stále populárnější. Důvody jsou různé – hlavními jsou zdravotní a ekologické výhody. Lidé si často pletou pojmy jako je vegetariánství nebo veganství, ale existují ještě i další typy stravování včetně flexitariánství. Jaký je tedy mezi těmito druhy stravování rozdíl? Je potřeba si uvědomit, že vegetariánská strava má mnoho podob a liší se tím, které potraviny zahrnuje a které vylučuje.

I když je konzumace většího množství rostlinné stravy jistě zdraví prospěšná, čím je dieta přísnější, tím těžší může být získat dostatek potřebných živin pouze stravou. Při vegetariánské stravě může být obzvláště obtížné získat dostatek vitaminu B12, omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, vápníku a železa. Pokud tedy nějakou formu rostlinného stravování dodržujete, dejte si pozor na to, aby vaše tělo dostávalo všechny potřebné živiny.

1. Veganství

Veganství je zdaleka nejpřísnější formou vegetariánské stravy. Vyžaduje vyloučení všech živočišných produktů a vedlejších výrobků, ať už vyžadují porážku zvířat, nebo ne. To znamená, že – kromě masa, drůbeže a mořských plodů – jsou zakázány mléčné výrobky, vejce a všechny složky živočišného původu, jako je med, želatina, syrovátka a některé formy vitaminu D.

Veganství se často označuje spíše za životní styl než za dietu, protože odsuzuje všechny formy vykořisťování a týrání zvířat, ať už pro potravinářské nebo jiné účely včetně módy, vědy, zábavy atd.

Častým argumentem proti veganské stravě je nedostatek zdrojů bílkovin. Ačkoli je pravda, že živočišné bílkoviny jsou obecně kvalitnější než rostlinné, je možné získat dostatečné množství bílkovin z veganských potravin, jako je tofu, tempeh, luštěniny a obiloviny.

Zejména u těhotných a kojících žen, a také dětí a dospívajících je potřeba zvláště upozornit na rizika spojená s veganstvím a minimálně pro určitou dobu je vhodnější se striktnímu veganství vyhnout.

2. Ovo-vegetariánství

Stejně jako vegani vylučují ovo-vegetariáni ze svého jídelníčku maso, drůbež, mořské plody a mléčné výrobky. Na rozdíl od veganů však stále jedí vejce a potraviny obsahující vejce.

Vejce jsou pro tyto jedince cenným zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem a vitaminu B12. Ovo-vegetariáni si však stále musí dávat pozor na to, aby mléčné potraviny nahradili dostatečným množstvím jiných potravin obsahujících vápník.

3. Lakto-vegetariánství

Lakto-vegetariáni vylučují ze svého jídelníčku maso, drůbež, mořské plody a vejce, ale zařazují mléčné výrobky, jako je mléko, sýry, jogurty a máslo.

Pro lidi je to často flexibilnější alternativa k veganství nebo ovo-vegetariánství, přičemž stále snižují svůj dopad na životní prostředí a snaží se chránit životy zvířat.

Mléčné výrobky jsou skvělým zdrojem vápníku, bílkovin a vitaminu B12, ale obsahují málo železa. Lakto-vegetariáni musí dbát na to, aby do svého jídelníčku zahrnuli rostlinné zdroje železa, a přijmout opatření, která zvýší vstřebávání železa, například jíst současně potraviny bohaté na vitamin C.

4. Lakto-ovo-vegetariánství

Jedná se o standardní vegetariánskou dietu, která je poměrně jednoduchá – spočívá ve vyloučení veškerého masa, drůbeže, mořských plodů a všech vedlejších produktů, které vyžadují porážku zvířat. Zdravá lakto-ovo-vegetariánská strava upřednostňuje ovoce, zeleninu, obiloviny, luštěniny, ořechy a semena a zahrnuje mléčné výrobky a vejce.

I když lakto-ovo-vegetariáni neschvalují zabíjení zvířat pro potravu, považují za přijatelné jíst vedlejší živočišné produkty, jako jsou mléčné výrobky a vejce, pokud je se zvířaty, která je produkují, zacházeno dobře. Jde o dietu, která se dá poměrně snadno v dnešní době dodržovat a co se týče zdravotních rizik, je v podstatě bezproblémová. Samozřejmě že i živočišné bílkoviny mají ve stravě své místo, ale pokud se jich zcela vzdáte, obvykle to pro zdraví nemá žádný negativní dopad.

5. Pescatariánství

Jak vidíte, v oblasti vegetariánské stravy se objevují různé trendy, které vegetariánskou stravu přizpůsobují potřebám a preferencím jednotlivých lidí. Peskatariáni nejedí maso ani drůbež, ale zařazují do svého jídelníčku ryby a jiné mořské plody jako hlavní zdroj bílkovin. Mnoho peskatariánů konzumuje také mléčné výrobky a vejce, ale to je individuální volba.

Kromě mořských plodů dávají peskatariáni při stravování přednost rostlinným potravinám včetně celozrnných obilovin, ořechů a semen, luštěnin, ovoce a zeleniny. Zařazení mořských plodů usnadňuje splnění požadavků na bílkoviny, jód a omega-3 ve srovnání s jinými vegetariánskými dietami. Pak je to spíše otázka etiky, zda vlastně dává smysl tímto způsobem rozlišovat mezi rybami a mořskými živočichy a zbytkem zvířat – v praxi totiž ryby cítí stejnou bolest a stres jako jakékoliv jiné zvíře.

6. Flexitariánství

Hlavní rozdíl mezi flexitariánskou stravou a ostatními vegetariánskými dietami spočívá v tom, že flexitariánství klade důraz na to, které potraviny můžete zařadit, nikoliv na to, co musíte omezit.

Flexitariánská strava se skládá převážně z rostlinných potravin, ale s mírou zahrnuje i maso a další živočišné produkty, což z ní činí zdaleka nejflexibilnější formu vegetariánského stravování.

Flexitariánská strava se řídí těmito zásadami:

  • Upřednostňujte ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky.
  • Většinu bílkovin získávejte spíše z rostlinných než živočišných zdrojů.
  • Zůstaňte flexibilní – občas si dopřejte živočišné produkty.
  • Snažte se jíst co nejméně zpracované potraviny v jejich nejpřirozenější podobě.
  • Omezte přidaný cukr a sladidla.

Pamatujte na to, že každá změna stravovacích návyků by měla být vedena s cílem zlepšit své zdraví a měla by být postupná a udržitelná. Než se pustíte do vynechávání některých potravin, měli byste se dostatečně vzdělat v oblasti výživy, případně se poradit s odborníkem. Po změně stravy pak sledujte reakci svého organismu a pečlivě vyhodnocujte, zda se cítíte dobře a zda se u vás neprojevují nějaké náznaky, že by vám některé vitamíny či minerály mohly scházet. A pamatujte: nejzdravější strava je vždy ta racionální, která je skutečně vyvážená a co možná nejvíce intuitivní.

ZDROJ: https://aktin.cz/jak-se-mezi-sebou-lisi-jednotlive-typy-vegetarianstvi
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Ella Olsson: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1640772/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button